Meglepetés az állatkertben: hét év után derült ki egy hímnek hitt vízilóról, hogy nőstény

Vágólapra másolva!
Egy japán állatkertben élő hímnek hitt vízilóról hét év után kiderült, hogy nőstény. Az állatkert gondozói azért kezdeményeztek vizsgálatokat, mert úgy látták, hogy az állat nem a hím vízilovak tipikus viselkedésmintáit mutatja.
Vágólapra másolva!

Egy japán állatkert megerősítette, hogy egy hét évig hímként azonosított víziló valójában nőstény. A DNS-tesztet azután végezték el, hogy az állatkert gondozói észrevették, hogy a 12 éves Gen-chan nem a hím vízilovak tipikus viselkedésmintáit mutatja.

Gen-chan 2017-ben érkezett Oszakába Mexikóból, és az akkori vámpapírok szerint hímnemű volt.

Az oszakai Tennoji Állatkert a múlt héten a weboldalukon közzétett bejegyzésben megerősítette a hírt Gen-chan tényleges neméről. A bejegyzés szerint Gen-chan először a mexikói Africam Safari állatparkból érkezett az állatkertjükbe, amikor ötéves volt, és hímnek nyilvánították.

Egy japán állatkertben élő "hím" víziló hét év után nősténynek bizonyult.
Egy japán állatkertben élő "hím" víziló hét év után nősténynek bizonyult
Fotó: Osaka Tennoji Zoo / Facebook

A közlemény szerint mivel Gen-csan akkor még borjú volt, nem kérdőjelezték meg a dokumentumokat.

Az állatkerti gondozók azonban gyanút fogtak, amikor Gen-chan idősebb lett. Az oszakai Tennoji állatkert szóvivője kedden elmondta, hogy a hím vízilovak "udvarlási hívásokat" intéznek a nőstény vízilovakhoz, vagy ürüléket szórnak szét, hogy megjelöljék a területüket, de ezen viselkedéseket az állat nem tanúsította.

Korábban arról is írtunk, hogy a vízilovak a messzire eljutó hangjukat nemcsak udvarlásra, hanem egymás felismerésére is használják. Egy afrikai rezervátumban végzett kutatás szerint a tülkölő hang segít megkülönböztetni a barátot az ellenségtől, és valószínűleg az egyes egyedek nemét is felismerik általa.

Az állatkert megerősítette, hogy Gen-chan nevét nem kívánják megváltoztatni - írta a BBC.

Bizonyos állatok nemét a születés pillanatában nehéz megállapítani, történtek már ebből eredő félreértések

Tavaly egy hasonló esetről számoltunk be. Egy ohiói állatkert munkatársai nagyon meglepődtek, amikor egy gorilla, akiről négy évig azt hitték, hogy hím, életet adott kicsinyének. Az állatkerti gondozók semmit sem sejtettek, amíg meg nem látták Sullyt szoptatni.

Arról is írtunk 2018-ban, hogy a szlovák–magyar határnál engedtek szabadon egy hazánkban kószáló medvét. Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy a korábban hároméves hímnek hitt medve egy több mint tízéves, egészséges nőstény.

Korábban a Bors számolt be arról, hogy öt hím majom mellett nem számítottak szaporulatra a Kecskeméti Vadaskert kapucinuscsapatában, 2013 augusztus 20-án mégis kölyköt szült az egyik állat, a majmok egyikének ugyanis „benézték” a nemét.