Zombiszarvas-betegség ölt meg két vadászt Texasban

Vágólapra másolva!
A kutatók kapcsolatot találtak két vadász halála között, akik az elmúlt években egy ritka neurológiai betegségben haltak meg. A szakértők kiderítették, mindkét férfi krónikus sorvadásos betegségben szenvedő szarvasok húsát fogyasztotta.
Vágólapra másolva!

A Daily Mail szerint két vadász úgynevezett"zombi szarvas" betegségben halt meg. A lap szerint a szakértők évek óta figyelmeztettek arra, hogy a halálos kimenetelű krónikus sorvadásos betegség - amely a szarvasokat zavarodottá teszi, nyáladzanak, és nem félnek az embertől - terjedhet állatról emberre. Úgy tűnik, most két ember esetében valóban bebizonyosodott a felvetés.

A San Antonio-i Texasi Egyetem orvosszakértői szerint a férfiak krónikus sorvadásos betegségben szenvedő szarvasok húsát fogyasztották, és megfertőződtek a degeneratív betegségben, amelyről eddig nem bizonyították, hogy terjedhet állatról emberre.

A szakértők szerint mindkét férfi ugyanabból a szarvasállományból származó húst fogyasztotta, mielőtt mindkettőjüknél kialakult az úgynevezett Creutzfeldt-Jakob-kór, majd nem sokkal később meghaltak

- írja az USA Today.

A Creutzfeldt-Jakob-kór az agy szivacsszerű elváltozásához vezet, embereknél igen ritka betegség. A tünetek nagyjából megegyeznek a demencia tüneteivel.

Az egyik vadásznál, egy 72 éves férfinél 2022-ben hirtelen kezdődő zavartság és agresszió lépett fel - mondták a szakértők. A férfi a fertőzött hús fogyasztása miatt elkapta a krónikus sorvadásos betegséget. 

Barátjánál - aki ugyanabból a szarvasállományból evett - szintén később görcsrohamok és nyugtalanság jelentkezett, és Creutzfeldt-Jakob-kórban halt meg - erősítette meg a boncolás.

A kutatók szerint tehát lehetséges a betegség állatról emberre történő terjedése, bár elismerték, hogy a megállapítás, még mindig nem egyértelműen bizonyított tény - írja a CBS News.

"Bár az ok-okozati összefüggés továbbra sem bizonyított, ez az incidens indokolttá teszi a Creutzfeldt-Jakob-kórral fertőzött szarvashús közegészségügyre gyakorolt hatásainak további vizsgálatát" - áll a jelentésben.