Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Az iráni elnök halála nemcsak a terrort szabadíthatja el, de az ukrajnai háborút is

AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein; RAISZI, Ebrahim
Fotó: -
Vágólapra másolva!
Az iráni elnök halála és a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyészének botrányos javaslata a Netanjahu elleni vádemelésre tovább sodorja az uniós országokat az ukrajnai háborúba. Az Egyesült Államok ugyanis kénytelen a közel-keleten közbelépni, az ukrajnai háború finanszírozását és lebonyolítását is az európaiakra hagyja. Brüsszel pedig szolgaian kiszolgál minden amerikai utasítást. Részben ez áll a sorkatonaság bevezetése mögött is. Elemzők szerint veszélyes lehet, hogy Irán szövetségesei, például a Hamász vagy a Hezbollah, hogy elkerüljék a gyengeség látszatát, a szokásosnál is keményebben támadnak.
Vágólapra másolva!

Ezek a terrorcsoportok – a libanoni Hezbollah, a jemeni húszik, több iraki milícia és a palesztin területeken a Hamász – központi szerepet játszanak abban, hogy Irán képes legyen határain túl is befolyást gyakorolni, annak ellenére, hogy évtizedek óta szigorú gazdasági szankciók alatt áll – hívja fel rá a figyelmet a The New York Times. 

Irán ezekkel a csoportokkal a Quds Force-on, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) egyik részlegén keresztül működik együtt. Az IRGC közvetlenül a legfelsőbb vezető, Ali Hamenei ajatollah alá tartozik, nem pedig az elnök által vezetett kormány alá. 

Hétfőn már összecsapásokra került sor a Hezbollah és az izraeli hadsereg között az izraeli-libanoni határ közelében. Kedd reggel Iránhoz kötődő iraki csoportok bejelentették, hogy csapást mértek egy izraeli támaszpontra. 

Mintha Irán által támogatott terrorszervezet az elmúlt hónapokban mindennapossá vált támadások folytatásával jeleznék, hogy minden ugyanúgy megy tovább, sőt.

„Már a legelső üzenetekből, amelyeket az iráni rezsim az elnök helikopterének eltűnése után küldött, világosan látszott, hogy a stabilitás képét akarják vetíteni az utódlás körül, és a csoportok tevékenysége ennek része lesz” – mondta a The New York Timesnak Trita Parsi, a Quincy Institute for Responsible Statecraft ügyvezető igazgatója.

Irán nagyon jól tudja, hogy ez az a pillanat, amikor az ország a legsebezhetőbb, ezért a legfontosabb számukra, hogy képesek legyenek azt vetíteni, hogy intézményesített politikájuk van, amely nem függ az egyénektől, hogy megmutassák, képesek kezelni egy előre nem látható eseményt 

– tette hozzá.

Ugyanakkor veszélyes lehet, hogy Irán szövetségesei, például a Hamász vagy a Hezbollah, hogy elkerüljék a gyengeség látszatát, a szokásosnál is keményebben lépnek fel.  

Raiszi halála után a Hamász, a Hezbollah és a jemeni húszik is közleményt adtak ki, amelyben kifejezték hálájukat a volt iráni elnök támogatásáért. A Hamász és Hezbollah fontos emberei pedig Raiszi temetésén is részt vettek.

A terrort a Nyugat nem tudta felszámolni

Az elmúlt napokban futótűzként terjedt el a közösségi médiában egy videó, amelyen állítólag palesztinok ünneplik a Gázai-övezetben Ebrahim Raiszi halálát. A Hamász hamar reagált is a videóra, és figyelmeztette a „szabályszegőket”.   

Lapunk megkeresésére Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő azt mondta, hogy az ilyen felvételeket fenntartással kell kezelni. „Itt valami nem stimmel. Gyakorlatilag ma a gázai térségben a Hamásszal szembe menni életveszély” – fogalmazott. 

Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy fokozhatják-e a terrorszervezetek a tevékenységüket, a biztonságpolitikai szakértő egyértelműen igennel válaszolt. 

A terrort a Nyugat nem tudta fölszámolni. A terrorszervezeteket le lehet fejezni, de a terrort fölszámolni nem, mert a kiváltó okaival nem tudott a Nyugat mit kezdeni. Olyan életszínvonalbeli különbség van, olyan gyűlölet van ma, hogy a terror, bármi történik, meg fog maradni a jövőben is 

– fogalmazott. 

Hozzátette, azokban az országokban, ahol a lakosság nagy része már bevándorló, ahol városokat, városrészeket lakják már migránsok, ott a terrorveszély sokkal nagyobb, mint hazánkban. 

Én azt mondom évek óta, hogy létre fog jönni a nemzetközi terror ügyközpontja, vagy a Száhel-övezetben, ahol minden bizonytalan, vagy Délkelet-Ázsiában, ahol rendkívül komoly politikai vákuum van. Tehát a terror fokozódni fog 

– jelentette ki Nógrádi György. Hozzátette, az Egyesült Államok számára Obama óta a fő stratégiai terület egyértelműen a csendes-óceán térsége, és azt látni kell, hogy minden nagyhatalom azzal tervez, hogy egyszerre hány nagy és kis háborút tud vívni.

Kérdéses ugyanakkor, hogy ha az Egyesült Államoknak a Közel-Keletre kell koncentrálnia, akkor mekkora figyelme és mennyi erőforrása marad az ukrajnai háborúra. Valójában nem sok.

„Ez annak a függvénye, hogy novemberben ki lesz az amerikai elnök, ha Trump, akkor véget ér a támogatás. Trump bejelentette, hogy nincs több segély, csak kölcsön, és 24 órán belül közli Zelenszkijjel, hogy mit csináljon, ha nem azt csinálja, akkor nem kap több pénzt. Tehát ma a kulcskérdés a novemberi amerikai választás, ahol ha a demokraták győznek, folytatódik a háború, ha a republikánusok, akkor egy teljes amerikai átértékelés jön” – jegyezte meg a szakértő, aki azt is hozzátette, hogy egy esetleges demokrata győzelem és az ukrajnai háború folytatódása esetén, Európára is óriási teher hárul majd – annak ellenére is, hogy jó pár európai országban a hadsereg készletei kimerültek. Már látszik is, hogy minél több pénzt és technikát kell az Egyesült Államoknak a Közel-Keletre fordítania, annál inkább utasítják Brüsszelt, hogy vegye át az ukrajnai háború "üzemeltetését".

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről