Rétvári Bence: Brüsszel a tanárbéremelés forrásai helyett csak revizorokat küldött

Vágólapra másolva!
Mind a mai napig egyetlen euró sem érkezett Brüsszelből a tanárok és óvónők béremelésére, miközben a tanárok már megkapták a januári, februári, márciusi és áprilisi megemelt bérüket is, de ez eddig csak és kizárólag hazai költségvetési forrásból történt - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence azt írta: hiába adott garanciát január elején az Európai Bizottság a béremelési források folyósítására, lassan itt a nyári szünet, de eddig még semmilyen utalás nem történt. Brüsszel már azokat a pénzeket is ellenőrzi, amelyeket oda sem adott - jegyezte meg, hozzátéve, ugyan Brüsszelből forrás még nem érkezett, de revizorok igen. Az EU ellenőrei azt vizsgálják hónapok óta, utalásról utalásra, miként valósult meg a béremelés. Egy olyan forrás felhasználását vizsgálják, amelyet Brüsszelből még át se utaltak - írta. Nem a források biztosítására fordítják az energiát - folytatta -, hanem a pedagógusok tételes ellenőrzésére. 

Tömegesen kérnek be kinevezési okiratokat, munkaszerződéseket. Miután ezeket megkapták, nagyon sok tanár diplomáját is bekérték. Sőt, a KRÉTA-üzeneteket is "ellenőrzik, hogy a tanárok megfelelő arculati elemekkel kaptak-e értesítést arról, hogy a béremelés részben EU-s forrásból valósul meg" - tudatta az államtitkár.

"Miközben a valóságban egy euró se érkezett meg" - hangsúlyozta. Talán nem minden ok nélkül van olyan érzése az embernek - fűzte hozzá -, mintha Brüsszel folyamatosan azt keresné, hogyan tud hibát találni, és arra hivatkozva akadályozni a tanárok és óvónők béremelését. Kiemelte: míg az uniós bürokraták csak vizsgálódnak, a kormány cselekszik. Emlékeztetett: 2022-ben és 2023-ban 10-10 százalékkal, idén átlagosan 32,2 százalékkal nőtt a tanárok és az óvónők bére, jövőre pedig a tervek szerint 21 százalékkal emelkedik. Így összesen 93,5 százalékos az emelés, azaz négy év alatt csaknem a duplájára nő a tanárok fizetése. Az állami fenntartású iskolákban a tanárok átlagbére 652 ezer forintra, az igazgatói illetmény pedig átlagosan 1 millió forintra emelkedett. 

Kitért arra is, hogy "a baloldal Brüsszelben is támadta a tanárok béremelését, valamint pert indítottak, hogy megakadályozzák a források felhasználását". Végül szégyennek nevezte, hogy a magyar baloldal képviselői az Európai Parlamentben nem a magyar tanárokért, hanem ellenük dolgoznak. "Sőt, még büszkék is rá, hogy kárt okoznak Magyarországnak. Brüsszelben változásra van szükség!" - hangsúlyozta közleményében Rétvári Bence.