Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Félelmetes háborús döntést jelentett be Fehéroroszország

Vlagyimir Putyin és Aljakszandr Lukasenka
Vágólapra másolva!
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta azt a rendeletet, amellyel felfüggesztette országa részvételét a hagyományos fegyveres erők európai korlátozásáról szóló szerződésben (Treaty on Conventional Armed Forces - CFE).
Vágólapra másolva!

A május 24-én aláírt rendeletet szerdán tették közzé az Oroszországgal és Ukrajnával is szomszédos volt szovjet köztársaság hivatalos jogi információs honlapján. Fehéroroszország közvetlenül nem vesz részt az ukrajnai harcokban, de területét az orosz hadsereg rendelkezésére bocsátotta, mielőtt az 2022 februárjában elindította az általa "különleges hadműveletnek" nevezett háborút.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök aláírta a rendeletet
Fotó: Getty Images

Oroszország már 14 évvel ezelőtt felfüggesztette a maga részéről az 1990-es CFE-szerződés alkalmazását, 2023 májusában pedig kilépett belőle.

A néhai Varsói Szerződés és a NATO képviselői által 34 évvel ezelőtt Párizsban aláírt CFE korlátozza a csapatok és felszerelések - harckocsik, repülőgépek és tüzérségi fegyverek - számát az Atlanti-óceántól az Urálig, valamint információcserét és kölcsönös ellenőrzéseket ír elő.

Moszkva 2007 decemberében azért függesztette fel részvételét a szerződésben, mert anakronisztikusnak ítélte meg, és döntését azzal magyarázta, hogy a részes nyugati országok, különösen a NATO-tagok nem voltak hajlandók ratifikálni annak 1999-ben Isztambulban aláírt új változatát. 

Oroszország szerint a nyugatiak azért nem voltak hajlandók törvénybe iktatni az új verziót, mert annak feltételéül szabták, hogy Oroszország hajtsa végre azokat a külön megállapodásokat, amelyek kötelezik, hogy vonja ki csapatait a moldovai Dnyeszteren túli területről és Georgia szakadár köztársaságaiból, de Moszkva ezt nem tette meg.

Azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2023 májusában hivatalosan is kivonta Oroszországot a CFE-szerződésből, az Egyesült Államok - a NATO-szövetségesekkel folytatott egyeztetést követően - ugyancsak felfüggesztette részvételét benne.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről