Horvátország
ÉLŐ
Albánia

Friss hírek érkeztek Robert Fico állapotáról

Robert Fico, robertfico
Robert Fico, szlovák kormányfő.
Fotó: ATTILA KISBENEDEK / AFP
Vágólapra másolva!
Stabil, de súlyos állapotban van Robert Fico. A szlovák miniszterelnököt Nyitrabányán egy héttel ezelőtt, május 15-én támadta meg a baloldali, háborúpárti Juraj Cintula arra hivatkozva, hogy nem ért egyet a kormány politikájával. A kormányfő állapotáról helyettese, Robert Kalinák közölt friss híreket, beszámolójában a 71 éves lévai férfi merényletkísérletét is érintette, amelyről újabb információk kerültek nyilvánosságra - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem tudni, mikor térhet vissza hivatalába Robert Fico szlovák miniszterelnök – erről beszélt a szlovák Pravda lapnak adott interjújában Robert Kalinák kormányfő-helyettes és védelmi miniszter. Szerdai közlése szerint Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos, Pozsonyba történő átszállítása egyelőre nem időszerű, írja a Magyar Nemzet.

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylõjét veszik õrizetbe a lõfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én
Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa

A miniszterelnöknek a következő napokban több külföldi útja is lett volna, többek közt a svájci békecsúcsra, valamint jövő héten Izraelbe látogatott volna – előrejelzések szerint Kalinák helyettesítheti. A miniszterelnököt egy háborúpárti szlovák férfi, a 71 éves Juraj Cintula próbálta meg megölni múlt héten – állítása szerint bántani akarta őt.

Elfogása után azt nyilatkozta, azért támadta meg Ficót, mert nem értett egyet a kormány politikájával, beszédes azonban, hogy már április végén is megjelent egy kormányülésen más tüntetőkkel, akkor olyan jelszavakat kiabált, mint „Éljen Ukrajna!”, „Árulók!”, „Elég volt Ficóból!”. Előrejelzések szerint Cintula legkevesebb 25 évnyi börtönbüntetésre számíthat, de nem kizárt, hogy életfogytiglanira ítélik. Az elkövető azonban koránt sincs jó helyzetben, szerdán ugyanis arról cikkezett a szlovák sajtó, hogy nyitrai ügyvédje visszaadta az ügyet, közölte, hogy nem képviseli a férfit. „Személyes okokból úgy döntöttem, hogy nem képviselem tovább Juraj Cintula urat” – hangsúlyozta. Kalinák pedig arról adott hírt, a támadó egy közösségben beszélt terveiről, amelyekről csupán annyi derült ki, hogy Cintula valamit tervezett.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről