Itt a Hamász terroristák bejelentése, szörnyű pusztítás jöhet

Vágólapra másolva!
A Hamász felfüggeszti részvételét az Izraellel közvetetten folytatott tűzszüneti tárgyalásokon a több tucat emberéletet követelő rafahi légicsapás miatt - közölték hétfőn a radikális iszlamisták képviselői a dpa német hírügynökséggel.
Vágólapra másolva!

Legkevesebb 45 palesztin meghalt a Gázai övezet déli határán található Rafah városában a vasárnap esti izraeli légicsapásban a Hamász irányította helyi egészségügyi hatóság szerint. 

A tájékoztatás szerint sok nő és gyermek is van az áldozatok között. Izraeli közlések szerint a támadással a Hamász két magas rangú tagját vették célba.

Az Egyiptom, Katar és Egyesült Államok közvetítésével zajló közvetett tárgyalások Kairóban és Dohában zsákutcába jutottak.

Sajtójelentések szerint a megbeszéléseket a héten olyan "új javaslatok alapján" folytatták volna, amelyekről az amerikai, izraeli és katari tárgyalófelek pénteken Párizsban megállapodtak.

A rafahi támadás éles bírálatokat váltott ki az arab országok körében, de Törökország részéről is. Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket vérengzésnek, Izraelt pedig terrorista államnak nevezte.

Katar a támadás elítélésén felül aggodalmát fejezte ki a tűzszüneti tárgyalások kapcsán és sürgette a nemzetközi közösséget, tegyenek intézkedéseket "a népirtás bűntettének" megakadályozására.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, a Hamász legalább nyolc rakétát indított Tel-Aviv térségbe a gázai Rafah városából. Az izraeli alakulatok egyik legfontosabb műveleti területe jelenleg Rafah városa és annak környéke. 

Az Egyesült Államok már többször figyelmeztette az izraeli vezetőket arra, hogy Rafah megtámadása az oda menekült civilek miatt tovább fokozhatja az eleve súlyos humanitárius válságot a palesztinok körében, most pedig az ENSZ is óva intette Izraelt.

A Rafah ellen május 6-án elkezdett izraeli offenzíva feszültségekhez vezetett Izrael és Egyiptom között is, mert Egyiptom ellenezte a határánál fekvő város megtámadását. Ma tűzpárbaj tört ki egyiptomi és izraeli katonák között Rafahnál, egy egyiptomi katona meghalt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!