Szlovénia
15:002024. június 20.
Szerbia
Dánia
18:002024. június 20.
Anglia

Nagytakarítást tartottak a Himaláján, lehoztak 11 tonna szemetet és négy holttestet

Vágólapra másolva!
Tizenegy tonna szemét mellett négy holttestet is lehoztak nepáli katonák a Himalája hegycsúcsairól, köztük két ember maradványait a Föld legmagasabb hegyéről, a Mount Everestről (Csomolungma) az idei nagytakarítási akcióban.
Vágólapra másolva!

A legutóbb megtalált két holttest közül az egyiket 8420 méteres magasságból hozták le az Everestről, egy másikat 7900 méterről a Föld negyedik legmagasabb hegyéről, a Lhocéról. 

A holttesteket a katmandui Tribhuvan Egyetem oktatókórháza patológiai laboratóriumának adták át - közölte csütörtökön a hadsereg

- írja a United News of India.

A katonák, akik április 11. óta takarítanak a Himalája csúcsain nepáli hegyivezetők (serpák) segítségével, már május 16-án is megtalálták egy-egy ember földi maradványait ugyanezen a két csúcson. Szerdáig a katonák 

11 tonna szemetet hoztak le a csúcsokról

 - írja a China.org a hadsereg közleménye alapján.

A 8848 méteres Everest és a 8561 méteres Lhoce mellett a katonák takarítást végeznek a 7861 méteres Nupce hegyen is, a sereg egy-egy csapatot küldött mindegyik hegyre. Az idei, június 5-ig tartó akcióban 10 tonna hulladék begyűjtését és öt holttest lehozását tervezték. A nepáli hadsereg 2019-ben kezdett szemétszedést a hegymászók után különböző csúcsokon, de 2020-ban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a missziót - írja a Hszinhua.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről