Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Halálos hőhullámok és pusztító ciklon: Dél-Ázsia szélsőséges időjárással küzd

Vágólapra másolva!
Szélsőséges időjárási viszonyok uralkodnak Dél-Ázsiában, India nyugati részén legalább kilencen haltak meg hőguta miatt, míg Banglades és a szomszédos államok egyes részeit néhány napon belül elérheti egy nagyobb ciklon.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban az Ázsia-szerte tapasztalt szélsőséges időjárás komoly nehézségeket okozott, több környező országban is sokan meghaltak a hőség miatt, iskolákat zártak be, és a hatóságok erdőtüzek veszélyére hívták fel a figyelmet.

Tudósok nemzetközi csoportja szerint az Ázsiában tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok, és az hogy a globális átlagnál gyorsabb ütemben emelkedik a hőmérséklet, valószínűleg az ember okozta klímaváltozás miatt következett be.

Indiában április, május és június számít a három legmelegebb hónapnak, amíg a monszunesőzés beálltával nem kezd csökkenni a hőmérséklet. Az elmúlt évtizedben azonban egyre magasabb lett a levegő hőfoka. 

A tudósok idén a szokásosnál több hőhullámot jósolnak, amit nagyrészt a kevesebb nem monszun eredetű eső és az aktív, de gyengülő, száraz El Nino időjárási jelenség okoz.

A hőhullámok idején az országban rendszerint súlyos vízhiány lép fel, az 1,4 milliárd lakos közül tízmilliók nem jutnak vízhez.

A helyi média szerint India nyugati részén, Rádzsasztánban legalább kilenc halálos áldozatot követelt a szélsőséges hőség és a hőguta. Az indiai katasztrófavédelmi tisztviselők arról számoltak be, hogy egyelőre még nem tudták pontosan megállapítani a hirtelen halálozások okát, mert még tartanak az orvosi vizsgálatok.

Pár napja beszámoltunk róla, hogy elviselhetetlen a hőség Észak-Indiában, beleértve a fővárost, Delhit is. A hőmérséklet több helyen is 45 fok fölé emelkedett májusban.

Csütörtökön a Rádzsasztánban található Barmer városában rekordot döntött a hőség, egészen 48,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - írta a Guardian.

A szakértők India számos részén figyelmeztetnek hőhullámokra a következő időszakban, melyek több helyen szélsőségessé is válhatnak. 

A hatóságok a hőhullám küszöbértékét 40 Celsius-fokos maximális hőmérsékletben határozták meg a sík területeken, valamint a normál maximális hőmérséklettől való legalább 4,5 Celsius-fokos eltérésben.

Az emberek vízzel locsolják magukat az utcán, hogy ne kapjanak hőgutát.
Fotó: Independent News Pakistan

Ugyanakkor India déli államait, köztük Tamil Nadut és Keralát heves esőzések sújtották az elmúlt napokban.

Súlyos viharok csaptak le a múlt héten az ország más részein is, beleértve Mumbait, ahol az erős szél ledöntött egy óriásplakátot, amely 16 ember halálát okozta. Rengetegen megsérültek, közel 60 embert szállítottak kórházba. 

A szomszédos Pakisztánban az éghajlatváltozással foglalkozó minisztérium közölte, hogy csütörtöktől az ország mintegy 26 körzetében súlyos hőhullám tombol, és a jelenlegi szélsőséges hőmérséklet valószínűleg május 30-ig is eltart.

A dél-pakisztáni Szindh tartományban a hőmérséklet pénteken várhatóan eléri az 50 Celsius-fokot, emiatt már elhalasztották az éves iskolai vizsgákat.
Az előző hónapban az országot heves esőzések sújtották, rengetegen meghaltak. Az országot kiemelten sújtja az éghajlatváltozás, különösen a monszunidőszak idején okoznak rendkívül nagy károkat az esőzések országszerte. 

Ezzel szemben az indiai állami meteorológiai szolgálat (IMD) előrejelzése szerint Bangladesre, és a kelet-indiai Nyugat-Bengál egyes részeire várhatóan súlyos ciklonális vihar, a Remal fog lecsapni, amely valószínűleg vasárnap éri el a területet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről