Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Újabb országban tiltják be a bikaviadalokat

Vágólapra másolva!
Három éven belül illegálissá teszik a bikaviadalokat Kolumbiában, az erről szóló jogszabályt helyi idő szerint kedden hagyta jóvá a dél-amerikai ország törvényhozása.
Vágólapra másolva!

Bár a több évszázados hagyomány egykor országszerte népszerű mulatság volt, és a televíziók élőben közvetítették a viadalokat, amelyek számos híres dalt és regényt is inspiráltak, az utóbbi években állatvédelmi szempontok miatt egyre több bírálat érte ezeket a rendezvényeket. 

Ma már az emberek többsége elfogadhatatlannak tartja, hogy állatok szenvedését nézve szórakozzon.

Az új jogszabály értelmében 2028-tól tiltanák be teljesen a bikaviadalokat Kolumbiában. A törvényt még alá kell írnia Gustavo Petro kolumbiai államfőnek is, akiről hosszú ideje köztudott, hogy élesen ellenzi ezeket a rendezvényeket.

bikaviadal
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / ALBERTO SIMON

Hatalmas győzelem ez azoknak a szervezeteknek, amelyek az állatokkal szembeni erőszak ellen és a társadalom szemléletének átalakításáért küzdenek. 

Nagy megkönnyebbülés, hogy Kolumbiában ezentúl nem fognak bikákat és lovakat kínozni, és a gyerekeknek nem kell ezentúl végignézni ezeket a viadalokat 

- mondta el Terry Hurtado állatjogi aktivista, aki már az 1990-es évek óta szervezett tiltakozásokat a bikaviadalok ellen.

bikaviadal
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / ALBERTO SIMON

A viadalok hagyománya az Ibériai-félszigetről ered, és néhány országban - Spanyolországban, Franciaországban, Portugáliában, Peruban, Ecuadorban és Mexikóban - ma is legális. Kolumbiában ma már csak néhány városban bevett szokás, bár a Manizalesben tartott híres éves fesztiválon megrendezett bikaviadalokra még mindig több tízezer néző kíváncsi.

A bikaviadalok rajongói szerint a tilalom sérti a kisebbségek szabadságát, és gondot okozhat majd azoknak a városoknak, ahova több ezer turista éppen a viadalok miatt látogat el.

Az utóbbi években a bikaviadal új formában hódított az országban: az arénában nem a bika legyőzése a cél, hanem csak az átverése. A bátor vállalkozók két csapatban próbálják megtenni az adott távot úgy, hogy a bika ne dühödjön fel és senkinek ne essen bántódása. 

bikaviadal
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / ALBERTO SIMON

Arról is beszámoltunk, hogy a spanyol bikaviadalok továbbra is évente több millió euró értékű uniós finanszírozásban részesülnek, amely a bikákat tenyésztő gazdaságoknak nyújtott mezőgazdasági támogatások révén valósul meg.

Nagy port kavart a spanyol Brihueda városában pár éve megrendezett bikaviadal, ahonnét az egyik állat megszökött és végül autós üldözés áldozatává vált.

Mexikóban is betiltották, de újjáéledt a hagyomány

Újra bikaviadalt rendeztek Mexikóvárosban idén januárban, a világ legnagyobb bikaviadal-arénájában, a Plaza de Toros-ban. 

Az eseményre azután került sor, hogy Mexikó legfelsőbb bírósága ideiglenesen felfüggesztette egy alacsonyabb fokú bíróság 2022-es döntését, melyben állatvédelmi okokból elrendelték a bikaviadalok betiltását a városban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről