Lőjék nyugodtan az ukránok Oroszországot Macron szerint, Putyin válasza szerint ezt világháborús fenyegetésként kezeli

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.05.24.
Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium
Vágólapra másolva!
A francia elnök saját hazájában is képtelen rendet tenni, de folyamatosan provokál egy atomhatalmat.
Vágólapra másolva!

A migránsbűnözés vagy a fegyveres drogháborúk miatt Franciaországban a közbiztonság rémisztő mélységbe süllyedt. A Macron-kormányzattal egyre inkább elnéző, elvben jobboldali Le Figaro már arról kénytelen élni, hogy önvédelmi csoportok alakulnak francia nagyvárosokban. Nizzában és Nantes-ben például - egyébként törvénytisztelő - férfiak éjszakánként csoportba verődve harcolnak, vernek meg bűnözőket. Ami természetesen abszurd és jogellenes, elkeseredésük mégis bizonyos értelemben érthető, ha nem is fogadható el.

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Az ukrán 141. különleges gyalogsági dandár 53. zászlóalja Zaporizzsjánál, május 20-án
Fotó: Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP / Dmytro Smolienko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A francia területnek számító Új-Kaledóniában pedig lényegében polgárháború van, erről az Origón részletesen írtunk. Azaz, saját országában képtelen a rendet fenntartani Macron elnök, de naponta fenyegeti az atomhatalmat, Oroszországot. Most arról beszélt Drezdában, hogy meg kell engedni az ukránoknak, hogy nyugati fegyverekkel Oroszországot, ha ott olyan célpontot találnak, amely Ukrajnát támadja. (A kelet-német városban a francia elnök egyébként hosszan beszélt arról, hogy szerinte a legnagyobb veszély nem a világháborús helyzet, nem a nyugati országokat elöntő migráció, hanem a szélsőjobb...)

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.05.24.
Romok között tűzoltók Harkovban, miután orosz rakétatalálat ért egy nyomdát a kelet-ukrajnai városban. 
Fotó: MTI/EPA/Szergej Kozlov

Putyin válasza nem sokat késett: különösen az oroszokat fenyegető kis országokat figyelmeztette, hogy gondolják végig, mit csinálnak, amikor megpróbálnak beavatkozni a háborúba. Itt nyilvánvalóan a balti államokra gondolt elsősorban. A franciáknak pedig azt üzente, hogy nagyon komoly következménye lesz annak, ha (nyugati) fegyverekkel orosz területeket támadnak meg. Szavait nehéz másképpen lefordítani, mint hogy komoly, súlyos következményen a világháborút értette.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!