Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Egy tűzoltó és egy erdész szándékosan okozhatta az óriási erdőtüzeket

Vágólapra másolva!
Egy tűzoltót és az erdészeti hatóságok egy tisztségviselőjét gyanúsítják azzal Chilében, hogy szándékosan okozták februárban az ország középső részén pusztító erdőtüzeket. A katasztrófában 137 ember halt meg.
Vágólapra másolva!

A két férfit pénteken őrizetbe vették - jelentette be a chilei rendőrség.

Az erdőtüzek két kisebb, egyidejűleg keletkezett tűzből alakultak ki február 2-án Vina del Mar és Valparaiso város közelében. A lángok gyorsan terjedtek a hőség és az erős szél miatt. A hatóságok kezdetektől fogva gyanították, hogy szándékos gyújtogatás történhetett.

 

Helyi sajtójelentések szerint az őrizetbe vett tűzoltó másfél éve vett részt a chilei - önkéntesekből álló - tűzoltók munkájában. A valparaisói tűzoltóság parancsnoka elmondta: teljesen lesújtotta őket az eset, ilyen eddig soha nem fordult elő.

A nyomozók teljes egészében rekonstruálni tudták, hogy mit követett el a két gyújtogató. Ivan Navarro, a nyomozás vezetője elmondta: 

az erdészeti hatóságok egyik tisztségviselője volt az, aki a tűz hatékony elindításához szükséges ismeretekkel rendelkezett, ő választotta ki, hogy mikor és hol gyújtsanak tüzet ahhoz, hogy a lángok a lehető legnagyobb pusztítást okozzák.

A tűzgyújtáshoz használt anyagokat megtalálták az egyik őrizetbe vett lakásán. A nyomozók vizsgálják, hogy a két férfinak köze lehet-e más, korábbi erdőtüzekhez.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről