Halálra ítélték az Iszlám Állam néhai vezetőjének feleségét

Vágólapra másolva!
Halálbüntetést szabott ki egy iraki bíróság az Iszlám Állam volt vezetője, a 2019-ben megölt Abu Bakr al-Bagdadi feleségére terrorszervezettel való együttműködés és jezidi nők saját otthonában való fogvatartása miatt - közölte szerdán az iraki igazságszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A jezidi nőket az Iszlám Állam terroristái rabolták el a nyugat-iraki Szindzsárból, Ninive kormányzóságból, majd Bagdadi feleségének moszuli házába vitték őket.

A büntetőbíróság ma kötél általi halálra ítélte Bagdadi feleségét emberiesség elleni bűnök és a jezidi emberek elleni népirtás vádjával, valamint terrorcselekményekben való részvételért

- közölte a bíróság. 

Az ítélet egy fellebbviteli bíróság megerősítésével válhat jogerőssé és végrehajthatóvá - tette hozzá a bíróság. A nő jelenleg őrizetben van.

Abu Bakr al-Bagdadi, akivel 2019 novemberében végeztek az amerikai különleges erők Szíria északnyugati részén, az ismeretlenségből emelkedett a terrorszervezet élére, és egykoron az összes muszlim "kalifájának" kiáltotta ki magát. 

Bagdadi hatalma csúcsán, 2014 és 2017 között vezette a terrorszervezet, mikor az Iszlám Állam hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Szíriában és Irakban.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Franciaország nemzetközi körözést adott ki Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője ellen 2019-ben. Még ebben az évben októberben egy amerikai katonai akció közben felrobbantotta magát és meghalt. A hónap végén elfogták Abu Bakr al-Bagdadi feleségét is.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik alapítója és legfőbb ideológusa, Amír Mohammad Abder-Rahmán al-Maula asz-Szalbi vette át Abu Bakr al-Bagdadi helyét a csoport élén 2020 januárban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről