Megáradt gleccsertó miatt ezreket kellett kimenekíteni Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Ezreket menekítettek ki a pakisztáni hatóságok hegyvidéki falvakból, miután a több héten át tartó hőhullám nyomán egy gleccsertó megáradt és árvizet okozott.
Vágólapra másolva!

A Gilgit-Baltisztán tartomány északi részén fekvő Szkardu közelében több hegyi falu lakóit költöztették biztonságosabb vidékekre, miután az árvíz lerombolta a házukat és a vetést - közölte Harún Gul, a helyi mentőszolgálatok képviselője.

A tartomány a Himalája és a Karakorum-hegység között fekszik, több mint 3000 gleccsertó található a térségben, az ENSZ Fejlesztési Alapja (UNDP) szerint több, mint bárhol a világban.

Harún Gul elmondta, hogy a mentés a hét végén kezdődött, és hétfőig tartott.

Az általános felmelegedés okozta magas hőmérsékletek miatt hirtelen kiáradnak a gleccsertavak, ami gyakran heves árvizeket idéz elő 

- közölte Sehzad Sigri, a tartományi környezetvédelmi minisztérium munkatársa.

Pakisztánnak, az éghajlatváltozással szemben az egyik legérzékenyebb országnak a nagy részén heves hőhullámok voltak, egyes területeken a hőmérséklet elérte az 50 Celsius-fokot is.

Az elhúzódó hőség, illetve a jövő hetekre vonatkozó előrejelzésekben szereplő heves esőzések további gleccsertóáradásokat okozhatnak a hegységekben - figyelmeztetett a nemzeti katasztrófaelhárítási hivatal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!