Itt az újabb botrányos ukrán követelés

Vágólapra másolva!
Bár nyugati szövetségesei eltökélten támogatják, Ukrajnának további fegyverekre van szüksége, elsősorban légvédelme erősítése érdekében - jelentette ki az ukrán miniszterelnök kedden Japánban, hozzátéve: reméli, hogy a hazájának szánt újabb amerikai segélycsomagot nemsokára jóváhagyja az Egyesült Államok törvényhozása.
Vágólapra másolva!

"Az európai országok és az Egyesült Államok maradéktalanul támogatnak bennünket, még soha nem utasították vissza a kéréseinket" - mondta sajtótájékoztatóján Denisz Smihal, de felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszország az utóbbi időben intenzívebbé tette Ukrajna elleni légitámadásait, "a levegőben fölényre tett szert, ennek pedig sajnos vannak következményei a fronton", és Kijevnek nagy hatótávolságú rakétákra van szüksége.

Hozzátette, hogy az F-16-os harci repülőgépek hadrendbe állítása jelentős könnyebbséget jelent majd Ukrajnának.

Háromnapos japán látogatása során a miniszterelnök részt vett egy Ukrajna újjáépítéséről szóló konferencián, és tárgyalt Kisida Fumio japán kormányfővel, aki biztosította őt afelől, hogy Tokió következetesen és hosszú távon akarja támogatni a hazáját.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.01.23.,
Egyre nagyobb bajban az ukránok, ismét követelőznek 
Fotó: AFP/Roman Pilipey 

Az Ukrajna újjáépítéséről szóló japán-ukrán konferencián körülbelül háromszázan vettek részt, valamint a két ország összesen 130 vállalata képviseltette magát, és több mint 50 megállapodás született ukrán cégekkel a mezőgazdaság, az energiaipar és infrastruktúra területén. Japán eddig tízmilliárd dollár értékben ajánlott fel pénzügyi támogatást Kijevnek. Tokió fegyvert nem ad Ukrajnának, mert azt tiltják a japán törvények. Smihal kifejezte megértését ezzel kapcsolatban, és köszönetet mondott az egyéb támogatásokért. Az ukrán kormányfő helyi idő szerint kedd délután utazik el a szigetországból.