A Demokrata Párt bőkezű adományozói is vásároltak Hunter Biden festményeiből

Hunter Biden, Robert Hunter Biden
(FILES) Hunter Biden, the son of US President Joe Biden, attends the annual White House Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House in Washington, DC on April 18, 2022. Hunter Biden has pleaded guilty to two counts of failure to pay federal income tax, prosecutors said on June 20, 2023. Biden, in a plea agreement with the US Attorney's Office in his home state of Delaware, also acknowledged possessing a firearm despite being a drug user. (Photo by MANDEL NGAN / AFP)
Vágólapra másolva!
Tegnap az amerikai képviselőház republikánus képviselői zárt ajtók mögött tanúként meghallgatták Georges Bergèst, egy ismert New York-i művészet galéria tulajdonosát, aki Hunter Biden festményeit árulja. Hunter Biden festményeinek adásvétele rendkívül nagy port kavart az Egyesült Államokban, mert az elnök fiának művészeti alkotásainak értékesítése felveti a pénzmosás, a korrupció  és a befolyással való üzérkedés gyanúját. Mint a tegnapi meghallgatásból kiderült, a bőkezű demokrata párti donorok is vásároltak a megmosolyogtató alkotásokból.
Vágólapra másolva!

A galéria tulajdonosának a meghallgatásán a republikánus képviselők többek között arra is választ kerestek, hogy valójában melyik demokrata támogatók vásároltak Hunter Biden nagy port kavaró művészeti alkotásaiból — számol be minderről a Post Millennial.

Joe Biden fia, Hunter Biden lett az egyik legjobban fizetett "művész" az Egyesült Államokban Forrás: AFP/Mandel Ngan

Ismert: korábban már kiderült az, hogy a nem túl tehetséges Hunter több alkotását is többszáz ezer dollárért vásárolták meg a névtelenségbe burkolózó egyének.

Az eset azért aggasztó, mert az ilyen jellegű adásvétel lehetőséget biztosít arra, hogy pénzmosást, befolyással való üzérkedést és korrupciót hajtsanak végre.

A Hunter Biden ügyében régóta tartó vizsgálat feltárta, hogy a festmények vásárlói között volt Kevin Morris és Elizabeth Hirsh Naftali demokrata párti donorok. Az előbbi személy az elnök fiának a személyes bartája.

A kanadai lap felidézi, hogy októberben kiderült, hogy Morris korábban megvásárolta Hunter Biden részesedését a Bohai Harvest RST kínai befektetési társaságban, és ezzel 250 000 dollárnyi adósságot vállalt át egy kifizetetlen kölcsönből, amelyet kínai üzlettársai adtak Hunter Bidennek.

A kölcsön kedvezményezettjeként Joe Biden elnök delaware-i otthona szerepelt

Morris megvásárolta Hunter műkincseinek nagy részét, és jogi problémáiban is segített neki. Bergès a Daily Mail szerint 875 ezer dollárt kapott Morristól a műalkotásokért.

Mint a brit lap felidézi, ez idáig Bergès, a galéria tulajdonosa soha nem árulta el, hogy kik voltak Hunter alkotásainak vásárlói. A kongresszusi meghallgatás után elmondta, hogy az elnök fia személyesen ismerte azokat, akik megvásárolták a festmények nagy részét.

A donorok Hunteren keresztül befolyást vásárolnak a Fehér Házba Forrás: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

Naftali 2021 februárjában 42 ezer dollárt, majd 2022 decemberében 52 ezer dollárt fizetett egy másik műalkotásért. Az első és a második vásárlás között nevezték ki az Egyesült Államok külföldi örökségének megőrzésével foglalkozó bizottságába.

Az ügy számos kérdést felvet, továbbá aggodalomra adhat okot, ugyanis Hunter Biden csak néhány éve fest, de mégis a munkáinak a többségét elárverezték már.

Mindebből következik az, hogy azért adnak ki ekkora összegeket, mert Hunter Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének a fia.

Korábban a vizsgálatot vezető James Comer republikánus képviselő azon meggyőződésének adott hangot, hogy a képeket Kínából vették meg.

– mondta James Comer korábban.