Itt az orosz bejelentés, óriási bajban van Ukrajna

Marija Vlagyimirovna Zaharova, Orosz Föderáció Külügyminisztériuma Tájékoztatási és Sajtóosztályának igazgatója
MOSCOW, RUSSIA - JANUARY 14 : (----EDITORIAL USE ONLY – MANDATORY CREDIT - "RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian Foreign Minstry Spokesperson Maria Zakharova attends an annual news conference given by Russia's Foreign Minister Lavrov to sum up the results of the Russian foreign policy for 2021. Russian Foreign Ministry Press Service / Handout / Anadolu Agency (Photo by Russian Foreign Ministry Press S / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A szaúd-arábiai tárgyalások nem oldották meg a háborús helyzetet - nyilatkozta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő.
Vágólapra másolva!

Diplomáciai pr-mutatványnak minősítette a kijevi rezsim vezetőinek találkozóját a globális Dél vezetőivel Szaúd-Arábiában Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője, írta meg a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

- nyilatkozta Zaharova egy rádiós podcast-műsorban, amikor a Bloomberg értesüléseiről kérdezték az ukrajnai vezetés szaúd-arábiai találkozójával kapcsolatban.

Zaharova szerint a diplomáciai pr-mutatványok nem fogják lezárni a háborút Forrás: Anadolu via Getty Images/Marek M. Berezowski

Szerinte a Zelenszkij körüli - ahogy fogalmazott - "felhajtásnak" kizárólag egyetlen célja van:

fenntartani a politikai tevékenység illúzióját, miközben elvonja a világ közvéleményének figyelmét azokról a valós politikai-diplomáciai folyamatokról, amelyek a tényleges békefolyamatokat szolgálják.

A Bloomberg szerint a 2023. decemberében a "Zelenszkij-formulának" is nevezett ukrán béketerv kapcsán tartott szaúd-arábiai találkozó nem hozott diplomáciai sikert a kijevi vezetés számára. A vezető amerikai újság szerint a találkozó célja az lett volna, hogy politikai támogatást szerezzenek Ukrajna békefeltételei számára, mielőtt megkezdenék a béketárgyalásokat Oroszországgal.

A találkozó kudarcba fulladt, mivel sem Kijev, sem a G7-ek nem hajlandók nyíltan tárgyalni Moszkvával.

Szaúd-Arábia mellett Törökország és India vett részt a találkozón, miközben Kína, Brazília és az Egyesült Arab Emirátusok távol maradtak.

Marija Zaharova szerint nem lehet addig megkezdeni a béketárgyalásokat, amíg Ukrajna és a kollektív Nyugat nem hajlandó újra felvenni a direkt kapcsolatot Oroszországgal Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Russian Foreign Ministry Press S

- tette hozzá Zaharova.