Rakétatalálat ért egy máltai lobogó alatt közlekedő hajót Jemennél

Vágólapra másolva!
Rakétatalálat ért kedden egy máltai lobogó alatt közlekedő teherhajót, miközben észak felé tartott a Vörös-tengeren, és 76 tengeri mérföldre északnyugatra járt a jemeni Szalif kikötőjétől - közölte az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit vállalat és a görög hajózási minisztérium.
Vágólapra másolva!

A görög tulajdonban lévő, Zografia nevű hajó Vietnamból Izraelbe tartott 24 fős legénységével, amikor megtámadták, de a görög hajózási minisztériumból származó tájékoztatás szerint személyi sérülés nem történt, rakomány pedig nincs a hajón. A jármű tudta folytatni az útját.

"Sérültek nincsenek, csak anyagi kár keletkezett" - közölte a görög minisztériumi forrás.

Az Ambrey vállalat egy tanácsadói közleményben számolt be a rakétatámadásról.

A nemzetközi tengeri kereskedelemben kommunikációs szerepet vállaló brit kormányhivatal (UKMTO) pedig arról számolt be, hogy jelentést kapott egy incidensről, amely körülbelül száz tengeri mérföldre történt Szaliftól északnyugatra.

Egy amerikai teherhajót is találat ért hétfőn a jemeni partok közelében, abban a járműben kisebb kár keletkezett, de személyi sérülés ott sem történt - írja a BBC.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadó csoport azzal fenyegetőzött, hogy kiterjeszti a Vörös-tengeri támadásainak körét, válaszul Izrael Gázai hadműveletére, beleértve az Egyesült Államok hajóit is, amiért az amerikai és a brit légierő jemeni célpontokat bombázott az elmúlt napokban.

A húszi lázadók számos támadást indítottak a Vörös-tengeren közlekedő - szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő - kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael októberben hadműveletet indított a Gázai övezetben a Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására - írja az Aljazeera.

A számos drón- és rakétatámadás már a nemzetközi kereskedelemre is hatással volt, több nagyhatalom is aggodalommal figyelte a történéseket, ezért egy közös brit-amerikai hadművelet keretében bombázták a militáns iszlamista csoport jemeni állásait az elmúlt napokban.

A lázadók egyik vezetője válaszul hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy az őket érő amerikai légitámadásokért végzetes válaszcsapásokat fognak indítani: "Jemen lesz az amerikaiak temetője, és a térséget megszégyenülve fogják elhagyni" - mondta.