Itt a döbbenetes orosz bejelentés

LAVROV, Szergej
Rijád, 2022. június 1. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálatának felvétele Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) és Oroszország stratégiai párbeszédének 5. alkalommal rendezett külügyminiszteri tanácskozásán vett részt a szaúdi fővárosban, Rijádban 2022. június 1-jén. MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium
Vágólapra másolva!
Ultimátumot jelent Oroszország számára a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett "békeformula" - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy, a BRICS-államok vezetőinek személyes képviselőivel (serpákkal) szerdán tartott moszkvai találkozóján.
Vágólapra másolva!

- mondta Lavrov. Rámutatott:

Kína, Brazília és Dél-Afrika kezdeményezéseire az ukrajnai rendezésben nincs szüksége a Nyugatnak.

- hangoztatta. A miniszter úgy vélekedett, hogy "ez a sajátjuktól eltérő véleménnyel szembeni teljes tiszteletlenség és annak semmibevétele".

Marija Zaharova Forrás: Izvesztyija.ru/TASS/Origo

Sokkolta az oroszokat az EU bejelentése

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Sputnik rádiónak nyilatkozva megdöbbentőnek és sokkolónak nevezte, hogy Josep Borrell európai uniós külügyi főképviselő a francia l'Obs című lapban kedden megjelent cikkében hibának nevezte az Oroszország és Ukrajna közötti megbékélés lehetőségét. Úgy vélekedett, hogy ez a gondolat csak nagyon nehezen foganhat meg egy diplomata fejében, mivel "ellentmond a diplomáciai munka lényegének".

Az Ukrajna győzelme az európai biztonság legjobb garanciája című cikkében Borrell hangot adott azon álláspontjának, hogy az Oroszországgal való megbékélési kísérletek ma ugyanolyan elhibázottak, mint a háború 2022-es kezdetén voltak. Azt írta, hogy

Európának ehelyett fel kell szerelnie Ukrajnát a területének felszabadításához szükséges eszközökkel, beleértve a nagy hatótávolságú rakétákat és más fejlett rendszereket, és el kell köteleznie magát amellett, hogy mindent meg fog tenni, "ami csak szükséges lesz", hogy Ukrajna győzni tudjon.

"A mi segítségünkkel Ukrajna a történelem szemétdombjára küldheti Oroszország birodalmi ambícióit. Ennek kell vezérelnie tetteinket és gondolatainkat" - írta Borrell.