Az oroszok bejelentették, hogy az eddigieknél erősebb bombákat használnak

Események

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, harc, kórház, gyermek, gyermekkórház, támadás, rakéta, rakétatámadás, bombázás, Mariupol, Ukrajna
Mariupol, 2022. március 9. Füst száll fel egy tüzérségi támadás után Mariupolban 2022. március 9-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az ukrán-orosz konfliktus 14. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül76 bejegyzés
  • Az orosz erők jelenleg is harcolnak az ukrán főváros északkeleti részén, de egyelőre nem sikerült jelentős előretörést elérniük.
  • Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy az ukránok titokban a Donbasz elfoglalását készítették elő, ezt előzték meg a támadással.
  • Szerdán is humanitárius folyosókat nyitnak, több városoból evakuálják a civil lakosságot.
  • Az oroszok leválasztották az elektromoshálózatról a csernobili atomerőművet, az ukrán külügyminiszter szerint még két napig tudják a tartalékgenerátorok ellátni a létesítményt.
  • A háború kezdete óta először találkozik majd az ukrán és az orosz külügyminiszter csütörtökön Törökországban.
05:21
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Humanitárius folyosó öt ukrán városból

Az orosz erők moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost - idézett a TASZSZ hírügynökség kedden egy magas rangú orosz tisztségviselőt.

A Kijev, Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Mariupol humanitárius folyosóiról szóló információkat elküldik Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettesnek - mondta Mihail Mizincev orosz vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és az orosz Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője.

05:28
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Aggodalmat keltő a lengyel javaslat a NATO-ban

A Pentagon kedden elutasítani látszott Lengyelország javaslatát, hogy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépeit az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa egy németországi bázison, válaszul Ukrajna vadászgépekre vonatkozó kérésére, mondván, hogy az "nem járható".

John Kirby, a Pentagon szóvivője közleményében úgy fogalmazott, hogy az a kilátás, hogy a vadászgépek egy németországi amerikai és NATO-bázisról indulva "olyan légtérbe repülnének, amely Oroszországgal Ukrajna miatt vitatott légtérben van, komoly aggodalmakat vet fel az egész NATO-szövetség számára".

05:43
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

A Shell kivonul az oroszországi olaj- és gázüzletből

A Shell fokozatosan kivonul az oroszországi kőolaj- és földgázüzletből, összhangban a brit kormány azon új irányelveivel, amelyeket az Ukrajnában indított orosz hadműveletre válaszként hozott - közölte kedden a brit olajpari konszern.

06:07
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Hatalmas nyomás alatt a csernobili atomerőmű személyzete

Az egykori ukrán atomerőmű, Csernobil egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól, mióta az orosz egységek elfoglalták - közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A tájékoztatás szerint a létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van az atomerőműben, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik.

Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén van Csernobilban.

"Mélységesen aggaszt a csernobili atomerőmű személyzetének nehéz és stresszes helyzete, valamint az ezzel járó potenciális kockázatok a nukleáris biztonságra nézve" - mondta Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

06:44
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Lengyelország felajánlotta az összes vadászgépét

Varsó készen áll arra, hogy áthelyezze az összes Mig-29 vadászgépét a németországi Ramsteinben működő NATO-bázisra, és az Egyesült Államok rendelkezésére bocsássa őket - olvasható a Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter által jegyzett keddi közleményben.

A lengyel külügyi tárca honlapján elérhető közlemény szerint Varsó egyúttal azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy az átadandó vadászgépekhez hasonló képességű repülőket szállítsanak Lengyelországnak.

A közleményt azt követően adták ki, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap Moldovában kijelentette: Washington gondolkodik azon, hogy megállapodna Lengyelországgal harci gépek odaszállításáról arra az esetre, ha Varsó úgy döntene: Ukrajnának ad át gépeket.

07:03
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Izrael 25 ezer menekültet fogadna be

Az ország kezdetben húszezer ukrán állampolgárnak nyújt védelmet, akik már a háború kitörése előtt Izraelben tartózkodtak - közölte kedd este Ajelet Saked belügyminiszter. A politikus szerint ötezer háborús menekült vízumot is kap. Az emberek ezzel addig maradhatnak Izraelben, amíg hazájukban folynak a harcok.

Az izraeli belügyminiszter arra is számít, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban százezer ukrán fog az országba bevándorolni és izraeli állampolgárságot felvenni a zsidó rokonok miatt.

Mintegy kétszázezer ember vándorolhat be Izraelbe zsidó rokonok miatt.
A helyi hatóságok szerint a háború kezdetén több mint negyvenezer zsidó élt Ukrajnában.

07:17
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Don't worry, be happy - szólt az odesszai Operaház előtt emelt barikádnál

07:24
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Légvédelmi szirénákra ébredtek Kijevben

Szerdán, helyi idő szerint reggel 6 órakor ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák, miután hajnalban robbanások történtek az ukrán fővárosban Kijevben, és környékén. A helyszínen lévő újságírók sorozatos robbanásokról számolnak be – írta a BBC.

07:40
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Tartják az ukránok Kijevet, több más város is ostrom alatt

Az ukrán vezérkar szerint az orosz erők éjszakai támadásai ellenére továbbra is tartják Kijevet, miközben a harcok országszerte folytatódnak - írta a The Guardian.

A legfrissebb jelentések szerint jelenleg északon és északnyugaton folynak harcok, Poliszkijban és Volinyban, az ukrán határ mentén, de harcolnak Nyizsnyij, Ivanyica, Trosztyanec településeken és Csernihiv városában is.

08:00
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ötezer ember hagyta el Szumit

Dmitro Zsivitszki regionális kormányzó szerdán közölte, hogy az ostromlott ukrajnai Szumi városból kivezető humanitárius folyosó továbbra is működni fog - írja a Reutersre hvatkozva a The Guardian.

Az északkeleti városból kedden mintegy 5000 ember utazott ki buszokkal, miután Moszkva és Kijev megállapodott a folyosóról. Zsivicszkij elmondta, hogy mintegy 1000 autó is el tudott indulni Poltava felé.

08:17
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Légiriadót rendeltek el Kijevben és környékén

Légiriadót rendeltek el szerda reggel Kijevben és környékén, a hatóságok felszólították a lakosokat, hogy a lehető leggyorsabban menjenek óvóhelyre - jelentette az AP hírügynökség.

– írta Telegram-oldalán Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója.

A TASZSZ hírügynökség idézett kedden egy magas rangú orosz tisztségviselőt, aki azt mondta: az orosz erők moszkvai idő szerint szerda délelőtt 10 órától (közép-európai idő szerint 8 órától) készek humanitárius folyosókat biztosítani, hogy az emberek elhagyhassák Kijevet és négy másik várost.

08:35
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Megerősítették: Törökországban találkozik az orosz és az ukrán külügyminiszter

Törökországban találkozik Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba - erősítette meg az orosz külügyminisztérium a BBC szerint.

A két külügyminiszter között ez lesz az első találkozó az orosz-ukrán háború február 24-i kirobbbanása óta.

A háború kitörése óta először találkozik ukrán kollégájával Szergej Lavrov Forrás: AFP PHOTO / Russian Foreign Ministry / handout

Lavrov egy nemzetközi diplomáciai fórumra érkezik majd Antalyába, itt fogja felvenni a kapcsolatot Kulebával. A két külügyminiszter találkozójára március 10-én, az emített diplomáciai fórumra március 11-én kerül sor.

08:40
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

4200 menekültet fogadtak kedden a fővárosi pályaudvarokon

Az ukrajnai háború elől menekülve kedden 4283 ember, köztük 1308 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).

Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron március 7-én Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Balogh Zoltán

A Police.hu oldalon szerdán azt írták:

a legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 181 ember, köztük 99 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - tették hozzá.

08:50
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij megköszönte Bidennek, hogy betiltotta az orosz olajimportot

Köszönet az egy Egyesült Államoknak és az elnöknek, amiért kitiltotta az orosz olajat, szenet és gázt az amerikai piacról, így mérve csapást az orosz hadigépezetre - írta a Twitteren Volodomir Zelenszkij. Az ukrán elnök

arra bátorította a többi országot, hogy kövessék ezt a példát.

Joe Biden kedden jelentette be, hogy az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot.

08:51
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva: A szakadárok elleni ukrán offenzívát előzött meg az orosz invázió

A Donyec-medence szakadár "köztársaságai" elleni átfogó ukrán támadást előzött és hiúsított meg az Ukrajna elleni orosz "különleges hadművelet" - jelentette ki szerdán Viktor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint állítását az ukrán nemzeti gárda titkos dokumentumai bizonyítják, amelyek az invázió során az orosz fegyveres erők birtokába jutottak.

Konasenkov szerint egyelőre nem világos, hogy az Egyesült Államok és a NATO milyen mértékben vett részt az ukrán támadás tervezésében.

09:19
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Brit védelmi minisztérium: Nem sikerült jelentős áttörést elérniük az oroszoknak Kijevnél

Jelenleg is folynak a harcok Kijev észak-nyugati részén, de az orosz erőknek nem sikerült jelentős áttörést elérniük - írja a Twitteren közzétett újabb jelentésében a brit védelmi minsztérium.

Azt is hozzátették:

ez pedig vélhetően megakadályozza, hogy az oroszok átvegyék az uralmat a légtér felett.

Azt is írják, hogy Harkov, Csernyihiv, Mariupol és Szumi továbbra is körbe van zárva, és súlyos tüzérségi támadások érik ezeket a városokat.

09:34
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Lefújták a légiriadót Kijevben

Lefújták a légiriadót Kijevben. A hatóságok szerda reggel rendeltek el riadót a városban és környékén, és felszólították a lakosokat, hogy a lehető leggyorsabban menjenek óvóhelyre.

Olekszij Kuleba, Kijev régió kormányzója akkor azt írta, hogy rakétatámadás várható.

09:53
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ezek a dokumentumok bizonyítják az oroszok szerint, hogy az ukránok offenzívára készültek Donbaszban

Az orosz külügyminisztérium a Twitteren tette közzé azokat a dokumentumokat, melyek szerintük azt bizonyítják, hogy az ukrán védelmi erők titokban Donbasz megtámadására készültek márciusban.

10:01
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

22 ember, köztük három gyerek halt meg a Szumi elleni támadásokban

22 ember, köztük 3 gyerek halt meg a Szumi elleni hétfői támadásokban - írja a BBC. A város polgármestere a lapnak azt mondta, hogy az oroszok egy lakónegyedet bombáztak a város északkeleti részén.

A támadásban egy lakóház teljesen megsemmisült - itt kilenc ember halt meg -, húsz épület pedig jelentősen megrongálódott.

10:05
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Visszaeshet az orosz olajtermelés rövid távon

Jelentősen csökkenhet Oroszország olajtermelése a következő hónapokban a bevezetett szankciók hatására - véli az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA).

A hivatal becslése szerint

Oroszország februárban napi 11,3 millió hordó kőolajat termelt,

de a bevezetett korlátozások miatt a mennyiség márciusban 0,25 millió hordóval, áprilisban pedig 0,5 millió hordóval csökkenhet.

Jelentősen csökkenhet Oroszország olajtermelése a következő hónapokban Forrás: RIA Novosti/RIA Novosti/Maksim Blinov

A jelentés összeállítói szerint "átmenetileg csökkenni fog a termelés, részben mert a szállítással foglalkozó cégek egy része inkább kivár a már érvényben lévő szankciók és az esetleg újabb megszorítások miatt".

Az EIA előrejelzése szerint az export visszaesése mellett az olajtárolók gyorsan megtelnek, ami miatt viszont vissza kell majd fogni, sőt

talán le kell állítani a termelést.

A hivatal mindazonáltal úgy véli, hogy összességében sikerül majd exportálni az orosz olaj nagy részét, de időbe telik az új kereskedelmi útvonalak kialakítása és más vevők megtalálása.

10:12
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

A nemzetpolitikai államtitkárság segít a bajba jutott embereken a határ mindkét oldalán

Átcsoportosította forrásai egy részét a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága, és a pénzeket a kárpátaljai magyarság humanitárius megsegítésére fordítják - erről beszélt Potápi Árpád János a Magyar Nemzetnek. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a testvértelepülések is összefognak a bajban.

A teljes cikket itt tudja elolvasni.

10:21
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ma is nyitva lesznek a humanitárius folyosók

Beleegyeztek az orosz fegyveres erők, hogy megint humanitárius folyósokat nyissanak szerdán helyi idő szerint reggel 9 és este 9 óra között - írja a Reuters az ukrán miniszterelnök-helyettes közlése alapján. Irina Verescsuk azt mondta, hogy több helyen lesznek evakuációs útvonalak, többek között Mariupolból is.

10:28
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Tizen meghaltak egy orosz támadásban Szeverodonyeckben

Legalább tíz ember meghalt egy orosz támadásban a kelet-ukrajnai Szeverodonyeckben - írta az AFP hírügynökség szerda reggel egy helyi tisztviselő közlése alapján.

10:42
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Újraindították a televíziós szolgáltatást Harkovban

A technikai dolgozók erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült helyreállítani az ukrán televíziós szolgáltatást Harkovban - írta a Facebook-oldalán az ukrán védelmi minisztérium szerda reggel. A közlésük szerint

jelenleg 16 országos és egy helyi televíziós csatornát lehet fogni a városban.

A harkovi tévétornyot március 6-án érte találat.

10:44
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Videón Harkov éjszakai bombázása

11:09
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kenyérért álltak sorba, lebombázták őket

Háborús bűnnek számít az Amnesty International szerint az a múlt hét csütörtöki orosz légitámadás, amelyben 47 civil halt meg Csernyihivben, miközben kenyérért álltak sorba - írja a The Guardian

A támadásra dél körül került sor, az AI szerint több irányítatlan bomba csapódott be egy tér közelében. Egy 21 éves diák a szervezetnek azt mondta, hogy hangos zümmögést hallott, majd érezte, ahogy az egész épület megremeg. 

– Amikor meghallottam ezt a hangot, azonnal szóltam a nagymamámnak, hogy jöjjön ki a folyosóra, majd lefeküdtünk a földre. Valószínüleg ez mentette meg az életünket – mondta a lány. Azt is hozzátette, hogy a szülei is lementek aznap kenyérért, de mivel túl hosszú volt a sor, eljöttek, így élték túl a légicsapást.

A sorbanállók közül mindenki meghalt.

11:15
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Friss térképen az orosz hadsereg által elfoglalt ukrán területek

A háború 14. napján továbbra sem voltak képesek jelentős áttörést elérni az orosz csapatok. Kijevnél ugyan már többször is elérték a külvárost, azonban

a támadásaikat az ukrán hadsereg rendre visszaverte.

Harkovot mostanra bekerítették keleten, akárcsak több várost délen.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

Friss térképen az orosz hadsereg által elfoglalt ukrán területek Forrás: Sky News
11:16
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Energiahivatal: A magyar háztartások rezsiköltségeit nem érinti az energiaárak ingadozása

A magyar lakossági fogyasztók védettek az áringadozások ellen és továbbra is a legalacsonyabb rezsiárakkal kalkulálhatnak; a földgáz átlagára februárban is Budapesten volt a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb árat fizették a háztartások - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán, nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata alapján.

A teljes cikkünket itt tudja elolvasni.

11:23
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb képek elpusztított orosz harcjárművekről

Újabb képeket tett közzé az ukrán védelmi minisztérium a Twitter-oldalán szerdán reggel, a felvételeken - közlésük szerint - Csernyihiv közelében elpusztított orosz katonai járművek láthatók.

11:35
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Mát több mint 1,3 millió menekült érkezett Lengyelországba

A háború február 24-i kezdete óta már 1,3 millió menekült érkezett Lengyelországba Ukrajnából - közölte a lengyel határőrség szerda délelőtt.

A menekültek 93 százaléka ukrán állampolgár,

1 százalékuk lengyel, hat százalékuk pedig egyéb országok állampolgára.

Kedden összesen 125 800-an lépték át a lengyel határt Ukrajna felől, szerdán reggel hét óráig pedig több mint 33 ezren érkeztek.

11:54
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna is beleegyezett a humanitárius folyosók kialakításába

Ukrajna hozzájárult ahhoz, hogy kialakítsanak hat humanitárius folyosót, amelyen keresztül a civil lakosok szerdán elhagyhatják a harcok sújtotta városokat - jelentette be Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

Az átmeneti tűzszünet közép-európai idő szerint este 8 óráig lesz érvényben, a menekülési útvonalakat egyeztetik Oroszországgal - közölte Verescsuk.
Enerhodar, Mariupol, Volnovaha, Szumi és Izjum városoknál, illetve a Kijevtől északra fekvő településeken hozzák létre a humanitárius folyosókat szerda délelőtt.

12:14
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Hétezer civilt evakuálhattak kedden az ostromlott városokból

Körülbelül hétezer embert sikerült biztonságosan evakuálni kedden a humanitárius folyosókon keresztül - számolt be a BBC riportere.

Köztük vannak azok a külföldi diákok is, akik két hete rekedtek az ostrom alatt lévő Szumiban.

Őket vonattal szállították el a kelet-ukrajnai városból kedd este.

12:56
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország lekapcsolta Csernobilt

Ukrajna állami áramszolgáltatója szerint az orosz erők leválasztották az atomerőművet a hálózatról - írja a The Guardian.

Az orosz védelmi minisztérium álta közölt drónfelvétel csernobili atomerőműről március 7-én Forrás: EyePress via AFP
13:01
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Éheznek az emberek Mariupolban, tömegsírokba temetik a halottakat

Az ostrom alatt álló Mariupol hatósága szerint

az ott lévő emberek éheznek - mondta Dmitro Gurin ukrán parlamenti képviselő a BBC-nek.

Vízért állnak sorba az emberek Mariupolban 2022.03.01. Forrás: Sputnik via AFP/Ivan Rodionov

Az ukrán képviselő szülei a városban élnek, azt mondta, hogy a kikötőváros utcáit holtestek lepik el, ezért

a hatóságok kénytelenek voltak tömegsírt ásni, mert a temetőkhöz vezető utak járhatatlanok.

13:14
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Ezeken az útvonalakon menekülhetnek biztonságosan a civilek

Ukrajna 12 órás tűzszünetről állapodott meg Oroszországgal, hogy a lakosság biztonságosan elmenekülhessen a harcok által leginkább sújtott a városokból.

Irina Verescsuk Ukrajna miniszterelnök-helyettese szerint a következő útvonalakon nyitottak humanitárius folyosót: 

- Mariupoltól Zaporizzsjáig
- Enerhodartól Zaporizzsjáig
- Szumitól Poltavába
- Iziumtól Lozováig és 
- Vonovakta elepüléstől Pokrovszkba.
Illetve több Kijev környéki városból - Vorzel, Borodyanka, Bucha, Irpin és Hostomel - is biztonságosan távozhatnak a civilek.

13:25
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Inkább tárgyalások útján érvényesítené a céljait Oroszország

A cél, hogy Ukrajna visszatérjen a semleges státuszba.

- írta Maria Zakharova, orosz külügyi szóvivő az orosz külügyminisztérium Twitter-oldalán szerda délelőtt.

A Reuters szerint Zakharova azt is hozzátette, hogy nem tervezik megdönteni az ukrán kormányt.

A külügyi szóvivő arról is beszélt, hogy eddig 140 ezer menekült érkezett Oroszországba, illetve, hogy az ukrajnai akciójuk szigorúan követi a terveket.

13:40
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Homokzsákokkal védik a köztéri szobrokat az ukrán városokban

Homokzsákokkal védik a pusztítástól Ukrajnában a köztéri szobrokat. A Nexta beszámolója szerint,

homokzsákokkal rakták körbe Odesszában, a város jelképének számító Richelieu herceg szobrát is.

Az 1828-ben felállított bronz szobor Armand-Emmanuel du Plessis de Richelieu-t ábrázolja, aki egy ideig a város kormányzója volt.

14:02
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Vidnyánszky Attila drámai mondatai a háborúról - videó

14:18
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Erdogan reméli, hogy a Lavrov-Kuleba találkozó utat nyithat egy állandó tűzszünetnek

Erdogan reméli, hogy az ukrán és az orosz külügyminiszter törökországi találkozója "utat nyithat az állandó tűzszünet előtt" - írja a BBC.

Recep Tayyip Erdogan reméli a találkozó utat nyithat egy állandó tűzszünetnek Forrás: AFP/2021 Anadolu Agency/Emin Sansar

A lap megjegyzi, hogy bár Törökország a NATO tagja, az elnök azonban a több tagállamtól eltérő álláspontot fogalmazott meg az ukrán háborúval kapcsolatban. Bár "nem fogadja el, ami az ukránokkal történik", a szankciók szerinte már "boszorkányüldözéssé fajultak".

Az orosz külügyminisztérium szerdán erősítette meg, hogy Szergej Lavrov a héten találkozni fog Antalyában ukrán kollégájával, Dmtiro Kulebával.

A háború kitörése óta ez lesz az első alkalom, hogy két külügyér találkozik.

Szintén szerdán az orosz külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy Oroszország célja továbbra is Ukrajna semlegességének visszaállítása, de jobb lenne, ha ez tárgyalások útján valósulna meg.

14:30
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

400 ukránt vettek őrizetbe Herszonban

Az ukrán katonai főparancsnokság közleménye szerint több száz embert tartóztattak le tüntetés miatt az oroszok által megszállt Herszonban.

14:31
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

15 ezren csatlakoztak külföldről az ukrán védelmi erőkhöz

Az ukrán hadsereg szerdai közlése szerint az utóbbi napokban mintegy 14 500 ember érkezett Ukrajnába azzal a céllal, hogy részt vegyen az orosz erők elleni harcokban.

Túlnyomó többségében olyan hazatérő ukránokról van szó, akik úgy döntöttek, részt akarnak venni az ország védelmében.

14 500 ember érkezett Ukrajnába azzal a céllal, hogy részt vegyen az orosz erők elleni harcokban (illusztráció) Forrás: EyePress News / EyePress via AFP

Az ukrán hadsereg szerint ez nagyjából 12 ezer főt tesz ki, rajtuk kívül pedig még számos külföldi állampolgárt várnak Kijevbe, akik az úgynevezett "nemzetközi alakulatot" alkothatják majd.

14:35
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint már 12 ezer embert vesztettek az oroszok

Az ukrán vezérkar tájékoztatása szerint

az orosz erők több mint 12 ezer katonájukat veszítették el az ukrajnai harcok február 24-i kirobbantása óta.

Az ukrán hadsereg saját veszteségeiről nem közöl számokat.

Március 2-án az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy az oroszoknak 498 halottja volt a háború első hét napja alatt. Azóta Moszkva nem közölt újabb veszteségadatokat.

Ugyancsak Kijev állítása szerint az ukrán hadsereg 49 orosz harci repülőgépet, 81 helikoptert és 317 páncélos járművet semmisített vagy rongált meg. Ezeket az adatokat független források nem erősítették meg.

14:44
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Elindult a menekült konvoj Enerhodarból

A főként nőkből, gyerekekből és idősekből álló civil konvoj elindult Enerhodar városából egy humanitárius folyosón keresztül - tudatta a város polgármestere.

Enerhodarban található Európa legnagyobb atomerőműve, amit az orosz csapatok a múlt hét végén elfoglaltak.

A Planet Labs PBC amerikai vállalat által közreadott műholdkép a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműről Enerhodarban Forrás: MTI/AP/Planet Labs Pbc

Dmytro Orlov polgármester szerint

főként nők és gyerekek, idősek hagyták el a várost.

A polgármester korábban üdvözölte a városba és a városból induló humanitárius folyosó bejelentését, és elmondta, hogy inzulint, néhány gyógyszert és élelmiszert is szállítanak a városba.

14:46
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

A tartalékgenerátorok két napig tudják ellátni árammal a csernobili erőművet

48 órára biztosítják a tartalékgenerátorok a csernobili atomerőmű áramellátást. Ezt követően leállnak a kiégett fütőelemek hűtését ellátó berendezések, amely sugárzásveszélyt jelent - írta Twitteren Dmtiro Kuleba, ukrán külügyminiszter.

Az ukrán áramszolgáltató szerda délelőtt közölte, hogy az orosz erők leválasztották az atomerőművet a hálózatról. Kuleba azt írta, hogy

megsérült az a vezeték, ami árammal látja el a létesítményt.

Kuleba felszólította a nemzetközi közösséget, hogy követeljenek tűzszünetet Oroszországtól, hogy kijavíthassák a hibát.

14:48
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva is számít az antalyai találkozóra

Kijev megerősítette, hogy megtartják Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter találkozóját az antalyai diplomáciai fórum margóján, ezért Moszkva is arra számít, hogy a tárgyalás megvalósul - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy az orosz fél azért hisz különösen a találkozó létrejöttében, mert a fórumot megrendező Törökország volt a kezdeményezője. Kuleba és Lavrov megbeszéléséről elsőként Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter nyilatkozott, aki szintén jelen lesz az eseményen.

Zaharova elmondta, hogy Lavrov az antalyai tanácskozáson felszólalva ki fogja fejteni a nemzetközi ügyekkel kapcsolatos orosz álláspontot.

14:49
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

A Majdan téren adott koncertet a Kijevi Klasszikus Szimfonikus Zenekar

A koncertet sokan hallgatták és fotózták a helyszínen.

14:51
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Egy rendőr meghalt, további két személy megsebesült, amikor az orosz csapatok tüzet nyitottak a Demydivből való evakuálás során

15:00
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Fennáll a veszélyhelyzet lehetősége Csernobilnál az ukránok szerint

Az ukrán hatóságok közlése szerint nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét az egykori csernobili atomerőműnél azóta, hogy azt az orosz hadsereg vonta ellenőrzése alá, de fennáll a veszélye annak, hogy radioaktív anyag kerül a környezetbe, mert az erőmű energiaellátása megszűnt, így nem tudják hűteni a kiégett nukleáris fűtőanyagot.

Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter szerdai nyilatkozatában arról is beszélt, hogy a zaporizzsjai atomerőműnél fennálló helyzetről sem tudnak semmit, mert az is az orosz hadsereg ellenőrzése alatt áll, 400 orosz katona táborozik ott.

Arról, hogy Csernobilban nem tudják hűteni a kiégett fűtőanyagot, az Energoatom állami atomipari vállalat számolt be. Az energiaellátás helyreállítása mindaddig nem lehetséges, amíg ott az orosz erők vannak, és a környéken folynak a harcok - közölte a cég.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kedden közölte, hogy a csernobili volt atomerőmű egyre inkább elszigetelődik a külvilágtól az orosz hadsereg ellenőrzése alatt. A létesítmény mintegy 210 technikusa és helyi biztonsági személyzete csaknem két hete folyamatosan szolgálatban van ott, mert az orosz irányítás alatt nem történt műszakváltás. Van vizük és élelmük, de a helyzetük egyre romlik. Ráadásul a NAÜ már nincs kapcsolatban a létesítmény megfigyelő berendezéseivel, amelyek biztosítják, hogy minden nukleáris anyag a helyén maradjon.

15:03
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kreml: Amerikai gazdasági háború folyik Oroszország ellen

Az Egyesült Államok de facto gazdasági háborút folytat Oroszország ellen - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán Moszkvában újságíróknak.

Peszkov Victoria Nulandnak, az amerikai külügyminisztérium politikai államtitkárának egy, a szenátus külügyi bizottságában tett kijelentésére reagált, amely szerint "az Egyesült Államok perspektívájából a végjáték (Vlagyimir) Putyin elnök stratégiai veresége ebben a kalandban".

Az Egyesült Államok nyilvánvalóan gazdasági háborút hirdetett és folytat Oroszország ellen. Ez de facto így van - mondta az orosz elnöki szóvivő.

15:19
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Egy oroszlán ikerpár is menekül a háború elől

Egy belgiumi állatmenhely befogadott két fiatal oroszlánt, akiket azért evakuáltak Ukrajnából, mert az orosz csapatok állítólag le akarták lőni őket.

Az egyéves Tsar és Jamil ikertestvérek, akiket már májusban Belgiumba kellett volna szállítani, miután az ukrán hatóságok lefoglalták őket, mert rosszul bántak velük gazdáik.

A háború miatt azonban Kijevben maradtak. Gondozóik szerint nagyon rosszul viselték a rakétatámadásokat.

Végül akkor döntöttek az állatok evakuálásáról, amikor az orosz katonák megfenyegették őket, hogy lelövik az oroszlánokat.

5 napig tartott az út.

15:23
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Drónfelvételen a megsemmisített orosz harcjárművek Szumi térségében

A felvétel még kedden készült, miután a város orosz bombázásában legalább 21 civil halt meg, köztük két gyerek - írja a The Guardian.

15:33
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Szétlőtt orosz járművet kutatnak át az ukrán katonák - videó

15:40
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Még több fegyvert szállítanak a britek Ukrajnának

Növeli az Ukrajnába irányuló fegyverszállítás mértékét Nagy-Britannia - írja a BBC a brit védelmi miniszter közlése alapján. Ben Wallace azt mondta, hogy eddig 2000 darab páncéltörő rakétát szállítottak Ukrajnába, ezt a számot növelték 3600-ra.

Wallace azt is hozzátette: emellett kisebb mennyiségben Javelin páncéltörő rakátékat is szállítanak majd, illetve vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy Starstreak rakétákat küldjenek Ukrajnának.

Ezenkívül kézifegyvereket, testpáncélokat, sisakokat és egészségügyi felszereléseket is eljuttattak az országba.

15:49
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukrán külügyminiszter korlátozott várakozásokkal tekint az orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó elé

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerdán kijelentette, hogy korlátozott várakozásokkal tekint a csütörtökre tervezett orosz-ukrán külügyminiszteri találkozó elé.

Kuleba a tervek szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozik Törökországban, az antalyai diplomáciai fórumon.

Az ukrán diplomácia vezetője megerősítette, hogy részt vesz a találkozón, és arra kérte Lavrovot, hogy ne a propaganda szemszögéből, hanem jóhiszeműen közelítse meg azt.

Az az érdekünk, hogy tűzszünetet kössünk, felszabadítsuk a területeinket (...) és megoldjunk minden humanitárius kérdést - szögezte le Kuleba.

15:51
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az atomenergia-ügynökség nem aggódik a csernobili erőmű miatt

Nem lát kritikus biztonsági problémát a csernobili atomerőműnél a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. A szervezet a Twitteren azt írta, hogy

a kiégett fűtőelemek tárolómedencéjének hőterhelése és az erőmű hűtővízmennyisége elegendő a hatékony hőelvezetéshez,

elektromos ellátás nélkül is.

16:06
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Már 1000 ukrán kapott vízumot az Egyesült Királyságba

Az Egyesült Királyság már 957 ukránnak adott vízumot, akik az orosz invázió elől menekülnek, a franciaországi Lille-ben pedig egy irodát is nyitnak, hogy könnyebb legyen a jogosultaknak a vízum igénylése - írja a Sky News.

Kétféle módon lehet majd vízumhoz jutni, az egyik a családegyesítési program, amiben a háború elől menekülők a már Angliában élő családtagjaikhoz csatlakozhatnak.

A másik mód pedig, ami még kidolgozás alatt van, magánembereknek és szervezeteknek nyújt lehetőséget, hogy szponzorálják a háború elől menekülő ukránok letelepedését az országban, függetlenül attól, hogy van-e bármilyen korábbi kapcsolatuk az Egyesült Királysággal.

16:11
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Izjum városából nem tudták evakuálni a civileket

Az ukrajnai Izjum városából nem tudták evakuálni a civileket az orosz ágyúzás miatt - közölte Oleh Synehubov regionális kormányzó - írja a The Guardian.

A tervek szerint ma a hat humanitárius folyosó egyikeként Izjumból Lozovába menekítették volna a civileket, de Synehubov kormányzó szerint a város bejáratánál még mindig várakoznak a buszok.

Hozzátette, hogy a Vöröskereszt segítségével tárgyalások folynak az oroszokkal, hogy megkezdődhessen az evakuálás.

16:54
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Németország nem küld harci repülőgépeket Ukrajnának

Németország közölte, hogy nem küld harci repülőgépeket Ukrajnának, miután az Egyesült Államok elutasította Lengyelország ajánlatát, hogy egy németországi amerikai támaszponton keresztül szállítsa orosz gyártmányú MiG-29-es repülőgépeit Ukrajnának - írja a BBC.

Olaf Scholz kancellár szerint Németország mindenféle felszereléssel, beleértve a fegyvereket is, ellátta Ukrajnát, de szerinte "a harci repülőgépek biztosan nem tartoznak ebbe".

17:00
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Többórás sorok alakultak ki a román-magyar határon

A román határrendészet honlapján elérhető online figyelőrendszer (politiadefrontiera.ro/ro/traficonline) mind a kamion-, mind a személyforgalomban többórás várakozást jelez a forgalmasabb határátkelőhelyeken.

A Pete-Csengersima határátkelőhelyen hat sávon léptetik ki a személygépkocsikat, két és fél óra a várakozási idő. A Csanálos-Vállaj határátkelőhelyen négy sávon folyik a személygépkocsik kiléptetése, egy óra a várakozás; az Érmihályfalva-Nyírábrány határátkelőhelyen három sávon egy óra a várakozás; a Bors II.-Nagykereki autópálya-határátkelőhelyen négy sávon másfél óra; a Bors-Ártánd határátkelőhelyen öt sávon két óra; a Nagylak II.-Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen három sávon két óra a várakozás. A Nagylak-Nagylak országúti átkelőhelyen negyven percet kell várakozni.

A háború kezdetétől szerda hajnalig 319 969 ukrán lépett be Romániába, és ebből 234 369 fő el is hagyta az országot. Többségük Magyarország felé utazott tovább.

17:11
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Térképen mutatjuk a humanitárius folyosókat

Ukrajna és Oroszország hat ukrajnai városban tűzszünetben állapodott meg, hogy lehetővé tegyék a csapdába esett civilek evakuálását.

Humanitárius folyosók Ukrajnában Forrás: BBC
17:14
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország elismerte, hogy sorkatonák is részt vettek az ukrajnai harcokban

Az orosz védelmi minisztérium ma elismerte, hogy "néhány" sorkatona is részt vett az ukrajnai konfliktusban, miután Vlagyimir Putyin elnök többször is tagadta ezt.

Az orosz elnök szerint csak hivatásos katonákat vetettek be.

A védelmi minisztérium közleménye szerint néhány utánpótlást biztosító egységben szolgáló sorkatona fogságba esett, de mára már minden nem hivatásos állományt kivontak a harci zónákból - írja a Sky News.

17:24
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Holttestek az utcán, tömeges evakuálások Ukrajnában

Az Associated Press fotósai az Ukrajna elleni háború 13. napján készített megrázó képei azt mutatják, hogy a háború eddig milyen hatalmas áldozatokat követelt az ország lakossága és infrastruktúrája ellen. A megrázó videófelvétel ITT tekinthető meg.

Ukrán katonák 2022. március 9-én a Kijevtől keletre fekvő Brovary városon kívüli orosz állások felé néznek Forrás: AFP/Aris Messinis
17:31
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Kétmilliárd eurós támogatási csomagot hagyott jóvá az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank

Kétmilliárd euró értékű támogatási csomagot hagyott jóvá szerdán az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az ukrajnai háború károsultjainak és a menekülteket befogadó országoknak.

A közép- és kelet-európai gazdaságok, valamint az egykori szovjet térség átalakulásának támogatására 1991-ben életre hívott londoni pénzintézet szerdai bejelentése szerint a csomagból folyósítandó támogatások rövid időn belül hozzáférhetővé válnak az ukrajnai vállalkozások számára.

A támogatási formák közé tartozik a törlesztési kötelezettségek halasztása és átstrukturálása, a kereskedelemfinanszírozás, beleértve az üzemanyagimporthoz nyújtandó támogatást, sürgősségi likviditásfinanszírozás partnerintézmények bevonásával, valamint az ukrán hatóságok támogatása a sürgősen szükségessé váló reformok bevezetésében, például azonnali törvényalkotási és szabályozói intézkedések végrehajtásában.

Az Ukrajnával szomszédos, menekülteket befogadó országok számára a program egyik fő eleme az energiaellátás biztonságát szolgálja, egyebek mellett sürgősségi energiahordozó-vásárlások finanszírozásával az Oroszországból és Fehéroroszországból érkező import esetleges kiesésének pótlására.

Az EBRD támogatási csomagjából jut a menekülteket ellátó községi helyhatóságok szolgáltatásainak finanszírozására, kereskedelemfinanszírozásra, valamint likviditáspótlásra a befogadó országok kis- és közepes vállalkozásai számára is.

A csomagot szerdán hagyta jóvá a londoni pénzintézet igazgatótanácsa.

17:34
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Lebombáztak az oroszok egy gyerekkórházat Mariupolban

Megsemmisült a mariupoli gyermekkórház az orosz bombatámadások következtében.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

17:45
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Videó a lebombázott gyerekkórházról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Twitteren megosztott egy videót, ami a poszt szerint a bombázás után készült a kórházban.

17:59
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

2,8 millió forintért árulnak csirkefalatokat Moszkvában

A McDonald's tegnap jelentette be, hogy bezárja éttermeit Oroszországban.

18:12
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Soltész: Már 616 millió forint érkezett a segélyvonalra

Már 616 millió forint támogatás érkezett a Híd Kárpátaljáért Program által működtett 1350-es segélyvonalon keresztül az ukrajnai menekültek megsegítésére - jelentette be a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Barabáson.

Soltész Miklós, aki egyben a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke, hangsúlyozta, hogy ez az elmúlt évtized legnagyobb támogatási összege és a magyar emberek segítőkészségének a jele.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a pénzadományok mellett elsősorban tartós élelmiszerre, pelenkára, gyermekgondozási eszközökre van szükség,

Beregsurány, 2022. március 8. Az ukrán-orosz háború elől Ukrajnából menekülő emberek ellátására összegyűjtött adományokat pakolják a beregsurányi polgármesteri hivatalnál az ott kialakított segítségponton, 2022. március 8-án. MTI/Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila

amelyeket a segélyszervezetekhez, illetve az ukrán határ mentén, Aranyosapátiban kialakított, pénteken megnyíló segélyraktárba juttathatnak el az adományozók.

19:03
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

London fontolóra vette légvédelmi eszközök szállítását Ukrajnának

A brit kormány fontolóra vette könnyű légvédelmi eszközök szállítását Ukrajnának - mondta szerdán Ben Wallace brit védelmi miniszter.

A kormány ugyancsak szerdán törvénytervezetet nyújtott be, amelynek értelmében bűncselekménynek minősülne orosz repülőgépek berepülése a brit légtérbe, illetve leszállásuk brit területen.

Wallace a londoni alsóházban tartott tájékoztatójában elmondta: Nagy-Britannia eredeti célkitűzése kétezer könnyű páncéltörő fegyver szállítása volt Ukrajnába, de az orosz fegyveres erők fokozódó agressziója nyomán ezt megtoldotta további 1615 ilyen fegyverrel, így a jelenlegi szállítási kontingensben 3615 könnyű páncéltörő eszköz van.

Ben Wallace hozzátette: London hamarosan kis mennyiségű Javelin páncéltörő rakétát is átad az ukrán haderőnek.

A brit védelmi miniszter szerint London megvizsgálja STARStreak típusú hordozható légvédelmi rakétarendszerek szállításának lehetőségét is.

Úgy fogalmazott: jóllehet Oroszország továbbra sem érte el az ukrán légtér teljes ellenőrzését, védelmi eszközökkel biztosítani kell, hogy az ukrán légierő gépei repülhessenek és visszaverhessék az orosz légierő támadásait.

Wallace hangsúlyozta: ezek az eszközök beleillenek a védelmi célú fegyverrendszerek kategóriájába, és a brit kormány e szállítmányokat úgy méretezi, hogy ne jelentsenek stratégiai léptékű eszkalációt.

19:05
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Felfüggesztették az orosz és fehérorosz karatésok versenyzési jogát

Felfüggesztette az orosz és fehérorosz karatésok versenyzési jogát a sportág nemzetközi szövetsége (WKF).

A szerdai döntés azonnali hatállyal, visszavonásig érvényes, és összhangban van a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlásával, amelyet már számos sportági szövetség követett az oroszok ukrajnai háborúja nyomán.

A versenyzőkön túl a hivatalos tisztségviselőkre is vonatkozik az ítélet, amelyet az ukrajnai helyzet további megfigyelése követ.

Antonio Espinós, a WKF elnöke hangsúlyozta: a karatés család egységesen kiáll a "szörnyűséges történések ellen", döntésük pedig nem a sportolók vagy tisztségviselők ellen szól, hanem a sportági közösség védelmére, és az olyan értékek ápolására, mint a tisztelet és a becsület.

20:25
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Oroszország elismerte, hogy termobárikus fegyvereket használ Ukrajnában

Az orosz védelmi minisztérium elismerte a TOS-1A fegyverrendszer alkalmazását Ukrajnában, amely a termobárikus - más néven vákuum -  rakéták erejét hasznosítja - írja a Sky News.

Ezek kétlépcsős típusú robbanószerek, amelyek a környező levegő oxigénjét használják fel magas hőmérsékletű robbanás létrehozásához.

21:13
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

40 ezer civilt evakuáltak Ukrajnában

Ukrajnának egy nap alatt több tízezer civilt sikerült evakuálnia, annak ellenére, hogy Harkovban és Mariupolban összeomlottak a humanitárius folyosók - írja a Sky News.

Oroszország hat ukrán régióban 12 órás tűzszünetet fogadott el szerdán, amely a tervek szerint helyi idő szerint este 9 órakor ért véget. 

Korábban Ukrajna azt közölte, hogy civilek elhagyhatták az északkeleti Szumi várost, a kijevi régió egyes részeit és a dél-ukrajnai Enerhodart.

A tűzszünet azonban kudarcot vallott Harkovban és Mariupolban, miközben az ágyúzás folytatódott.

Ennek ellenére az ukránok szerint 40 000 embernek sikerült elmenekülnie, a terv 100 ezer volt. 

22:09
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz külügyminiszter megérkezett a béketárgyalásra

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megérkezett a dél-törökországi üdülőhelyre, Antalyába – közölte a Reuters hírügynökség egy szemtanúra hivatkozva.

Csütörtökön az ukrán külügyminiszterrel, Dmytro Kulebával tárgyal.  Ez lehet az első tárgyalásuk azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Ukrajna tűzszünetet, az orosz csapatok kivonulását és minden humanitárius kérdés megoldását követeli.

Az oroszok ukrán semlegességet és a NATO-tagság elvetését követelnek.

22:15
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

A francia kormány nem támogatja Ukrajna gyorsított uniós felvételét

Franciaország nem támogatja, hogy Ukrajna gyorsított eljárásban csatlakozzon az EU-hoz - jelentette az AFP az elnöki hivatalból származó információk alapján.

A gyorsított eljárást Zelenszkij ukrán elnök követelte. A francia elnöki hivatal szerint pozitív politikai üzenetet küldtek, de semmilyen különleges eljárás nem képzelhető el. A tárgyalásokat nem lehet felgyorsítani, mert minden tagjelöltnek meg kell felelni a gazdasági és egyéb követelményeknek. Az ukrán gazdaságnak (ahogy a szintén csatlakozni szándékozó grúz és moldáv gazdaságnak) kellően erősnek kell leni a csatlakozáshoz.

00:14
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Pentagon: szó sem lehet arról, hogy vadászgépeket szállítson a NATO Ukrajnának

Az amerikai hadügyminisztérium, a Pentagon visszautasította, hogy MIG-29-es repülőgépeket ajánljon fel Ukrajnának - írja a Sky News.

A Pentagon kijelentette, hogy ellenez minden olyan tervet, amely szerint a NATO-tagországok vadászgépeket szállítanának Ukrajnának, és "nagy kockázatúnak" minősítette a kezdeményezést. Néhány napja Blinken, amerikai külügyminiszter még elgondolkodtatónak nevezte az ötletet, a lenygelek pedig tegnap jelezték, készek felajánlani a gépeket.

John Kirby, a Pentagon sajtófőnöke azt mondta, hogy az amerikai hírszerzés arra a következtetésre jutott, hogy a lépés eszkalációnak minősül, és "jelentős" reakciót válthat ki Oroszországból.

00:53
március 09, 2022
Vágólapra másolva!

Blinken:Putyin visszautasított minden segítséget az Egyesült Államoktól

Vlagyimir Putyin orosz elnök visszautasított minden, az Egyesült Államok által az ukrajnai konfliktus enyhítésére felkínált lehetőséget, és inkább fokozta a katonai jelenlétet - mondta szerdán, Washingtonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter, a brit hivatali partnerével, Liz Trusszal közösen tartott sajtótájékoztatóján.

"Arra törekedtünk, hogy lehetőségeket biztosítsunk Putyin elnöknek. Ő az egyetlen, aki el tudja dönteni, hogy él-e velük, vagy sem. Eddig minden alkalommal, amikor lehetősége lett volna rá, inkább rálépett a gázpedálra és továbbment ezen a szörnyű úton" - fogalmazott Blinken.

Az amerikai külügyminiszter azt mondta: nem érti mi a célja Moszkvának, ugyanis "az ukránok megmutatták, hogy nem fogadnának el semmilyen bábkormányt, amelyet Putyin megpróbálna beiktatni a megválasztott ukrán kormány leváltása után."
"Ha egy ilyen bábkormányt próbál hatalomra juttatni az orosz erők Ukrajnában tartásával, az egy hosszú, véres, elhúzódó zűrzavarhoz vezet" - tette hozzá Blinken.

05:33
március 10, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Az orosz-ukrán háború eseményeiről EBBEN A CIKKBEN folytatjuk a tudósításunkat.