Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 102. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül12 bejegyzés
07:46
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Szombati tudósításunkat itt találja.

07:52
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

A háborúban meghalt gyerekekre emlékeztek

Volodimir Zelenszkij felesége, Olena Zelenszka és más tisztviselők a háborúban meghalt 261 gyerekre emlékeztek a kijevi Szent Zsófia Székesegyháznál. A kitett harangok a gyerekek hangjait szimbolizálják – írja a Guardian.

08:02
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Tovább folyik a harc Szeverodonyeckért

Ukrajna szerint Oroszország minden erejét felhasználja a keleti Szeverodonyeck elfoglalására.

Szerhij Gajdaj luhanszki kormányzó azt mondta, az orosz hadsereg átvette az irányítást Szeverodonyeck nagy része felett, de az ukrán erők továbbra is visszaszorítják őket.

Olekszandr Striuk, a város polgármestere azt mondta, katonáikat átcsoportosították, sikerült védelmi vonalat építeniük. „Mindent megteszünk a város totális ellenőrzésének helyreállítása érdekében" – mondta.

09:25
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

143 menekültet fogadtak a fővárosban szombaton

Az ukrajnai háború elől 2022. június 4-én 143 ember, köztük 69 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

Forrás: police.hu
10:41
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekült érkezett Magyarországra szombaton

Az ukrán-magyar határszakaszon 6068 ember lépett be szombaton Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5056-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-vel.

A beléptetettek közül a rendőrség 243 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

13:36
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások voltak Kijevben

A város felett fekete füstfelhőket lehetett látni, a mentők és a tűzoltók igyekezték kezelni a robbanások utóhatásait.

Úgy tudni, egy ember megsérült.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere azt mondta, a robbanások a város központjától nyugatra, a Darnyckij és a Dnyiprovszkij negyedben történtek.

Az elmúlt hetekben Kijevet megkímélték a támadásoktól az oroszok, mivel inkább a kelet-ukrajnai Donbász régióra összpontosítottak.

15:55
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin megszólalt az amerikai fegyverszállításról

Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Oroszország új célpontokra fog lecsapni, ha az Egyesült Államok megkezdi a nagyobb hatótávolságú rakéták leszállítását Ukrajnának.

„Ha ezeket leszállítják, akkor levonjuk a megfelelő következtetéseket, és arra használjuk majd a megsemmisítő eszközeinket, amelyekkel elegendő mennyiségben rendelkezünk, hogy olyan célpontokra mérjünk csapást, amilyenekre eddig még nem mértünk” - nyilatkozott az orosz elnök.

A teljes cikk itt olvasható.

18:21
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Tankokat semmisített meg az orosz légierő Kijev külvárosában

Precíziós levegő-föld rakéták a donyecki régióban megsemmisítettek három, haditechnikát javító üzemet, két vezetési pontot, valamint hat élőerő- és hadfelszerelés csoportot.

Lebombáztak két Osza-AKM légvédelmi rakétaindítót, két rakétasorozatvetőt, három rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt, valamint egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-50-es típusú tüzérség-elhárító radarállomást.

Utóbbit a "Donyecki Népköztársaságban" lévő Szeverszk közelében.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Leon Klein

A szóvivő szerint a rakéta- és a tüzérségi csapatok 46 vezetési pontot, 123, lőállásban lévő tüzérségi és aknavető alegységet, valamint 498 élőerő- és hadfelszerelés csoportot semmisítettek meg.

20:31
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Rakétákat lőttek ki Kijevre az orosz erők a Kaszpi-tengerről

Helyi idő szerint körülbelül reggel hat órakor az ukrán légvédelmi rakétaerők egységének katonái észrevették a rakétákat, rájuk lőttek, egyet megsemmisítettek. Az előzetes adatok szerint az orosz csapatok Tu-95-ös repülőgépekről indították a rakétákat a Kaszpi-tengerről. Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy kora reggel Kijevben öt, nagy erejű robbanás történt a Dnyipro folyó bal partján. Vitalij Klicsko, a főváros polgármestere közölte, hogy az orosz erők rakétatámadásokat hajtottak végre infrastrukturális létesítmények ellen Kijevben, a központtól távol eső két kerületben. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson Klicsko rámutatott arra, hogy hetek óta ez az első orosz légicsapás a főváros ellen.

22:38
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Veszélybe került Szergej Lavrov belgrádi látogatása

Szergej Lavrov hétfőre és keddre tervezett belgrádi látogatása veszélybe került, miután Montenegró, Észak-Macedónia és Bulgária ugyanis megtiltotta, hogy az orosz külügyminisztert szállító gép használja a légterét.

Erről bővebben itt olvashat.

00:51
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok elfoglalták Zaporizzsja régió csaknem 60%-át

Olekszandr Sztarukh kormányzó június 5-én a régióban tett látogatása során azt mondta Volodimir Zelenszkij elnöknek, hogy a régió egyes területein továbbra is harcok folynak. Starukh szerint az orosz erők 2701 helyszínt semmisítettek meg, és ezek közül csaknem 700-at már helyreállítottak. A harcok miatt Zaporizzsja régió 77 településén továbbra sincs áram.

01:27
június 05, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok megsemmisítették a kelet-európai országok által küldött tankokat

A Kijev külvárosára kilőtt nagy hatótávolságú rakétákkal sikerült megsemmisíteni a kelet-európai országok által szállított T-72-es tankokat és más hangárokban lévő páncélozott járműveket- mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko korábban azt mondta, hogy a várost több rakétatámadás is érte.