Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 214. napjáról.

07:04
Kitiltás az EU-ból

Észtország figyelmeztette az országban élő mintegy 20 ezer behívható orosz állampolgárságú férfit, hogy ki fogják tiltani az EU-ból, ha ők is csatlakoznak a háborúhoz.

"Nem akadályozunk meg senkit abban, hogy kövesse a parancsot, de a békeellenes bűncselekményben való részvétel az észt törvények szerint bűncselekmény" - mondta Eerik-Niiles Kross észt politikus, diplomata, a titkosszolgálat korábbi vezetője. "Egy észt lakos, aki csatlakozik az orosz hadsereghez az Ukrajna elleni háborúban, elveszíti tartózkodási engedélyét, és kitiltják az EU-ból. Nincs visszatérés azoknak, akik elmennek. Ha azonban egy Észtországban legálisan tartózkodó orosz mozgósítási parancsot kap Oroszországtól, és úgy dönt, hogy nem megy, Észtország minden jogi védelmet megad neki Oroszországgal szemben" - mondta Eerik-Niiles Kross.

06:31
Zelenszkij üzenete

Miközben Oroszország megerősíti az állampolgárok besorozását, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a csapatokat, hogy adják meg magukat országa erőinek. Éjszakai beszédében azt mondta: "Miért harcol Oroszország? Oroszország minden polgára tudja – még ha sokan nem is ismerik el, de biztosan tudják -, hogy Oroszország az, amelyik rosszat hoz. Ukrajna három dolgot garantál minden orosz katonának, aki feladja magát. Először is: civilizáltan, minden egyezménynek megfelelően fognak bánni veled. Másodszor: senki sem fogja tudni a feladásod körülményeit, Oroszországban senki sem fogja tudni, hogy önként adtad meg magad. Harmadszor pedig: ha félsz visszatérni Oroszországba, és nem akarsz fogolycserét, meg fogjuk találni a módját ennek biztosítására is."

06:19
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 24-én az ukrán-magyar határszakaszon 6317 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6404 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 237 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 24-én 112 ember, köztük 45 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tájékoztatott a rendőrség.

06:17
Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

17:38
Csehországnak be kellene fogadnia a mozgósítás elől menekülő oroszokat

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter csütörtökön közölte: azok az oroszok, akik most a mozgósítás elől menekülnek országukból, nem teljesítik a humanitárius vízum kiadásának feltételeit Csehországban. A részleges mozgósítást szerdán rendelte el Vlagyimir Putyin orosz államfő.

"Úgy vélem, hogy ezeknek az embereknek, hasonlóan mint az ukrajnai menekülteknek, vízumot kellene adnunk. Az a személy, aki most Oroszországból menekül, nem jelent biztonsági veszélyt"

- mondta Milos Zeman cseh államfő vasárnap a CNN Prima News kereskedelmi hírtelevízió vitaműsorában kifejezve, hogy nem ért egyet a külügyminiszter véleményével.

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön úgy fogalmazott, a menekülő oroszok vízumainak ügyében az egyes tagállamoknak önállóan kell dönteniük. Az uniós tagállamoknak be kellene engedniük területükre a menedéket kérő oroszokat, majd az egyéni kérelmek alapján kellene döntést hozniuk- jegyezte meg.

22