Mi lesz a következménye a Krími híd felrobbantásának?

Clashes between Ukrainian, Russian forces continue in southern Kherson region 2022,attack,Conflict,counterattack,Grad rocket,grad rocket firin Horizontal
KHERSON, UKRAINE - OCTOBER 07: A view of the village, located in the border of the Kherson region where the control was again taken by the Ukrainian forces, as Ukrainian soldiers patrol around the site amid Ukraine's counterattack against Russian forces in the southern Kherson region, heavy clashes continue between the two sides in Kherson city, located in Kherson Oblast, Ukraine on October 07, 2022. Ukrainian forces retook 29 settlements in Kherson on an area of 400 square kilometers (about 155 square miles) on Oct. 1-6 as the counter offensive launched on Aug. 29 continues, according to information provided by officials. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 227. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
08:10
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket itt találja.

08:20
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezer menekült érkezett tegnap

Magyarország területére 2022. október 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6416 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5810 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 189 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

09:40
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Lángokban áll a Krímet és Oroszországot összekötő híd

Szombat hajnalban robbanásokat jelentettek a Kerch hídról, ami Oroszországot és a Krímet köti össze. Szemtanók szerint több kilóméterrel is hallani lehetett. A robbanás akkor történt, amikor egy vonat éppen áthaladt a hídon.

A híd egyrészt szimbolikus jelentőségű volt Oroszország számára, valamint logisztikailag is fontos útvonal volt, ezen keresztül látták el utánpótlással a Krímet és a megszállt területeket.

A felvételeken látszik, hogy a híd egyik fele lángol, valamint egy ponton be is szakadt.

10:10
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az IMF 1,3 milliárd dollárt ítélt Ukrajnának

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) mintegy 1,3 milliárd dolláros segélyt ítélt Ukrajnának a kialakult élelmiszerválság kezelésére - közölte a Washingtonban székelő szervezet közép-európai idő szerint szombat reggel.

Az 1,3 milliárd dolláros összeg (567 milliárd forint) az IMF szerint "az Ukrajnában tapasztalható, megdöbbentő élelmiszerárakat hivatott csökkenteni", továbbá azt a bevételkiesést kell kiegyenlítenie, amely - az országban zajló háború miatt - a gabonaexport hónapokig tartó leállása okozott - közölte az IMF.

Hozzátették, hogy Ukrajna gazdasági teljesítménye becslések szerint idén 35 százalékkal romlott, emellett "változatlanul magasak a finanszírozási igények". Közleményében az IMF ugyanakkor elismerését fejezte ki az ukrán kormány felé, amiért "a fennálló körülmények között is képes fenntartani a pénzügyi stabilitást".

Az IMF azon élelmiszerválsággal kapcsolatos támogatási programja, amely lehetővé tette Ukrajna támogatását, csupán néhány napja indult el.

11:15
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Az oroszok Ukrajnát vádolják a Krími híd felrobbantásával

Beomlott az Ukrajnában harcoló orosz csapatok utánpótlásának fontos útvonala, a Krími híd egyik szakasza szombat hajnalban. Az orosz Nemzeti Terrorizmusellenes Bizottság állítása szerint egy teherautó robbant fel az átkelőn. Ennek következtében részlegesen beomlott a Krími híd két közúti hídlábköze és kigyulladt egy vasúti szerelvény hét üzemanyagtartálya. A Krími Államtanács elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov Ukrajnát vádolta meg. Kijev részéről hivatalos személyek többször kilátásba helyezték a Krími híd lerombolását az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta.

12:00
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin reakciója a Krími hídnál történt szabotázsra

Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte egy kormánybizottság felállítását az incidens okainak megállapítására és a következmények felszámolására. A kormánybizottságban részt vesznek a krasznodari és a krími vezetők, a nemzeti gárda, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium képviselői.

12:51
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

A külföldi turisták a Krímen rekedtek

Mihail Razzsovaev, Szevasztopol kormányzója Telegram-csatornáján arra kérte a hazautazni készülő turistákat, hogy egy napig még maradjanak a városban. Közölte, a helyi vezetés rendezi majd szállodai költségeiket. A hídon a járműforgalmat leállították, csakúgy mint a Moszkvából és Szentpétervárról Szimferopolba tartó legközelebbi vonatokat.

13:30
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

A robbanás pillanata a Krími hídon

14:06
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódik a tüzérségi támadás Zaporizzsjánál

Zaporizzsját a helyi hatóságok közlése szerint az elmúlt napokban sorozatos tüzérségi támadások érték, melyek szombat hajnalban sem szűntek meg, s további két ember halálát okozták. A lakóházakba becsapódó rakéták eddig 14 embert öltek meg, 12 sebesültet pedig kórházban ápolnak.

14:50
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Tömegsírra bukkantak Limannál

Az ukrán hatóságok tömegsírra bukkantak Donyeckben, a közelmúltban visszafoglalt Liman városában – közölte Pavlo Kirilenko regionális kormányzó. Az Ukrinform hírügynökség külön hivatkozott egy magas rangú rendőrtisztre, aki szerint a sírban 180 holttest található.

15:40
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Anglia vétózza az ENSZ-ben az oroszok által annektált négy ukrán megyével kapcsolatos titkos szavazást

Az Egyesült Királyság elutasította Moszkva felhívását, hogy az ENSZ közgyűlésén jövő héten titkos szavazásra kerüljön sor azzal kapcsolatsan, hogy elítélik-e Oroszország négy ukrajnai régiójának annektálását, és kérte, hogy a 193 tagú testület nyilvánosan szavazzon. Barbara Woodwardazt írta a közgyűlés elnökének: "A közgyűlési határozat titkos szavazása több évtizedes precedensbe ütközne és aláásná a világ legreprezentatívabb tanácskozó testületének gyakorlatát."

16:11
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

29 települést foglaltak vissza az ukránok

Az ukrán hadsereg 776 négyzetkilométert szabadított fel az elmúlt héten. Volodimir Zelenszkij elnök egy október 7-i videóüzenetében mondta el, hogy 29 települést szabadítottak fel, köztük hatot az oroszok által megszállt Luhanszk megyében.

16:54
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkovban

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere a Telegramon közölte, hogy a kora reggeli robbanásokat a városközpontot érő tüzérségi támadások okozták. Mint írta, támadás érte egyebek között a város egyik egészségügyi intézményét, valamint egy nagyobb, de lakatlan épületet. Beszámolója szerint a város fölött még reggel is füstfelhő gomolygott, a robbanások pedig további, kisebb detonációkat okoztak. Sebesültekről egyelőre nem tudni.

17:16
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Három halálos áldozata van a krími hídrobbantásank

Egy teherautó felrobbanása következtében részlegesen beomlott a Krími híd egy jelentős közúti része ma hajnalban és ennek következtében kigyulladt egy üzemanyagot szállító vasúti szerelvény is. A Krími Államtanács elnöke a szabotázzsal az ukránokat vádolja. A vizsgálatot folytató orosz hatóságok szerint legalább három ember életét vesztette,akik a robbanáskor járműikkel együtt a vízbe zuhantak. A kárfelmérés továbbra is folyamatban van.

17:49
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Két civil halt meg Donyeckben az ukrán támadás után

Két ember meghalt Donyeckben az ukrán hadsereg támadásában - jelentette a Donyecki Népköztársaság területvédelmi főhadiszállása október 8-án.Továbbá közölték, hogy a Donyeck megyei Vernyetoretszkoje faluban megsebesült egy nő is miután az ukrán oldalról lőttek. Az ukrán fegyveresek az elmúlt nap során 48 alkalommal lőtték a Donyecki Népköztársaság területét.

17:59
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Tüntetés Berlinben a szankciók ellen - videó

Berlinben, a Bundestag előtt tüntetés zajlik az emelkedő árak ellen, a résztvevők az oroszellenes szankciók feloldását és az olcsóbb energiához való hozzáférést követelik.

Az egyik plakáton ez áll: "Orosz gázt és olajat akarok".

18:51
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Részben újra közlekednek a Krími hídon

A felrobbasztott Krími híd érintett szakaszán a helyreállítási munkák után újraindúlt a gépjárműforgalom
a Kercs felőli oldalon. Percenként 10-15 autót engednek ki a Krím-félszigetről, azonban Oroszország irányából még tart a forgalomkorlátozás.

19:30
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Kiderült, Putyin tart-e újabb beszédet

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervezi, hogy az elkövetkező napokban beszédet intézzen a nemzethez - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A RIA Novoszti kérdésére, hogy az államfő tervez-e az orosz állampolgárokhoz szólni, a Kreml hivatalos képviselője nemmel válaszolt - írja az iz.ru.

"Nem" - mondta Peszkov.

19:37
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

A NATO nem tesz eleget

A NATO-nak többet kellene tennie a közös biztonságért, hogy megvédhesse magát Oroszországgal és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben - mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter szombaton Litvániában.

A tárcavezető a NATO keretében a balti országban állomásozó német csapatokat látogatta meg a ruklai támaszponton, előtte pedig litván kollégájával, Arvydas Anusauskasszal tárgyalt Vilniusban.

Lambrecht katonákkal, műveleti parancsnokokkal és Ingrida Simonyte litván miniszterelnökkel is találkozott.

Támogatjuk szövetségeseinket - szögezte le a német védelmi miniszter.

21:11
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin fontos új rendeletet írt alá

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendeletet írt alá a Kercsi-szoroson átívelő híd védelmét szolgáló intézkedések megerősítéséről - közölte a Kreml a honlapján.

A rendelet szerint az FSZB-t bízzák meg a létesítmény és a közlekedés védelmét szolgáló intézkedések megszervezésével és koordinálásával - írja az iz.ru.

21:51
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb információk a Krími hídról

A vasúti forgalom a krími hídon teljesen helyreállt, minden menetrend szerinti vonat a terveknek megfelelően újraindult - közölte Marat Khusnullin orosz miniszterelnök-helyettes.

Hozzátette azt is, hogy a Krímbe tartó teherautókat a következő napokon még kompokkal fogják átszállítani - írja at iz.ru.

22:38
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Üzent a csecsen vezér a katonáknak

Kadirov csecsenföldi vezető igazi harcosnak nevezte Szergej Szurovikint, Oroszország ukrajnai csapatainak új parancsnokát - írja a lenta.ru.

Kadirov a Telegram csatornáján méltatta Szergej Szurovikin kinevezését a "különleges katonai műveletben" résztvevő orosz csapatok parancsnoki posztjára. Kadirov elmondta, hogy személyesen is ismeri őt, és Szurovikint tapasztalt parancsnoknak és igazi harcosnak nevezte.

01:33
október 08, 2022
Vágólapra másolva!

Szétszakad Európa a szankciók miatt

Az észt miniszterelnök Kaja Kallas szerint egyre inkább megosztottá válik Európa az oroszellenes szankciók miatt. Szerinte sok országban belefáradtak az Ukrajnában zajló háborúba, és egyre több helyen vannak belpolitikai gondok is, emiatt nehezebbé vált az új szankciók bevezetése. Az új szankciós csomag kapcsán már Belgium is csatlakozott azon országok bővülő listájához, amelyek nem értenek egyet maradéktalanul az intézkedésekkel. Ők az orosz acél importját érintő szankciót kifogásolták - írja a Lenta.