Egymást követik az orosz bombatámadások

Események

Harkov, Ukrajna, orosz-ukrán háború, háború, ágyú, tüzér
Harkiv, 2022. október 5. Ukrán tüzérek a kelet-ukrajnai Harkivi területen húzódó orosz fronton 2022. október 5-én. MTI/AP/Andrij Marijenko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 233. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:51
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT találja!

06:13
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Zelenszkij szerint ma különösen figyelni kell a légiriadóra

Legrissebb videóbeszédében az ukrán elnök azt mondta, az orosz terror ellen minden szinten erővel kell válaszolni, a harctéren, szankciókkal és jogilag is. Ma, október 14-én ünnepelik Ukrajna védelmezőinek napját, így Zelenszkij szerint ma különösen oda kell figyelni a légiriadó jelzéseire.

06:26
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Atomtöltetet is célba juttató bombázókat telepítettek az oroszok a norvég határ közelébe

Oroszország stratégiai bombázó repülőgépeket telepített a Kola-félszigetre, 32 kilométerre a norvég határtól - derül ki a norvég Faktisk honlap által megszerzett műholdképekből.

Az Olenya légibázisról készült felvételeken a nagy hatótávolságú stratégiai bombázók, köztük Tu-160-as és Tu-95-ösök vannak. A gépek képesek atombombákat is célba juttatni - írja a Faktisk.

07:12
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Medvegyev: Paranoiás az unió külügyi vezetője

"A Borrell által felvetett állítás az Ukrajna elleni orosz atomcsapás lehetőségéről nem más, mint paranoia" - mondta Dimitrij Medvegyev,az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese kommentálva Borrell azon megjegyzését, miszerint a Nyugat erőteljes, de nem nukleáris katonai választ adna egy Ukrajna elleni orosz atomtámadás esetén.

Alekszandr Venediktov, az orosz Biztonsági Tanács helyettes titkára a TASZSZ-nak adott október 13-i interjújában elmondta, hogy nyugati kollégáikkal ellentétben orosz tisztviselők soha nem fenyegetőztek nyilvánosan atomfegyver vagy más tömegpusztító fegyver bevetésével.

07:57
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Hullanak a kiképzetlen, frontra vezényelt orosz katonák

Az ISW amerikai agytröszt írta, hogy október elején egy orosz parancsnok, Mihail Zusko a luhanszki frontra küldte egy ezred frissen mozgósított katonáit, akik kikézést sem kaptak. Az ezred súlyos veszteségeket szenvedett, - azt már ukrán hírügynökségek írták, hogy a Kreml a veszteségek miatt letartóztatta Zusko-t.

08:13
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Több mint 11 ezer menekülő érkezett Ukrajnából

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6214 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5157 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 241 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 41 ember, köztük 11 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

08:48
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Visszavágna az orosz hadsereg Herszonban – térkép

Az orosz csapatok ellentámadásra készülnek a herszoni régióban, ahol a napokban öt települést foglaltak el az ukránok. Az oroszok ezzel egyidejűleg evakuálják a régió lakosságát.

09:18
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Évekig elláthatja Ukrajnát fegyverekkel a Nyugat

A brit védelmi miniszter, Ben Wallace azt mondta, hogy Oroszország előbb fog kifogyni az ellátmányból és a fegyverzetből, mint a nyugatiak. Arról is beszélt, hogy a nyugati szövetségesek között olyan beszerzési folyamatok vannak, amelyekkel évekig képesek Ukrajnát fegyverrel ellátni.

09:50
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Robbanások és tűz Zaporozsjenél

Több találat is érte Zaporozsje infrastrukturálisan fontos épületeit - írja a RIA Novosztyi. A találatok miatt több helyen tűz van, tudatta Olekszandr Sztaruk, a régió vezetője.

10:58
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Zaporizzsjában felszólították az embereket, hogy keressenek óvóhelyet

Éjfél után kezdődtek a légicsapások a városban a szemtanúk szerint. Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja megye kormányzója szerint orosz rakéták találták a várost több helyen is ezért felszólította a lakosságot, hogy keressenek óvóhelyet.

11:33
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Behatoló drón miatt vizsgálódik a norvég rendőrség

Szemtanúk beszámolója szerint drón repült át a Norvégia délnyugati részén található Kaarstoe gázfeldolgozó fölött, a rendőrség pénteken vizsgálatot indított az ügyben - írta a Stavanger Aftenblad című helyi napilap.

Az átrepüléssel valószínűleg megsértették a biztonsági előírásokat - tette hozzá az újság.
Kaarstoénél katonák állomásoznak. A norvég hatóságok az Északi Áramlat gázvezetékek elleni szabotázsakciót követően megerősítették az olaj- és gázlétesítmények védelmét.

11:54
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin kemény üzenete Macronnak

Vlagyimir Putyin szerint a francia elnök azon kijelentése, miszerint Oroszország felelős a Kaukázus destabilizációjáért az örmény - azeri konfliktuson keresztül, elfogadhatatlan. Az orosz elnök hozzátette, hogy meglepetten olvasta Macron nyilatkozatát Oroszország szerepéről a karabakhi konfliktusban.

12:12
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint ennyi települést foglaltak vissza

Az ukrán hadsereg több mint 600 települést foglalt vissza szeptemberben Oroszországtól - közölte a kijevi reintegrációs minisztérium a honlapján pénteken.A települések közül 75 az ország déli részén, az oroszok által annektált Herszon megyében található, ahol a várakozások szerint pénteken megkezdődik az evakuáció, amelyre az Oroszország által kinevezett kormányzó szólította fel a civil lakosságot.

12:43
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin béketárgyalásokat sürget

Vlagyimir Putyin a francia elnök szavaira reagálva elmondta, hogy Oroszország kész közvetítőként részt venni az Azerbajdzsán és Örményország közötti tárgyalásokban. Az orosz elnök meghívta azeri és örmény kollégáit és arra kérte őket, hogy egyezzenek meg egy dátumban, valamint több helyszínt is felajánlott, köztük Szocsit, Moszkvát és Pétervárat is - idézte Vlagyimir Putyint Olga Szkabajeva, az orosz 60 minutes műsorvezetője hivatalos Telegram-csatornáján.

13:05
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Medvegyev az Európai Uniót gúnyolta

Medvegyev paranoiának nevezte, hogy Josep Borell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője orosz atomcsapásról beszélt.

Dmitij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Forrás: AFP/NurPhoto/Hristo Rusev

"Nézzük meg mi történne. Egy állítólagos Ukrajna elleni orosz atomcsapást a NATO Oroszországra mért válaszcsapása követné, majd Oroszország lőne atomot a NATO-országokra. Világvége, nukleáris tél a bolygónkon" - magyarázta Dimitrjij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, hogy miért elképzelhetetlen Borell kijelentése.

Medvegyev a VK nevű közösségi oldalon közzétett posztjában gúnyosan megjegyezte, hogy Borellt az Európai Unió nemlétező hadseregének remek hadvezérének, és nagyszerű stratégájának tartja.

13:38
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Musk nem fizeti tovább Ukrajna háborúját

A SpaceX, Elon Musk amerikai tech milliárdos vállalkozása bejelentette, hogy nem támogatják tovább Ukrajnát a Starlink szolgáltatással, amely műholdas internetet biztosított ingyenesen az országnak. Musk most felszólította a Pentagont, hogy nekik kell fizetniük a szolgáltatásért, vagyis éves szinten 400 millió dollárt.

14:16
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz bejelentés Montenegróról

Oroszország kitiltotta a montenegrói külügyminisztert és a védelmi minisztert is. Ranko Krivokapic és Rasko Konevics nem léphetnek be az országba az intézkedés visszavonásáig. Moszkva szerint a bejelentés válaszlépés arra, hogy Montenegró nem enged az ország területére orosz diplomatákat.

14:32
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb ukrán ellentámadás indulhat

A l.uhanszki Népköztársaságban arról értesültek, hogy Ukrajna újabb ellentámadást indíthat, és erőik megpróbálják majd áttörni az orosz védelmi vonalakat Liman és Zaporozsje irányába. A Lentának nyilatkozó forrás szerint az elkövetkező napokban kerülhet sor a támadásra, ezért jelenleg az állások megerősítése zajlik.

15:19
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Lukashenko megvádolta Lengyelországot

Alekszander Lukashenko fehérorosz elnök szerint Lengyelország folyamatos provokációval azt akarja elérni, hogy az Egyesült Államok atombombát vessen be. Felhívta a nyugati vezetők figyelmét, hogy ne "táncoljanak az őrült politikusok zenéjére". Hozzátette, hogy a nukleáris fegyvereknek a raktárakban a helye, ha elkezdik őket mozgatni, például Lengyelországba, annak láncreakció lesz a következménye.

"Nem szabad elindulni ezen az úton. Le kell ülnünk és higgadtan tárgyalnunk kell egymással" - mondta.

16:25
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Magyar bejelentés a háborúról

Magyarország a béke pártján áll, érdeke, hogy a béke minél hamarabb visszatérjen Európába, ezért azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz - közölte a honvédelmi miniszter Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását követően pénteken.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar újságíróknak nyilatkozva közölte: Magyarország azt szorgalmazza, hogy az értintett felek azonnal üljenek le a tárgyalóasztalhoz és érjen véget az öldöklés.
Kijelentette: Magyarország érdeke, hogy a NATO kimaradjon az orosz-ukrán háborúból. Bármiféle eszkalációs nyomásnak engedve a NATO-nak nem szabad hagynia, hogy szervezetként részese legyen a háborúnak. Magyarország nem akar belesodródni a háborúba, és a kárpátaljai magyar közösség védelme érdekében nem küld halálos fegyvert Ukrajnának - tette hozzá a honvédelmi miniszter.

16:38
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Herszonnál valami készül

Az Ukrajnától elcsatolt Herszon megye orosz hatóságai kedden azt javasolták a helyi lakosoknak, hogy "egy időre távozzanak más oroszországi régiókba".

Kirill Sztremouszov, a régió közigazgatásának Moszkva által kinevezett helyettes vezetője pénteki Telegram-bejegyzésében azt írta, hogy a civilek távozása mozgásteret biztosítana a hadseregnek "a terület ukrán fegyveres erőktől való megtisztításához".

"Herszon megye (ukrán) lövetése elsősorban a civilek számára veszélyes. Annak érdekében, hogy a területnek az ukronáciktól és a nyugati zsoldosoktól való megtisztítása során elkerüljük az áldozatokat Herszon régió civil lakossága körében, Herszon megye közigazgatása határozottan azt javasolja, hogy az emberek éljenek a humanitárius célú elutaztatás lehetőségével, pihenés és gyógyulás céljából" - írta Sztremouszov.

17:19
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ezt mondta Putyin egy újabb rakétacsapás esélyéről

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy a mostani helyzetben szükségtelen az Ukrajna elleni újabb nagyméretű rakétatámadás. Elmondta, hogy az október 11-én és 12-én folytatott műveletek során 29 létfontosságú célpontra mértek csapást, ezek közül csak 7-et nem sikerült megsemmisíteni. Szerinte azonban ezeket is ki lehet iktatni, tehát jelenleg nem terveznek újabb átfogó rakétacsapásokat.

18:23
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Ekkor ér véget a mozgósítás Oroszországban

Dimitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője elmondta, hogy a részleges mobilizáció egy-két héten belül véget ér. Vlagyimir Putyin korábban arról beszélt, hogy eddig 222 ezer katonát sikerült módosítani, ez a szám viszont várhatóan 300 ezerre nő majd. Az orosz elnök a mozgósítással kapcsolatban megjegyezte, hogy lehetetlen egy 1100 kilométeres frontszakaszt megtartani csupán szerződéses katonákkal.

18:48
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Fontos orosz hadijelentés érkezett

Ukrajna több régiójában végrehajtott precíziós csapásokról, valamint több frontszakaszon visszavert ukrán támadásokról számolt be pénteken Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A hadijelentés szerint tengeri indítású precíziós fegyverek a Lviv területen található Brodiban megsemmisítettek egy nyugati fegyvereket, hadfelszerelést és lőszert tároló arzenált. Levegő-föld nagypontosságú fegyverek Kijev és Harkiv térségében hadvezetési és energetikai létesítményeket találtak el.

A tábornok azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők három sikertelen támadási kísérletet hajtottak végre a Harkiv megyei Kupjanszk térségében, amelyek során mintegy 30 embert, két páncélozott harcjárművet és négy kisteherautót veszítettek. A luhanszki régióban az elmúlt nap folyamán ukrán erők a teljes frontvonalvonal mentén harcfelderítéssel próbálkoztak, de visszaszorították őket, megölve több mint 120 ukrán katonát, üzemképtelenné téve öt páncélozott harcjárművet, négy kisteherautót és négy járművet.

21:03
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Aljakszandr Lukasenka: ne próbálják meg sarokba szorítani Oroszországot

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök figyelmeztette egy interjúban Ukrajnát és a Nyugatot, hogy ne próbálják meg sarokba szorítani Oroszországot, mert nem véletlenül vannak nukleáris fegyverei.

A legfontosabb, hogy ne szorítsd sarokba a tárgyalópartneredet, pláne az ellenfeledet, vagyis ne menj túl messzire! Ami az atomfegyvereket illeti, minden fegyvert valamilyen céllal gyártottak. Oroszország egyértelműen közölte: Isten ments, hogy Oroszország területét valamilyen támadás érje, mert abban az esetben bármilyen fegyvert bevethet, amelyet szükségesnek tart- jelentette ki Lukasenka az NBC amerikai tévének adott interjújában, amelyből részleteket közölt pénteken a fehérorosz állami hírügynökség. Lukasenka arról is beszél az interjúban, hogy magasabb terrorkészültségbe helyezte országát a nyugati határa mentén érzékelhető nagyobb feszültség miatt. Utalt arra, hogy ez összefügésben van az orosz-fehérorosz közös katonai egység létrehozásával az Ukrajnával közös határ mentén, amelyet hétfőn jelentett be. Viktar Tumar, a fehérorosz vezérkari főnök helyettese közölte, hogy a közös katonai egységben részt vevő orosz csapatok egy része a napokban meg is érkezik Fehéroroszország területére.

21:20
október 14, 2022
Vágólapra másolva!

Vlagyimir Putyin: szükségtelen Bidennel találkozni a G20-csúcson

Vlagyimir Putyin szükségtelennek tartja, hogy Joe Biden amerikai elnökkel tárgyaljon a G20 csoport november közepén, Balin megtartandó csúcstalálkozóján - erről az orosz elnök maga beszélt Asztanában pénteken megtartott sajtótájékoztatóján.
Őszintén szólva, nem látom szükségét. Egyelőre nincs tárgyalási alap. Még nem dőlt el véglegesen az odautazásom sem- mondta Putyin arra kérdésre válaszolva, hogy hajlandó lenne-e találkozni az amerikai elnökkel Indonéziában. Elmondta, hogy Oroszország minden bizonnyal részt vesz majd a G20-csúcstalálkozón, de arról, hogy ezt milyen formában fogja ezt megtenni, még nem született döntés. Közölte, hogy egyelőre nincs szó közvetlen tárgyalásokról a fórum egyetlen részvevőjével sem. Közölte, hogy Oroszország folyamatos kapcsolatban áll egyes G20-országokkal. Példaként Recep Tayyip Erdogan török elnököt említette meg, de azt mondta, hogy másokkal is rendszeresen egyeztet. Leszögezte, hogy Moszkva nem tűzte ki céljául Ukrajna elpusztítását.Úgy vélekedett, hogy jelenleg nincs szükség újabb tömeges csapásokra, a harctéren most egyéb feladatokat kell megoldani. Putyin szerint az orosz védelmi minisztérium még nem minden célpontra mért csapást, de ezt most bepótolja.

08:27
október 15, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.