Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 276. napjáról.

09:31
Amerikai tábornok vezetheti a az egyik Wagner-csapatot

A Wagner orosz zsoldoscsapat vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt állította, hogy egy volt amerikai tengerészgyalogos tábornok dolgozik a csoportnál. A Helsingin Sanomat finn újság kérdésére Prigozsin azt mondta: Kevés finn állampolgár van a Wagner PMC-ben, körülbelül 20 ember... Egy brit zászlóaljban harcolnak a Wagner-csoport részeként, parancsnokuk egy amerikai állampolgár, a tengerészgyalogság egykori tábornoka.Az állítást Prigozsin cégének, a Concordnak a sajtószolgálata adta közre.

08:52
Novák Katalin Kijevbe utazik

Novák Katalin köztársasági elnök Kijevbe utazik, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A magyar államfő vonattal utazik majd, Lengyelországon keresztül. Novák Katalin lesz a legmagasabb rangú magyar politikus, aki a februári orosz invázió óta Kijevbe látogat.

08:16
Lövöldözés Herszonnál

Orosz rakéták a dél-ukrajnai Herszon városában pénteken 15 civilt öltek meg – közölték helyi tisztviselők. Több magánház és sokemeletes épület megrongálódott – mondta Galyna Lugova városi tisztviselő. Az ukrán erők által a közelmúltban visszafoglalt Herszon ágyúzása volt az elmúlt napok leghalálosabb orosz bombázása. Jaroszlav Janusovics, a herszoni katonai adminisztráció vezetője azt mondta, hogy az orosz erők „több rakétavetővel nyitottak tüzet egy lakónegyedre".

07:49
Putyin osztozik az orosz anyák fájdalmában

"Semmi sem pótolhatja egy fiú elvesztését. Osztozunk a fájdalmukban" - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor Ukrajnában harcoló orosz katonák édesanyjait fogadta. A Moszkva melletti állami rezidenciáján tartott találkozón az orosz elnök egy nagy asztalnál ült 17 anyával. Azt mondta az egyik gyászoló nőnek, hogy a fia "elérte a célját", és "nem halt meg hiába". Az elnök arra kérte az asszonyokat, hogy ne higgyenek a tévében vagy az interneten a háborúról szóló "hamisításoknak" és "hazugságoknak".

07:11
Brit külügyminiszter: Még soha nem láttam ekkora pusztítást

Vlagyimir Putyin az áram- és vízellátás támadásával megpróbálja lefagyasztani és kiéheztetni Ukrajna lakosságát, hogy a télen feladják a harcot, de kudarcot fog vallani – mondta a brit külügyminiszter a Sky Newsnak. James Cleverly első ukrajnai látogatásán kijelentette, hogy még soha nem látott ekkora pusztítást, és azt mondta, hogy az Egyesült Királyság és más szövetségesei számára létfontosságú, hogy fenntartsák támogatásukat Kijev „győzeleméig".

A brit politikus rövid időre maga is megtapasztalta a legtöbb ukrán alapvető nehézségeit, a megérkezett Kijevbe, a brit nagykövet fővárosi rezidenciáján épp nem volt sem áram, sem víz. "Kijev és Ukrajna népének gyorsasága és ellenálló képessége csodálatra méltó, ezért bízom benne, hogy a nemzetközi közösség folyamatos támogatásával az ukránok győzni fognak" - mondta James Cleverly, aki a fegyvereken kívül további civil támogatást is bejelentett Ukrajnának, beleértve 24 mentőautót és hat páncélozott járművet.

06:43
Gyatra minőségű legyőzhetetlenségi pontok

Az ukrán elnök bevallotta, csak azokkal a "legyőzhetetlenségi pontokkal" elégedett, amelyeket az Állami Sürgősségi Szolgálat bázisán és a kijevi pályudvaron telepítettek, a többi helyről, amelyek kialakításáért az önkormányzatok voltak a felelősek, nagyon sok panasz érkezett. Volodimir Zelenszkij szerint a kijevieknek jobb minőségű ellátásra van szükségük, sokan közülük ugyanis 20 vagy akár 30 órát is kénytelenek áram nélkül tölteni.

Az úgynevezett "legyőzhetetlenségi pontok" iskolákban, önkormányzati épületekben, fontos csomópontoknál kialakított, fűtött információs központok, ahol áramszünet esetén aggregátor biztosítja, hogy lehessen telefont tölteni, van műholdas internetkapcsolat, ivóvízhez, segélycsomagokhoz jutnak az emberek, valamint információt kapnak a nyitva lévő gyógyszertárakról, boltokról, benzinkutakról. Jelenleg körülbelül 4000 ilyen pont van Ukrajnában.

06:18
Hatmillió embernél ár van áram

Szerda este csaknem 12 millió ukrán kapcsolódott le az elektromos hálózatról, mostanra 6 millió ember otthonában sikerült stabilizáli az ellátást, de a legtöbb régióban és Kijevben is folytatódnak az áramszünetek - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök emlékeztetett: a legtöbb hálózati probléma Kijevben és környékén, valamint Odessza régióban, Lviv, Vinnicja és Dnyipropetrovszk régiókban van.

"Az eddigiekhez hasonlóan minden régióban takarékosan kell áramot fogyasztani. Ha nincs áramszünet, az nem jelenti azt, hogy a probléma megszűnt. Kérjük, hhogy továbbra se használjanak egyszerre több nagy áramigényű elektromos készüléket! Most is, mint korábban, energiát kell megtakarítani!" - mondta Volodimir Zelenszkij.

06:05
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 6060 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5470 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 25-én 84 ember, köztük 31 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:58
Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22