Hamarosan megindulhat az eddigi legnagyobb orosz támadás

Események

army conflict war Horizontal WAR AND CONFLICT WEAPON
Ukrán katonák egy francia CAESAR önjáró tarackkal lőnek a kelet-ukrajnai orosz állások felé
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 343. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül38 bejegyzés
05:00
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:10
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Rá sem lehet majd ismeri Ukrajnára

Ez a hét az európai integráció hete lesz, a szó minden értelmében - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij olyan döntéseket vár Ukrajna uniós partnereitől, amelyek még közelebb viszik egymáshoz orszgát és az európai szövetséget.

"Új reformokat készítünk elő Ukrajnában. Olyan reformokat, amelyek sok tekintetben megváltoztatják a társadalmi, jogi és politikai valóságot, emberibbé, átláthatóbbá és hatékonyabbá téve azt" - mondta Zelenszkij, aki részleteket későbbre ígért.

05:16
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nem elég az orosz kudarc

"Védelmi és biztonsági erőink, Ukrajna állami hatóságai, partnereink – mindannyian arra irányítjuk erőfeszítéseinket, hogy Oroszország ne csak kudarcot valljon a csatatéren, hanem hogy a megszálló elveszítse utolsó reményét is az agresszióra a megtorlási kísérletei során. A megbízható és hosszan tartó békéhez elkerülhetetlen Oroszország veresége. Köszönetet mondok minden partnerünknek, aki támogatja Ukrajna álláspontját" - mondta éjszakai videójában az ukrán elnök.

05:49
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lesznek még vezetőcserék

"Most a személyi döntések elcsendesedtek, de ez nem jelenti azt, hogy minden szükséges lépést megtettünk. Lesznek még vezetőcserék. Aki az államigazgatás rendszerében nem felel meg az állam és a társadalom alapvető követelményeinek, az nem maradhat a pozíciójában" - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök annak kapcsán, hogy a közelmúltban több állami felsővezetőt is menesztett korrupció gyanúja miatt.

06:18
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Nem szabadna irreális ígéretekkel ámítani Ukrajnát

Volodimir Zelenszkij elnök egy EU-kontingenst lát vendégül Kijevben a hétvégén, ahol várhatóan szorgalmazza majd országa mielőbbi EU-csatlakozását. Egy név nélkül nyilatkozó diplomata azt mondta a Financial Times-nak, hogy Brüsszelnek vissza kell fognia azt az elképzelést, hogy Ukrajna 2026-ig csatlakozzon az EU-hoz.

"Egyetlen politikai vezető sem akar a történelem rossz oldalán állni... senki sem akarja, hogy hibáztassák azért, mert nem tett eleget, ezért azt mondják Ukrajnának, hogy minden lehetséges" - mondta egy másik magas rangú diplomata a lapnak.

A Financial Times emlékeztet: általában évekbe, gyakran évtizedekbe telik, amíg egy tagjelölt ország csatlakozhat az Európai Unióhoz.

06:51
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Veszélyben az amerikai-orosz fegyverellenőrzés

Az Egyesült Államok szerint az, hogy Oroszország megtagadja a helyszíni nukleáris ellenőrzések engedélyezését, veszélybe sodorja az Új START nukleáris szerződést és az amerikai-orosz fegyverzetellenőrzést.

Oroszország azt állította, hogy az Egyesült Államok blokkolta a saját személyzete által végzett ellenőrzéseket – amit az USA tagad.

07:17
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. január 31-én az ukrán-magyar határszakaszon 4311 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3825 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 116 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:33
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

326 ezer orosz katona harcolhat Ukrajnában

Kirilo Budanov, az ukrán védelmi hírszerzés főnöke azt állította, hogy jelenleg mintegy 326 ezer orosz katona harcol Ukrajnában. A The Washington Postnak adott interjújában Budanov úr azt mondta, hogy Oroszország nagy hatótávolságú Kalibr rakétáinak csak 9%-a maradt meg.

Válaszolt azokra az állításokra is, amelyek szerint Oroszország fontolóra veheti nukleáris csapás indítását, ha Ukrajna felszabadítaná a 2014-ben annektált Krímet. Azt mondta: „Oroszország olyan ország, amelytől sokat lehet várni, de nem nyílt idiotizmust. A nukleáris csapás végrehajtása nemcsak Oroszország katonai vereségét, hanem Oroszország összeomlását is eredményezi. És ezt nagyon jól tudják."

07:56
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Akár heteken belül megindulhat az eddigi legnagyobb orosz támadás

Ukrajna jelentős eszkalációra készül Oroszország részéről – akár a következő két-három hétben is – közölte az ukrán elnök legmagasabb szintű biztonsági tisztviselője. Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára a Sky News-nak azt mondta, hogy a legkeményebb harcok még hátra vannak, szerinte a következő néhány hónap döntő jelentőségű lesz a háború menetének eldöntésében. Sürgette a nyugati szövetségeseket, hogy küldjenek több fegyvert, köztük vadászrepülőgépeket.

08:23
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők minden nap tanulnak

A Donbász frontvonalában álló ukrán csapatok azt mondták a BBC-nek, hogy az orosz erők "minden nap tanulnak és változtatják a stratégiájukat". A katonák igyekeznek magas szinten tartani a harci morált, annak ellenére, hogy csaknem egy év háború után egyre kimerültebbek.

Az orosz gyalogság, a vadászrepülőgépek és tüzérségi egységek egyre nagyobb koordinációval és hatékonysággal működnek Bahmut környékén. A repülőgépek a legrosszabbak. Nem hallod őket, amíg nem késő. Ugyanez a helyzet a tankokkal. A tüzérség könnyebb – legalább van egy-két másodperced fedezéket keresni, miután meghallod, hogy lőnek

– mondta Denisz Kalcsuk, az önkéntesekből álló Dnyipro-1 zászlóalj őrnagya.

08:57
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyelország kizárja, hogy F-16-os repülőgépeket küldjön

Az ország védelmi miniszter-helyettese hamisnak minősítette azokat a híreket, amelyek szerint Lengyelország F-16-os vadászrepülőgépek Ukrajnába küldéséről tárgyalt. Wojciech Skurkiewicz elmondta, hogy ilyen megbeszélésekre Lengyelországban nem került sor.

Ukrajna régóta kéri szövetségeseitől a légierőt, mert úgy gondolja, hogy ez előnyhöz juttatná őket az Oroszország elleni háborúban, és lehetővé tenné számukra a területek visszaszerzését.

09:23
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

A lengyelek felkészülnek a tankkiképzésre

A lengyel csapatok ukrán katonák fogadására készülnek, hogy kiképezzék őket a Leopard 2 harckocsik használatára. Valószínűleg Swietoszowban – a három európai kiképzőközpont egyikében – tartják majd a tréningeket, bár hivatalosan ezt nem erősítették meg.
A Leopard 2 kiképzése általában körülbelül 10 hetet vesz igénybe, de az oktatók számának maximalizálásával és a pihenőidő csökkentésével ez ötre is levihető – mondta a Reutersnek Maciej Banaszynski őrnagy, a lengyel Leopard kiképzőközpont parancsnoka. A Lengyelország által felajánlott német gyártmányú harcjárművek három hónapon belül kerülnek át Ukrajnába.

09:55
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország kész több támogatást nyújtani

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök azt mondta, országa hajlandó több támogatást nyújtani Oroszországnak az ukrajnai konfliktusban. A megjegyzést egy zimbabwei állami látogatása során tette, és nem mondta el, milyen segítséget kínálna.

Bár nem adott csapatokat a konfliktushoz, Fehéroroszország megengedte Oroszországnak, hogy területét Vlagyimir Putyin katonáinak indítóállásaként használja. Az országok jelenleg közös katonai gyakorlatokat tartanak.

10:18
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb 2 milliárd dolláros katonai segély

Az Egyesült Államok több mint 2 milliárd dollár értékű katonai segélyre készül Ukrajna számára, amely várhatóan első ízben tartalmaz majd nagyobb hatótávolságú rakétákat, valamint egyéb lőszereket és fegyvereket – közölte a Reuters hírügynökséggel az ügyről tájékozott két amerikai tisztviselő.

10:41
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna 120-140 harckocsira számíthat

Ukrajna ténylegesen 120-140 harckocsi szállítására számít a 12 országból álló koalíció „első hullámában" – mondta a külügyminiszter. Dmitro Kuleba hozzátette, hogy az első részletben a német Leopard 2, a brit Challenger 2 és az amerikai M1 Abrams tankok szerepelnének, és Ukrajna kalkulál a francia Leclerc tankok szállításáról szóló megállapodással is. Úgy tűnik, hogy az Ukrajnának nyilvánosan ígért nehéz harckocsik száma jóval elmarad attól a 321-től, amelyet Vadim Omelcsenko, Ukrajna franciaországi nagykövete a múlt héten nyilatkozott.

11:20
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Bahmut és Vuhledar

Az orosz erők folytatták a támadásokat a frontvonalon túli állások ellen, Bahmut és Donyeck keleti városai közelében. Moszkva csapatai már hónapok óta harcolnak Bahmutban, de az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy a megszállók új erőfeszítéseket tettek a Donyeck városától 30 mérföldre délnyugatra fekvő Vuhledar falu körül. A helyzet Bahmutban és Vuhledarban „nagyon kemény", mindkét területet és a donyecki régió más részeit „folyamatos orosz támadások érik" – mondta Zelenszkij ukrán elnök.

12:02
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Összehangoltabb orosz támadás

Az orosz csapatok valószínűleg összehangoltabb támadással váltották ki a Pavlivka és Vuhledar városok körüli „szondázó támadásokat" – közölte az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma hírszerzési jelentésében.

Az orosz parancsnokok valószínűleg új előrenyomulási tengelyt kívánnak kialakítani az ukrán kézen lévő Donyeck megyében, és eltéríteni az ukrán erőket az erősen vitatott Bahmut szektortól. Reális esély van arra, hogy Oroszország továbbra is helyi előnyöket érjen el

- tartalmazza a jelentés.

12:37
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

A NOB kitart a szankciók mellett

Egy héttel azután, hogy úgy tűnt, megnyílik az ajtó Oroszország és Fehéroroszország sportolói előtt, hogy részt vegyenek a 2024-es párizsi nyári olimpián, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kijelentette, hogy kitart a szankciók mellett, amelyeket Oroszország ukrajnai inváziója miatt vezettek be az országok ellen. „Az orosz és a fehérorosz államok és kormányok elleni szankciók nem tárgyalhatók. Ezeket a legutóbbi, 2022. december 9-i olimpiai csúcstalálkozó egyhangúlag megerősítette" – írta Twitteren a NOB.
A NOB a múlt héten közölte, hogy Ázsia Olimpiai Tanácsa felajánlotta az orosz és fehérorosz sportolóknak az ázsiai versenyzés lehetőségét, amit az Orosz Olim piai Bizottság vezetője úgy értékelt, hogy a két ország sportolói, akiket eltiltottak az európai versenyzéstől, ázsiai kvalifikációs versenyeken keresztül szerezhetnek kvótát a 2024-es párizsi játékokra.
A lépés Kijev felháborodását váltotta ki, amely az orosz invázió miatt az orosz sportolók kitiltását követelte.
A NOB szeretné 2024-ben semlegesként szerepeltetni az orosz és a fehérorosz sportolókat, ami azt jelentené, hogy az olimpiai zászló alatt versenyeznek, de még mindig nem világos, hogy kvalifikálhatnak-e, és ha igen, hogyan.

13:15
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Már békében néznék az Eurovíziós Dalfesztivált

A Eurovíziós Dalfesztivált 2022-ben az akkor már hadban álló Ukrajna versenydala nyerte, ám már a győzelem pillanatában látszott, hogy az idei versenynek biztonsági okokból nem lehet Kijev a házigazdája.

A második helyezett Nagy-Britannia léphetett elő rendezőként, azon belül pedig Liverpoolt választották a szervezők, részben azért, mert a város Ukrajnát állította a pályázata középpontjába.
Noha az versenyt ténylegesen csak május 9-13 között rendezik, Liverpoolban már megtartották a megnyitót. Videókapcsolaton belül köszöntötte az eseményt Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere is, aki azt ígérte, hogy figyelni fognak és szurkolni. Hozzátette: "Úgy gondolom, hogy a következő Eurovíziót Ukrajnában rendezik meg."

Az ukrán közszolgálati műsorszolgáltató egyik menedzsere még nála is optimistább volt, azt mondta, reméli, hogy májusra véget ér a háború, és minél több ukrán ellátogathat majd a liverpooli döntőre.

13:53
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők uralják Bakhmutot

Az orosz csapatok érkezése az ukrajnai Donyecki terület keleti részén fekvő Bakhmutba lehetővé tette számukra, hogy megtartsák a kezdeményezést a város közelében, és ellensúlyozzák a Wagner-csoport offenzíváját a térségben.

14:18
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak a Donyecki területen

A Donyecki területen végrehajtott orosz támadások négy civilt megöltek és hatot megsebesítettek január 31-én - jelentette Pavlo Kyrylenko donyecki területi kormányzó.

14:56
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Brit Védelmi minisztérium nem látja az okokat

Az orosz ágyúzás a folyón túloldalán az egész háború alatt a legintenzívebbek közé tartozik, de a szűkös lőszerkészletek elhasználásának indoka továbbra sem világos, Herszon orosz ágyúzása maximum az ukrán ellentámadás elrettentésére szolgál - közölte a brit védelmi minisztérium február 1-jén.

15:22
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Spanyolország is küld Leopardokat

Spanyolország 4-6 Leopard harckocsi szállítására készül Ukrajnának. A végleges mennyiség attól függ majd, hogy Ukrajna szövetségesei hány Leopárdot készülnek küldeni.

15:40
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

A Kreml ismét figyelmeztet

A Kreml szerint az USA eszkalálni fogja az ukrajnai háborút és nem tudja megváltoztatja a háború menetét, hiába küld nagyobb hatótávolságú rakétákat Ukrajnának.

Igen, ez egy közvetlen módja a feszültség fokozásának, az eszkaláció fokozásának

- mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. "Ez további erőfeszítéseket követel tőlünk, de - még egyszer mondom - nem fogja megváltoztatni az események menetét. A különleges katonai művelet folytatódni fog" - tette hozzá.

15:57
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

A cseh elnök felvenné Ukrajnát a NATO-ba

A BBC-nek adott interjújában Petr Pavel volt NATO-tábornok azt mondta, hogy a nyugati országoknak "szinte semmilyen korlátot" nem kellene szabniuk, hogy milyen segítséget küldenek az ukrán hadsereg támogatására, emellett elmondta, hogy a háború végeztével azt látná jó döntésnek, ha azonnal felvennék Ukrajnát a NATO-ba.

16:39
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán menekültek vajon hazatérnek még valaha?

Augusztusban az ukrán menekültek többsége egy felmérésben azt mondta, hogy az ellenségeskedések befejezése után tervezi a hazatérést Ukrajnába. Szakértők szerint azonban ahogy telik az idő, és a menekültek külföldön kezdenek új életet, Ukrajna nem biztos, hogy a legtöbbjüket valaha visszavárhatja.

17:06
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Japán segít az újjáépítésben

Japán 170 millió dollárt ad az ukrajnai sürgősségi újjáépítési munkálatokra. Az újjáépítés jelenlegi szakaszában kétségtelenül prioritást élvez az állampolgárok alapvető szükségleteinek biztosításához szükséges kritikus infrastruktúra helyreállítása - kommentálta a segélyígéretet Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter.

17:36
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Készen állnak a rakétarendszerek Fehéroroszországban

Fehéroroszország közölte, hogy orosz Iszkander ballisztikus rakétarendszereket állított szolgálatba, miután üzemeltetőik oroszországi kiképzése befejeződött. A rakéták akár 500 km-es hatótávolságú célpontok eltalálására is képesek - közölte a fehérorosz védelmi minisztérium. "Az elméleti tanfolyam elvégzése után a tüzérek gyakorlati kiképzést kaptak a fehéroroszországi lőtereken" - tette hozzá.

18:06
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Vérdíjat tűztek ki az ukrán tankokra

A Kreml szívesen fogadta egy orosz vállalat felajánlását, hogy "fejpénzt" fizet a nyugati gyártmányú harckocsik ukrajnai harctéren történő megsemmisítésért, mondván, hogy ez győzelemre sarkallja a moszkvai erőket. A Fores orosz cég a héten 72 ezer dollár (28 millió Ft) készpénzt ajánlott fel az első katonának, aki Ukrajnában megsemmisít vagy megszerez egy amerikai gyártmányú Abrams, vagy egy német gyártmányú Leopard 2 harckocsit. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az orosz csapatok "elégetnek" minden nyugati tankot, amelyet Ukrajnába szállítanak, és hozzátette, hogy a vérdíj extra bátorítás az orosz katonák számára.

18:35
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

A NATO az orosz-kínai barátságtól fél

Jens Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy Oroszország és Kína egyre szorosabb kapcsolata nemcsak Ázsiára, hanem Európára is fenyegetést jelent.

A tokiói Keio Egyetemen tartott beszédében a

NATO vezetője hangsúlyozta az erősebb együttműködés és a több "barát" fontosságát

a NATO számára az indo-csendes-óceáni térségben, hozzátéve, hogy az ukrajnai háború megmutatta, "hogyan kapcsolódik össze a biztonság".

Kína egyre nagyobb mértékben fektet be nukleáris fegyverekbe és nagy hatótávolságú rakétákba anélkül, hogy átláthatóságot biztosítana, vagy érdemi párbeszédet folytatna az atomfegyverek ellenőrzéséről - mondta.

Eközben Peking tovább fokozza a szomszédai ellen irányuló kényszerítést és a Tajvannal, az általa saját területének tekintett, önrendelkezés alatt álló szigettel szembeni fenyegetéseket.

Stoltenberg elmondta:

Az a tény, hogy Oroszország és Kína közeledik egymáshoz, valamint a jelentős kínai beruházások és az új, fejlett katonai képességek csak azt támasztják alá, hogy

Kína fenyegetést jelent, kihívást jelent a NATO-szövetségesek számára is.

A biztonság nem regionális, hanem globális.

Kína egyre inkább együttműködik Oroszországgal, és mindkét ország "tekintélyelvű visszaszorítást" vezet a szabályokon alapuló, nyitott és demokratikus nemzetközi rend ellen - folytatta.

Ragaszkodott ahhoz, hogy a NATO nem tekinti Pekinget ellenfélnek, nem törekszik konfrontációra, és a szövetség továbbra is együttműködik Kínával a közös érdekű területeken, például az éghajlatváltozás kérdésében.

Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Peking "a regionális és globális béke és stabilitás erője", és bírálta a NATO-t, amiért Kínát fenyegetésnek bélyegzi, és amiért katonai kapcsolatait Ázsiára terjeszti ki.

A NATO folyamatosan arra törekszik, hogy túllépjen hagyományos védelmi övezetén és hatókörén,

erősítse katonai és biztonsági kapcsolatait az ázsiai és csendes-óceáni országokkal,

és kijátszotta Kína fenyegetését. Szeretné hangsúlyozni, hogy az ázsiai-csendes-óceáni térség nem a geopolitikai verseny csataterét jelenti, és nem látja szívesen a hidegháborús mentalitást és a blokkok közötti konfrontációt.

19:05
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Törökország nem engedi, hogy Svédország csatlakozzon a NATO-hoz

Svédország és Finnország tavaly kérte felvételét a transzatlanti védelmi paktumba, miután Oroszország megszállta Ukrajnát.

A nemzetek igyekeztek megnyerni Törökország támogatását, de Ankara a múlt hónapban felfüggesztette a tárgyalásokat, amikor egy szélsőjobboldali dán politikus Stockholmban elégette a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát.

Törökország és Magyarország az egyetlen olyan ország, amely nem ratifikálta Svédország és Finnország tagságát.

19:38
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz katonák egy újabb offenzívára készülhetnek

Ukrán tisztviselők úgy vélik, hogy Oroszország katonai erőt gyűjt a keleti Luhanszk régióban egy újabb offenzíva előtt. A Kreml erői kiűzik a helyi lakosokat a frontvonal Moszkva által tartott részeinek közelében lévő otthonaikból, hogy ne tudjanak információkat szolgáltatni az orosz csapatok állomásoztatásáról az ukrán tüzérségnek - mondta egy helyi ukrán tisztviselő.

Luhanszk nagy része már Oroszország kezében van, amely Donyeckkel együtt a donbászi régiót alkotja. Katonai elemzők szerint a Kreml fő célja jelenleg a Donbasz teljes ellenőrzésének megszerzése.

20:10
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök reagált az Ukrajnából érkező támadásokra

Vlagyimir Putyin a délnyugat-oroszországi régiókban lerombolt lakások és az infrastruktúra helyreállításáról szóló kormányülésen arra adott utasítást, hogy a kérdést kezeljék prioritásként. Azt is mondta, hogy a hadsereg feladata, hogy megakadályozza a támadások folytatását. A legtöbb lakóház Belgorod, Brjanszk és Kurszk régiókban, valamint az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt és 2014-ben annektált Krím területén sérült meg.

20:38
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

A német védelmi miniszter Ukrajnának szánt harckocsikat ellenőriz

Németország a múlt héten közölte, hogy Leopard 2 harckocsikat szállít Ukrajnának. A védelmi miniszter most Augustdorfba utazott, hogy a bevetés előtt ellenőrizze az ottani harckocsizászlóaljat. A német gyártmányú harckocsik várhatóan jelentős erősítést jelentenek majd Ukrajna számára a harctéren.

21:10
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

A védelmi miniszter szerint Németországnak gyorsan fel kell töltenie a tankkészleteket

Berlin kulcsfontosságú döntést hozott arról, hogy Leopard 2 harckocsik készleteit Ukrajnába küldi - és ez valószínűleg hatással lesz az ország kiadásaira. Boris Pistorius védelmi miniszter kijelentette, hogy Németországnak gyorsan új tankokat kell rendelnie a Kijevbe küldöttek pótlására, és nem érdekli, hogy honnan lesz rá pénz.

21:39
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán rakétatámadás károkat okozott a Barátság kőolajvezetékben

Szerdai orosz sajtójelentések szerint egy ukrán rakétatámadás kedden kisebb károkat okozott a Barátság kőolajvezetékben a Brjanszk megyei Novozibkov közelében. A személyzetet evakuálni kellett. A Transznyeft szerint az Ukrajnát elkerülő csővezeték, amelyen Kazahsztán szerdán megkezdte a kőolaj Németországba szállítását, jelenleg rendesen üzemel.

22:52
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország "erőteljes áttörési kísérleteket" tesz Kelet-Ukrajnában

Moszkva erői megpróbálnak teret nyerni Kelet-Ukrajnában, különösen a stratégiai fontosságú Lyman közelében. Hanna Malyar ukrán védelmi miniszterhelyettes figyelmeztetett, hogy az orosz katonák Bakhmut és Avdiivka városok közelében is offenzívát folytatnak.

Moszkva az elmúlt napokban lendületet vett a harctéren, és előrenyomulást jelentett be Bakhmut északi és déli részén - amelyet már hónapok óta próbál feltörni. Az előrenyomulás azonban továbbra is fokozatosnak tűnik, és az orosz erők a jelentések szerint súlyos veszteségeket szenvednek.

23:04
február 01, 2023
Vágólapra másolva!

Kreml: a NATO teljes katonai infrastruktúrája Moszkva ellen dolgozik

Oroszország nem hunyhat szemet afelett, hogy a NATO teljes infrastruktúrája ellene dolgozik - jelentette ki szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak.

Látjuk, hogy a NATO teljes katonai infrastruktúrája az Oroszországi Föderáció ellen és az ukrán rezsim javára dolgozik, beleértve a hírszerzést - a műholdakat és repülőgépeket - is

- hangoztatta Peszkov.

"Mindez ellenséges környezetet teremt számunkra, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül" - tette hozzá.
A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a megnövelt hatósugarú amerikai rakéták Ukrajnába szállításáról meghozandó esetleges döntés "egyenesen vezet a feszültség és az eszkaláció szintjének növekedéséhez".

"Több erőfeszítést kell majd tennünk, de ez nem fogja megváltoztatni az események menetét. A különleges hadművelet folytatódik majd" - mondta.

Dmitrij Peszkov szerint az ilyen hírek fényében egyelőre nem terveznek orosz-amerikai elnöki tárgyalásokat, és Oroszország fő célja az államfő által meghatározott feladatok teljesítése.

A Leopard és az Abrams harckocsik elfogásáért, illetve megsemmisítéséért orosz regionális és üzleti vezetők által kitűzött pénzjutalommal kapcsolatban azt mondta, ezek arra irányuló felhívások, hogy mindenki a legjobb képességei szerint járuljon hozzá a katonai célok eléréséhez és mindez ismételten az egységet bizonyítja.

Ami ezeket a páncélosokat illeti, fel fogják gyújtani őket, annál is inkább, ha ilyen ösztönzők vannak. Azt hiszem, ettől még több vállalkozó lesz

- nyilatkozott.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtóértekezletén abszurdnak minősítette, hogy Emmanuel Macron francia elnök lehetségesnek nevezte Ukrajna vadászrepülőgépekkel történő felszerelését anélkül, hogy ez a lépés ne vezessen a konfliktus eszkalációjához Ukrajnában. Köszönetet mondott Észak-Koreának, amiért az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban támogatását fejezte ki Moszkvának.

A Human Rights Watch jogvédő szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentésével kapcsolatban, amely megállapította, hogy az ukrán hadsereg az ottawai egyezmény által tiltott taposóaknákat alkalmazott, megjegyezte: a nyugati civil szervezetek vonakodva szokták megerősíteni, hogy az ukrán fél háborús bűncselekményeket is elkövet. Emlékeztetett rá, hogy az orosz diplomácia a problémát korábban már az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte.

A szóvivő szerint a Meta amerikai technológiai óriáscégnek az a döntése, hogy az Azov ukrán fegyveres szervezetet levette az általa veszélyesnek minősített szervezetek listájáról, alátámasztja a vállalattal szemben bevezetett orosz korlátozó intézkedések indokoltságát. Zaharova szerint a "neonácizmus, valamint a nemzeti és etnikai gyűlölet" eszméit terjesztő szervezet így lehetőséget kapott az erőszak nyílt propagálására.

A szóvivő ismételten arra figyelmeztetett, hogy

Oroszország nem fogja válasz nélkül hagyni, ha a nyugati országok megpróbálják elkobozni és Ukrajna rendelkezésére bocsátani az orosz kintlévőségeket.

Jogsértőnek minősítette az Egyesült Államok arra irányuló erőfeszítéseit, hogy harmadik országokat eltántorítson az Oroszországgal való együttműködéstől.

Leszögezte, hogy Moszkvát nem érdekli Párizs véleménye Oroszország és az afrikai kontinens viszonyáról. Ezzel a kijelentésével arra reagált, hogy a francia elnök aggodalmának adott hangot Moszkva és az afrikai országok diplomáciai és katonai kapcsolatainak bővülése miatt.

A szóvivő hangoztatta, hogy ezekben az államokban Moszkva mindig a szuverén és független partnereket látta,

szemben a francia gyarmattartói megközelítéssel.
"Ha ők szükségesnek ítélik a kapcsolataik fejlesztését Oroszországgal, akkor ahhoz Macronnak, az Élysée-palotának és Franciaországnak nincsen semmi köze" - mondta Marija Zaharova.