Oroszország minden eddiginél súlyosabb bosszúra készül, nagy bajban az ukránok

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Elszállítják a keddi Kijev elleni dróntámadás során kigyulladt ház mellett parkoló, sérült autókat
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 462. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
02:00
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatörmelék ért egy forgalmas kijevi utat

Felkerültek a felvételek, amelyeken látható, hogy az égből lehulló törmelékek majdnem autókba ütköztek egy forgalmas kijevi úton, miután az ukrán hadsereg lelőtt egy rakétát.

Az incidens, amelyre a jelentések szerint május 29-én került sor, centiméterekkel elkerülte az autókat, amikor a földet érte, és füstcsóvákat bocsátott ki a levegőbe.

https://news.sky.com/story/ukraine-russia-war-latest-moscow-drone-attack-kyiv-putin-12541713?postid=5988175#liveblog-body
02:00
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatörmelék ért egy forgalmas kijevi utat

Felkerültek a felvételek, amelyeken látható, hogy az égből lehulló törmelékek majdnem autókba ütköztek egy forgalmas kijevi úton, miután az ukrán hadsereg lelőtt egy rakétát.

Az incidens, amelyre a jelentések szerint május 29-én került sor, centiméterekkel elkerülte az autókat, amikor a földet érte, és füstcsóvákat bocsátott ki a levegőbe.

06:01
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:17
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij nem beszélt a moszkvai támadásról

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök késő esti videóbeszédében feltünően kerülte, hogy beszéljen arról a dróntámadásról, amely kedden épületeket rongált meg Oroszország fővárosában. Korábban tagadta, hogy Kijevnek közvetlen köze lenne a támadáshoz, miután Vlagyimir Putyin Ukrajna "terrortámadásának" nevezte a merényletet.

Az ukrán elnök kitért az országa elleni legutóbbi csapások záporára, megköszönve a légvédelmi erőknek az orosz drónok újabb éjszakai támadásának visszaverését, és részvétét fejezte ki a támadásokban meghaltak családtagjainak.

06:34
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Brit fegyvergyártó telepedhet meg Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij éjszakai videójában elmondta, hogy egyeztetett a brit BAE Systems védelmi vállalat képviselőivel arról, hogy Ukrajnának most és a közeljövőben milyen fegyverekre van szüksége, valamint bejelentette, hogy azon dologznak, hogy megfelelő bázist hozzanak létre az ukrajnai gyártáshoz és javításhoz - a tankoktól a tüzérségi fegyverekig. Szerinte ezzel Ukrajnának, és így egész Európának új erőalapot biztosítanának.

07:02
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán webkamerák segíthetik az orosz támadásokat

Az ukrán biztonsági szolgálat felszólította a lakosokat, hogy állítsák le az utcai webkamerák online adásait, mert attól tartanak, hogy az orosz hadsereg felhasználja a felvételeket támadásaihoz. Az SBU (Ukrajna Biztonsági Szolgálata) arra figyelmeztetett, hogy Oroszország "a modern webkamerák sebezhetőségét használja fel Ukrajna elleni rakétatámadások indítására és valós időben történő kiigazítására". Moszkva hírszerző szolgálatai online közvetítések vagy hackelés útján kaphatnak információkat a kamerákból – tette hozzá az SBU.

A biztonsági szolgálat hangsúlyozta, hogy az ukrán védelmi erők tevékenységét feltáró fotók vagy videofelvételek közzététele bűncselekmény, amely akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

07:27
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

A közösségi oldalakon toboroz a Wagner-csoport

Egy jelentés szerint az orosz Wagner-zsoldoscsoport a Twitterhez és a Facebookhoz fordult, hogy orvosokat, drónkezelőket és pszichológusokat toborozzon. A Logiically brit technológiai vállalat és a Politico által végzett kutatás szerint a nyilvánvalóan a félkatonai szervezeten belüli álláshirdetések közel 120 000 megtekintést gyűjtöttek a két közösségi média platformon 10 hónap alatt.

Körülbelül 60 bejegyzés készült több nyelven, köztük franciául, vietnámiul és spanyolul is.

A Politico jelentése szerint 240 000 rubel (több mint 1 millió forint) havi fizetést is hirdettek az egészségügyi ellátással együtt.

Az újság szerint a kutatók nem tudták "teljes bizonyossággal" a Wagnernek tulajdonítani az üzeneteket, de a posztok "a milícia és támogatói nyomát hordozzák". Az sem világos, hogy a kampányok sikerrel jártak-e.

07:53
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ismét tűz alá került az oroszországi Belgorod megye

Az orosz Belgorod megye kormányzója, Vjacseszlav Gladkov azt közölte, hogy Sebekino városát találat érte. Az első információk szerint egy sérült van. Azt is elmondta, hogy a robbanás következtében lakóépületek rongálódtak meg, és járművek égtek.

Korábban, május 29-én Gladkov azt mondta, hogy Ukrajna az orosz támadásokra Belgorod megye ágyúzásával válaszolt, megrongált egy gyárat, tüzet okozott, és négy alkalmazott megsérült.

Az Ukrajnával határos Belgorod megyében a közelmúltban kiterjedt harcok zajlottak, miközben az Ukrajnával együtt harcoló orosz milíciacsoportok sikeres behatolást hajtottak végre az Oblaszt területén.

08:18
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. május 30-án az ukrán-magyar határszakaszon 5769 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4914 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 53 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2023. május 30-án 62 ember, köztük 18 gyerek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

08:52
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Dróncsapás miatt tűz ütött ki egy orosz olajfinomítóban

Tűz ütött ki az oroszországi krasznodari körzet déli részén található Afipszkij olajfinomítóban, valószínűleg egy dróntámadást követően – közölte a régió kormányzója. A tüzet gyorsan megfékezték, és személyi sérülés nem történt - mondta Veniamin Kondratyev kormányzó a Telegramon.

A Kremlhez tartozó Telegram hírcsatorna, a "Shot" szerint a dróncsapás helyi idő szerint hajnali 3 óra körül történt, majd a finomítót "lángok és füst borította el".

Az Afipszkij olajfinomító Oroszország déli részén található, nem messze a Novorosszijszk fekete-tengeri kikötőtől. Novorosszijszk kikötője volt az orosz fekete-tengeri flotta főhadiszállása egészen a Krím 2014-es annektálásáig. Azóta Oroszország áthelyezte a főhadiszállást a megszállt Szevasztopol kikötővárosba.

09:23
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Ukrajna meg akarja ijeszteni a moszkvaiakat

Vlagyimir Putyin azzal vádolta Ukrajnát, hogy az oroszok „megijesztésére" törekszik, miután Moszkvát a 15 hónapos háború során először nagyszabású dróntámadás érte. Az orosz elnök szerint Ukrajna azt az utat választotta, hogy „lakóépületek elleni támadásokkal akarja megfélemlíteni Oroszországot, orosz állampolgárokat", és hozzátette, hogy a dróntámadások „egyértelműen terrorista tevékenység jelei".

09:56
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Nukleáris baleset veszélyére figyelmeztet a NAÜ

Rafael Grossi, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének vezetője felszólította Kijevet és Moszkvát, hogy tegyenek lépéseket a dél-ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű védelmére.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának New York-i ülésén Grossi megismételte, hogy minden egyes áramkimaradás, amikor Európa legnagyobb atomerőműve a katasztrófa megelőzése érdekében szükséggenerátorokra támaszkodik, komoly baleseti kockázatot jelent. Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta már hét ilyen áramkiesés volt, és ha ez folytatódik,

egy napon elfogy a szerencsénk

- közölte a felügyelet vezetője.

Az ukrajnai frontvonal szélén álló létesítmény orosz ellenőrzés alatt áll, és harcok fenyegetik, ami katasztrofális nukleáris balesettől való félelmet vált ki.

Grossi egyben felkérte Ukrajnát és Oroszországot, hogy tartsanak tiszteletben öt alapszabályt, amely a több mint egy éve orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű biztonságát szolgálja. Ezek között szerepel, hogy Európa legnagyobb nukleáris létesítményének területét nem szabad nehézfegyverek, mint például harckocsik, tüzérségi eszközök és rakétasorozatvetők, valamint katonai személyzet állomásoztatására használni. Másodszor, hogy az atomerőmű területéről és annak területe ellen nem szabad támadást indítani. Harmadszor biztosítani kell a létesítmény külső energiaellátását, továbbá a létfontosságú rendszereit meg kell védeni a szabotázsakciókkal szemben. Végül pedig a feleknek tartózkodniuk kell minden olyan cselekménytől, amellyel aláásnák az előbbi alapelveket.

10:26
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Egy ukrán drón biztosan részt vett az akcióban

Az eddig nyilvánosságra került információk szerint a kedd reggeli moszkvai rajtaütésben használt drónok egyike egy ukrán gyártású UJ 22 drón volt, amelyet az Ukrjet cég gyártott. A drónról készült állítólagos felvételek, amelyeket repülés közben rögzítettek a támadás során, úgy tűnik, megegyeznek a pilóta nélküli légi járműről közzétett képekkel, amelyeket Oroszország állítása szerint más támadási kísérletekben is felhasználtak.

10:59
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ötre emelkedett a luhanszki köztársaságban történt lövöldözés halálos áldozatainak száma

Ötre emelkedett a luhanszki köztársaságban, Karpaty településen egy baromfifarmot ért ukrán ágyúzás halálos áldozatainak száma - közölte a köztársaság.

A minisztérium szerint a lövések HIMARS MLRS rakétavetőkből érkeztek. Az ukrán csapatok négy rakétát lőttek ki. A lövések megrongáltak egy építőtábort és egy baromfifarm épületét.

11:40
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Üzent Moszkva a Nyugatnak

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvívője szerint a Nyugat csak az olyan események kapcsán nyilatkozik, amelyek az ő narratívájukat támogatják, utalva arra, hogy a nyugati országok alig beszéltek a moszkvai támadásról.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Russian Foreign Ministry Press O
12:14
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok félelmetes üzenete a briteknek

Dimitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke szerint minden brit tisztségviselő háborús célpontnak minősül azt követően, hogy a britek legitimnek nevezték Ukrajna orosz területek elleni támadásait. Medvegyev kiemelte, hogy a britek Ukrajna szövetségesei, fegyvereket és más katonai támogatást nyújtanak Kijevnek, vagyis de facto háborút folytatnak Oroszország ellen.

Forrás: AFP/NurPhoto/Hristo Rusev
13:31
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb dróntámadások

A Ria Novosztyi szerint tíz drónnal próbáltak csapást mérni az ukránok az oroszországi Brijanszk megyére. A drónok egy részét a hadsereg lelőtte, a többit pedig elektronikus-harcászati eszközökkel hatástalanították.

14:08
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Még több fegyvert gyártanak az oroszok

Mihajil Misusztin orosz miniszterelnök bejelentette, hogy az orosz katonai komplexumnak fel kell pörgetnie a termelést annak érdekében, hogy megvédjék a Donbaszt. Szerinte folyamatosan javul az orosz hadifelszerelés minősége is és köszönetet mondott azoknak, akik részt vesznek a kemény munkában.

14:28
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Súlyos vád Zelenszkij ellen

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábbi tanácsadója elképesztő vádakkal ált elő, szerinte az ukrán elnököt hazaárulásért kellene elítélni. A teljes cikk ITT olvasható.

15:04
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Amerikai provokáció

„A Nyugat mindent megtesz azért, hogy felforrósítsa a koszovói helyzetet" – mondta Alekszandr Guszev professzor, a politikatudományok doktora a RIA Novosztyinak. A professzor a napokban történt koszovói zavargásokról beszélt a hírügynökségnek, amelyek szerinte azért robbantak ki, mert Washington azokkal próbálja befolyásolni Belgrádot.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

15:48
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Bajban az ukrán utánpótlás

304 igen szavazattal elfogadta az ukrán parlament a hadkötelezettségi életkor leszállításával kapcsolatos törvényt. Ennek értelmében Ukrajna 27-ről 25 évre csökkenti a sorkatonai szolgálatra jelentkező állampolgárok korhatárát – írta meg az Unian.

Az ukrán hadseregbe jelentős számban lehet besorozni fiatalokat, akik eddig életkoruk miatt védve voltak ettől. A 2022-es adatok szerint mintegy 450 ezer 25 és 24 éves fiatal férfi él Ukrajnában, és ők azok, akik mostantól bármikor megkaphatják a behívójukat.

16:50
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Kínai területre hatolt be egy amerikai felderítő repülő

A kínai hadsereg szerdán közölte, hogy egy amerikai felderítő repülőgép május 26-án szándékosan behatolt a haditengerészet gyakorlóterületére, hozzátéve, hogy a lépés súlyosan aláássa a térség békéjét és stabilitását.

A kínai haditengerészet több hajójának rutinkiképzése során az amerikai hadsereg egyik RC-135-ös felderítő repülőgépe szándékosan behatolt a Dél-kínai-tengeren található gyakorlótérbe - írta a kínai déli parancsnokság szóvivője szerdai közleményében.

"Hivatalosan is felszólítjuk az amerikai felet, hogy hatékonyan fogja vissza haditengerészeti és légi erejét a frontokon, szigorúan tartsa be a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat és megállapodásokat, és előzze meg a tengeri és légi baleseteket" - hangsúlyozta a kínai katonai szóvivő közleménye.

17:34
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok támadást indítottak

Az orosz erők felrobbantották az út egy részét az észak-ukrajnai Csernyihiv megyében, az ukrán-orosz-fehérorosz határ találkozásánál - hozta nyilvánosságra szerdán közleményben az ukrán határőrszolgálat.

Andrij Demcsenko, a határőrség szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott nyilatkozatában hozzáfűzte, hogy a robbantás kedden történt a Csernyihiv és Brjanszk városok között vezető útnak a hármas határ közelében lévő részén. Szavai szerint az orosz erők vélhetően az ukrán ellentámadástól tartva, önmaguk és Brjanszk védelmében robbantották fel az utat.

17:52
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin közelében csapódtak be drónok

A The Moscow Times értesülései szerint a Moszkva elleni legújabb dróntámadás során Vlagyimir Putyin orosz elnök a Novo-Ogarjevoban lévő rezidenciáján tartózkodott, Moszkvától nem messze. A lap úgy tudja, hogy volt olyan drón, amelyet mindössze 10 kilométerre az elnöki rezidenciától hatástalanítottak.

18:38
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes német bejelentés

Egy kivételével valamennyi orosz főkonzulátust bezáratják Németországban - közölték szerdán Berlinben.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint visszavonják az öt németországi orosz főkonzulátus közül négy működési engedélyét. A diplomáciai képviseleteket az év végéig kell bezárni. Oroszország így csak egy főkonzulátust működtethet az országban, valamint a berlini nagykövetséget.

19:43
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Rakétatörmelék ért egy forgalmas kijevi utat

Felkerültek a felvételek, amelyeken látható, hogy az égből lehulló törmelékek majdnem autókba ütköztek egy forgalmas kijevi úton, miután az ukrán hadsereg lelőtt egy rakétát.

Az incidens, amelyre a jelentések szerint május 29-én került sor, centiméterekkel elkerülte az autókat, amikor a földet érte, és füstcsóvákat bocsátott ki a levegőbe.

https://news.sky.com/story/ukraine-russia-war-latest-moscow-drone-attack-kyiv-putin-12541713?postid=5988175#liveblog-body
20:00
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Macron azt kéri, hogy Ukrajna kapjon „erős és kézzelfogható” biztonsági garanciákat

Emmanuel Macron „erős és kézzelfogható" biztonsági garanciákat szorgalmaz Ukrajnának ma a NATO júliusi vilniusi csúcstalálkozója előtt.

Ukrajna az elmúlt hetekben megújította lobbitevékenységét a tagság felé vezető konkrét út érdekében – keményen dolgozik azon, hogy megingassa a szövetség óvatos tagjait.

A francia elnök a GLOBSEC pozsonyi biztonsági fórumán azt mondta, Ukrajnának biztonsági garanciákat kell adni – nemcsak azért, mert „védi Európát", hanem azért is, mert „olyan jól felszerelt".

 

Ha fenntartható békét akarunk, és hitelesek akarunk lenni Ukrajnával szemben, akkor ezt be kell építeni a biztonsági architektúrába  

– mondta Macron a fórumon.

21:00
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán politikusok a föld alá húzódtak a Kijev elleni nappali támadás során

Egy ukrán parlamenti képviselő elmondta, hogyan húzódtak le a politikusok a föld alá a Kijev elleni orosz támadás során hétfőn a nappali órákban.

Valerij Zaluzsnyij, a fegyveres erők főparancsnoka szerint a moszkvai erők 11 ballisztikus és cirkáló rakétát indítottak Kijev felé helyi idő szerint délelőtt 11 óra 30 perckor.

 

Azt mondta, az összes rakétát lelőtték.  

Vadim Ivcsenko ukrán parlamenti képviselő elmondta, hogy a sztrájkokat a parlament kétórás ülésszaka alatt indították a fővárosban.

„Amikor meghallottuk a riasztást, a parlamenti képviselők és mindenki a biztonság kedvéért a pincébe mentek”

21:44
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Dróncsapások értek orosz olajfinomítókat

Oroszország közölte, hogy az ukrán tüzérség a héten harmadszor is csapást mért egy orosz városra, és drónok csaptak le két olajfinomítóra az orosz területek elleni támadások megugrásaként, miközben Ukrajna a Nyugat által támogatott lökést készít Moszkva inváziójának megállítására.

Ukrajnában az oroszok által telepített tisztviselők azt mondták, hogy öt ember halt meg az ukrán hadsereg lövöldözésében egy oroszok által megszállt keleti faluban, ahol Oroszország több hónapig véres és eredménytelen csatákat vívott, hogy megpróbáljon több területet elfoglalni.

22:30
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az ENSZ „kölcsönösen előnyös” javaslattal próbálja megmenteni a fekete-tengeri gabonát – jelentés

A tárgyalásokhoz közel álló forrás szerint az ENSZ azt javasolta, hogy Kijev, Moszkva és Ankara kezdjék meg az orosz ammónia Ukrajnán keresztüli tranzitjának előkészítését, miközben megpróbálják megmenteni a biztonságos fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő megállapodást.

Az ENSZ párhuzamos tárgyalásokat szeretne folytatni a tavaly júliusban megkötött fekete-tengeri egyezmény kiszélesítéséről, amely több ukrán kikötőt és más rakományt foglal magában, amint az előkészítő munka megkezdődik – mondta a Reuters hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó forrás.

23:23
május 31, 2023
Vágólapra másolva!

„Oroszország rajzfilmeket lop” – mondja egy ukrán filmrendező

Oroszország levetítette a Mavka című ukrán animációs filmet. A Forest Song annak ellenére, hogy nem rendelkezik terjesztési jogokkal, a film hivatalos Facebook-oldala szerint.

 

A film készítői kiemelték, hogy az orosz vetítésen nem csak az ukrán slágerük szerepel, amely jelenleg a valaha volt legnagyobb bevételt hozó ukrán film, hanem a széles körben népszerű The Super Mario Bros Movie is Hollywoodból.  

A Mavka a híres ukrán költő, Lesia Ukrainka, Az erdei dal című munkáján alapuló történet, a filmet az ukrán Animigrad Studios készítette.