Zelenszkij már a papokat is üldözi

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Szántóföldön talált aknákat robbantanak fel az ukrán tűzszerészek a harkovi Izjum környékén
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 610. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
06:10
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:16
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. október 25-én az ukrán-magyar határszakaszon 4961 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4333 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:29
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

20 sérült van a Hmelnickij atomerőmű környékén

Még tart az orosz drónok kiiktatása közben keletkezett károk felmérése, de sok épület megsérült – összetörtek az ablakok, ajtók, az épületek teteje. Nagyon valószínű, hogy ezeknek a drónoknak a célpontja a Hmelnickij atomerőmű volt – jelentette ki  napzáró videójában az ukrán elnök. 

Volodimir Zelenszkij szerint körülbelül húsz helyi lakos megsérült.

07:17
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Átcsoportosítják bázisaikat az oroszok

Miután az ukránok csapást mértek a berdjanszki és luhanszki repülőterekre, azt látják, hogy az oroszok áthelyezik a bázisaikat a Krím-félsziget területéről.

"Ez jó jel. Először az orosz flotta menekül, most pedig az orosz légierő. A futás szokása nagyon hasznos lesz Oroszország számára. Mert el kell menekülniük az egész földünkről. Kivételek nélkül. És köszönöm mindenkinek a világon, aki segít abban, hogy erősebbek legyünk és nagyobb célokat érjünk el!" - mondta éjszakaia videójában az ukrán elnök.

08:01
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna GDP-je mintegy 9,1%-kal nőtt

Ukrajna bruttó hazai terméke éves szinten 9,1%-kal nőtt szeptemberben, miközben a háborúval sújtott ország gazdasága lassan talpra áll. A folyamatos harcok, a logisztika megzavarása és az energiarendszer elleni támadások azonban továbbra is komoly akadályokat jelentenek a növekedés előtt.

A gazdasági minisztérium szerint az év első kilenc hónapjában a GDP 5,3 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, amikor Oroszország megindította a támadást.

"Ez az alacsony statisztikai összehasonlítási bázis mellett a vállalkozások új kihívásokhoz való magas alkalmazkodási képességével, valamint az állam és a nemzetközi partnerek segítségével is magyarázható" - áll a közleményben.

08:51
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Betilthatják az orosz gyémántok importját

A G7 országcsoport várhatóan e hónap végéig bejelenti, hogy betiltja az orosz gyémántok importját. A tilalmat szorosan követné az Európai Unió Moszkvával szembeni 12. szankciócsomagjára vonatkozó javaslat – közölték diplomáciai források a Reuters hírügynökséggel.

"Most a G7 végső áldására van szükségünk, mielőtt ezeket az elemeket európai szintű jogi szövegekbe fordítanánk" - mondta egy uniós diplomata. Egy másik forrás szerint a nyilatkozat várhatóan egy héten belül megérkezik.

09:11
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnáért szólalt fel az olasz kormányfő

Európának nem szabad meggyengítenie Ukrajnának nyújtott támogatását, mivel szolidaritást vállal Izrael felé a Hamász e hónap eleji pusztító támadása után – mondta az olasz kormányfő a szenátusban az Európai Unió vezetőinek találkozója előtt.

Az ukránok attól tartanak, hogy az országuk támogatása elsorvadhat, mivel az Oroszországgal vívott háborúról szóló hírek kikerülnek a reflektorfényből, és a világ azt várja, mi fog történni Izraelben és Gázában.

10:04
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna idén válaszol a csapásokra

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna újabb orosz támadásokra számít energetikai infrastruktúrája ellen a háború második telén – és hogy az ország készen áll az ellentámadásra, ha célba veszik azokat. „Idén nemcsak megvédjük magunkat, hanem válaszolunk is" - mondta az ukrán elnök.

10:38
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás után áramszünet a Hmelnickij atomerőműnél

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint Oroszország dróntámadása az ukrajnai Hmelnickij atomerőmű közelében ideiglenesen megszakította az áramellátást néhány telephelyen kívüli sugárzásfigyelő állomáson. „Ez az incidens ismét rávilágít a rendkívül bizonytalan ukrajnai nukleáris biztonsági helyzetre" – mondta a NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi.

11:09
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

A súlyos veszteségek sem állítják meg az oroszokat

Az orosz erők figyelmen kívül hagyják a súlyos veszteségeiket, és igyekeznek elfoglalni Avdijivka városát – állították ukrán tisztviselők. "Az ellenség megpróbál előrelépni, majd mi visszaverjük őket" - mondta Olekszandr Stupun, Ukrajna déli haderőcsoportjainak szóvivője a nemzeti tévében. Oroszország a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiókra összpontosít, amióta 2022 februárjában kudarcot vallott a főváros, Kijev ellen indított támadása során.

12:04
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Havi 10 ezer drónt gyártana Ukrajna

Ukrajna azt mondta, hogy növelni kívánja saját drónjainak hazai gyártását, és az év végéig havonta tízezreket gyártanak le. Kijev eddig nagymértékben támaszkodott a külföldi gyártású drónokra a háborúban, de az orosz invázió jelentette kihívás ellenére is igyekszik növelni teljesítményét.

12:36
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Nem kapja meg időben Ukrajna az EU-s lőszereket

Az Európai Unió nem éri el azt a célt, hogy Ukrajnának márciusig egymillió lövedéket biztosítson – közölték névtelen források a Bloombergnek.

Az EU májusban tett ígéretet tett arra, hogy évente egymillió lövedéket szállít Ukrajnának. A források szerint azonban az ígért lövedékek mindössze 30%-át szállították le eddig, ilyen ütem mellett pedig lehetséges, hogy az EU nem teljesíti célját.

13:03
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Két halott, négy sebesült Herszonban

Ketten meghaltak, négyen megsebesültek a Herszon megyét ért orosz támadásban. A halottak egyike egy gyerek – közölte Olekszandr Prokudin regionális kormányzó.

14:01
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz ügynököket szállító autó robbant fel Bergyanszkban

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) négy ügynöke tartózkodott egy autóban, amely felrobbant az ukrajnai Bergyanszkban – közölte az ukrán katonai hírszerzés (HUR). Azt nem részletezték, hogy vannak-e halottak, vagy sebesültek.

14:38
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Felmentették a kémkedéssel vádolt svéd-orosz férfit

Felmentette a kémkedés vádja alól egy svéd bíróság csütörtökön Szergej Szkvorcovot, akit azzal vádoltak meg, hogy 2013 és 2022 között olyan bizalmas adatokat szivárogtatott ki az orosz katonai hírszerzésnek, amelyek biztonsági fenyegetést jelentettek Svédországra és az Egyesült Államokra.

A bíróság indoklása szerint nem tudták bizonyítani a legfontosabb kérdést, azt, hogy az orosz-svéd kettős állampolgárságú vádlott tevékenysége kimerítette volna a kémkedés fogalmát.
A vád szerint Szkvorcov cégét Oroszország platformként használta arra, hogy törvénytelen módon, a szankciókat megkerülve nyugati technológiákhoz jusson hozzá azzal a céllal, hogy erősítse katonai képességeit. A stockholmi kerületi bíróság közleményében az állt, hogy Szkvorcov nagyrészt valóban azt a tevékenységet végezte, amelyet az ügyészség a vádiratban megfogalmazott, de azt nem találták bizonyítottnak, hogy ez kémkedésnek minősült volna.

15:23
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

22 ukrán halt meg Izraelben

A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása óta megölt ukránok száma 22-re emelkedett - közölte ma Oleh Nikolenko külügyminisztériumi szóvivő az Ukrajinszka Pravdának.

16:14
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország kubai zsoldosokat toboroz

Oroszország "tömegesen" kubai zsoldosokat toboroz, hogy Ukrajnában harcoljanak - közölte a Nemzeti Ellenállási Központ október 26-án. Állítólag részt vesznek a jelenlegi harcokban Bahmut és Kupjanszk környékén is – írta a Kyiv Independent.

16:43
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Tankok alatt robban az új ukrán drón

Az ukrán haditechnikai fejlesztők egy új pilóta nélküli földi járművet hoztak létre, amely robbanóanyagot képes szállítani és páncélozott járművek alá jutni - mondta a projekt szóvivője, Viktorija Kovalcsuk a Business Insidernek.

17:31
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna fokozza a hazai lőszergyártást

Ukrajna hamarosan fokozni fogja a hazai gyártású tüzérségi lövedékek előállítását magánvállalatok bevonásával - közölte Olekszij Danilov, az ukrán védelmi tanács titkára október 26-án.

"Az említett vállalatok már megrendelték a megfelelő berendezéseket, néhányat már üzembe is állítottak, ezért a közeljövőben a saját tüzérségi lőszergyártás növekedését fogjuk látni" - mondta Danilov.

18:16
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Egy norvég repülőgép miatt riasztották az orosz légierőt

Oroszország csütörtökön felküldött egy MIG-31-es vadászgépet, hogy "elfogjon" egy norvég Poseidon típusú repülőgépet a Barents-tenger felett - idézte a RIA állami hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

A norvég járőrgép nem sértette meg az orosz határt - közölte a minisztérium a Reuters szerint.

Ez volt a legutóbbi azon incidensek sorában, amelyek során Oroszország vadászgépeket küldött az amerikai, norvég vagy brit katonai repülőgépek elfogására, amelyek szerinte közel kerültek az orosz légtérbe való behatoláshoz.

18:55
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Robert Fico elutasítja az Oroszország elleni további szankciókat és a fegyverszállítást Ukrajnának

Robert Fico, Szlovákia újonnan kinevezett miniszterelnöke a kétnapos uniós csúcs előtt Pozsonyban csütörtökön bejelentette: elutasítja az Oroszország elleni további szankciókat, és nem támogatja az Ukrajnának történő fegyverszállítást sem - számolt be honlapján a Pravda című pozsonyi lap.

A témában korábban is hangoztatott véleményét most megerősítő Robert Fico erről a pozsonyi parlament európai ügyi bizottságában beszélt közvetlenül azelőtt, hogy elutazott volna az Európai Unió (EU) vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozójára.

Robert Fico hangsúlyozta: semmilyen Oroszország elleni szankciót nem szavaz meg, amíg azok esetleges Szlovákiára gyakorolt hatásáról nem kerül egy elemzés az asztalra, s amennyiben kiderül, hogy a szankciók káros hatással lennének Szlovákiára, akkor azok támogatásáról szó sem lehet.

Megjegyezte: az újabb Oroszország elleni szankciók felvetése ezúttal a balti államok részéről várható.

19:54
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

A dél-koreai, a japán és az amerikai külügyminiszter elítéli, hogy Észak-Korea fegyvereket biztosít Oroszországnak

Közös közleményben erősítette meg csütörtökön Pak Dzsin dél-koreai, Kamikava Jóko japán és Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon álláspontjukat, hogy Észak-Korea fegyvereket biztosít Oroszországnak.

A felek élesen elítélték a fegyverszállítmányokat, kiemelve, hogy azokat Moszkva az ukrajnai háborúban veti be.

"Az ilyen jellegű fegyverszállítmányok, melyek közül már több megerősítetten célba érkezett, jelentősen növelik az Oroszország által vívott háború áldozatainak számát" - áll a közleményben.

A tárcavezetők úgy vélték, Phenjan a szállítmányokért cserébe katonai segítséget vár Moszkvától, saját hadi kapacitásainak növelése érdekében.

20:23
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna felfüggesztette az új fekete-tengeri gabonafolyosó forgalmát

Ukrajna orosz harci repülők fenyegetése miatt felfüggesztette az újonnan létesített fekete-tengeri gabonafolyosó forgalmát - közölte csütörtökön a Barva Invest ukrán tanácsadó cég az ország tengeri kikötői igazgatóságára hivatkozva.

"A tengeri kikötői igazgatóság szerda este közleményt adott ki, amely szerint október 26-tól felfüggesztik a hajók mozgását a folyosón" - hozta nyilvánosságra a Barva Invest a Telegramon.

A felfüggesztés a cég közlése szerint gyakorlatilag már két napja érvényben van a hadsereg döntése miatt, amelyet a megnövekedett orosz légi tevékenységből eredő fenyegetésre hivatkozva hoztak.

"A jelenlegi tilalom a csütörtöki nap végéig érvényes, de elképzelhető, hogy meghosszabbítják" - fűzte hozzá a Barva Invest.

21:16
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Tizenkét roham visszaveréséről számolt be az orosz védelmi minisztérium

Az orosz erők négy frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, amelyekben mintegy 850 ukrán katona esett el vagy sebesült meg a Moszkvában kiadott csütörtöki hadijelentés szerint.

A legnagyobb emberveszteséget, mintegy 295 főt az ukrán fél a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el, a legtöbb támadással, hattal Kupjanszk környékén próbálkozott.

Az orosz összesítésben a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett három vezetésipontot, egy lőszerraktárt, öt harckocsit - ezek közül két német Lepoard a zaporizzsjai frontszakaszon vált üzemképtelenné -, 13 páncélozott harcjárművet, két gyalogsági harcjárművet, egy cseh Dana önjáró, valamint három amerikai gyártmányú M777-es és egy M119-es vontatott tarackot, hat HIMARS- ás GLSDB-rakétát, továbbá 27 drónt.

22:06
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Körözést adott ki egy Kanadában élő volt ukrán SS-önkéntes ellen az orosz belügyminisztérium

Körözést adott ki Yaroslav Hunka 98 éves kanadai állampolgár, a Waffen-SS Galícia ukrán hadosztályának veteránja ellen csütörtökön az orosz belügyminisztérium.

A tárca nem közölte, hogy Hunkát milyen cikkely alapján körözik, de korábban az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) büntetőeljárást indított ellene "az Ukrán SZSZK területén a Nagy Honvédő Háború idején a polgári lakosság ellen elkövetett népirtás miatt" (az orosz büntetőtörvénykönyv 357. cikke alapján).

Az SZK szerint Hunka a Waffen-SS-hadosztály tagjaként "gyilkosságokat követett el", és "súlyos egészségkárosodást okozott" a megszállt ukrajnai Lviv megye lakosainak.

A nyomozás szerint a Waffen-SS Galícia katonái 1944. február 23. és 28. között a Lemberg megyei Huta Penjatyszka területén legkevesebb 500 szovjet állampolgárt öltek meg.

Az SZK az ügy további részleteinek feltárása érdekében Kanada, Lengyelország és Fehéroroszország segítségét kérte.

22:55
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy papot Ukrajnában hazaárulásért

Tizenöt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte egy bíróság az északkelet-ukrajnai Szumi megyében a Moszkva által kánoninak elismert Ukrán Ortodox Egyház (UPC) egy parókiavezető papját hazaárulásért - hozta nyilvánosságra az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a megyei ügyészség honlapján.

Az ítéletet a sosztkai városi bíróság hozta szerdán, és a börtönbüntetés mellett vagyonelkobzást is elrendelt. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra az elítélt pap nevét.

A nyomozás során bebizonyosodott, hogy miután megkezdődött az Ukrajna elleni orosz invázió, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik alkalmazottja kapcsolatot létesített a pappal.

Utóbbi önként beleegyezett az együttműködésbe, mert "Kreml-párti politikai nézeteket vallott, amelyeket többször hangoztatott is a körülötte lévők körében, beleértve a templomába járó híveket" - írta az SZBU, hozzátéve: a pap ukrán katonai létesítményekről és csapatok tartózkodási helyéről tájékoztatta az FSZB-t.

23:20
október 26, 2023
Vágólapra másolva!

Dánia közel 500 millió euró értékű katonai felszerelést adományoz Ukrajnának

Dánia 3,7 milliárd dán korona (495 milliói euró, 190 milliárd forint) értékű katonai felszerelést adományoz Ukrajnának - közölte a dán védelmi minisztérium, megerősítve a skandináv ország "rendíthetetlen" támogatását.

Ez az adomány harckocsikat, gyalogsági harci járműveket, tüzérségi lőszert, drónokat és könnyűfegyvereket tartalmaz - áll a tárca közleményében.

A két nappal a dán védelmi miniszter kijevi látogatása után bejelentett, immár tizenharmadik adomány olyan felszereléseket tartalmaz, amelyeket Ukrajna kért - így lőszereket, tüzérségi eszközöket, harckocsikat és páncélozott járműveket -, és amelyeket Németországgal közösen finanszíroznak.

06:22
október 27, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.