Az idei legnagyobb támadást hajtotta végre Oroszország Ukrajna ellen

Események

conflict Horizontal orosz ukrán háború
Gyakorlatozó ukrán légvédelmi egység Kijev közelében
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 618. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül27 bejegyzés
05:11
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:22
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajnába hívták az Európai Tanács elnökét

Ukrajnai látogatásra hívta Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök ezt éjszakai videójában jelentette be, ahol beszámolt arról, hogy telefonon egyeztetett az uniós politikussal ország EU-tagságának előkészületeiről. Az ukrán elnök szerint még az idén döntés várható a tagsági tárgyalások megkezdéséről. "Ez a döntés jelentős lesz, nagyon szimbolikus lépés, amely tükrözi, mennyi mindent ért el Ukrajna" - mondta Zelenszkij.

05:31
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán elnök üdvözölte a szankciókat

Napzáró videóüzenetében Volodimir Zelenszkij külön beszélt az Egyesült Államok új szankciós döntéséről, ami több mint 220 céget, illetve cégtulajdonost érint olyan kritikus orosz ágazatokban, mint az északi sarkvidéki gáz cseppfolyósítás, fegyveripar, fémipar, bányászat, elektronikai ipar, valamint banki szektor.

"A szankciók ereje a világ hatalma. Ennek érdekében folyamatosan kommunikálunk partnereinkkel – az egységes világnak csak erősebbé kell válnia" - mondta az ukrán elnök.

06:34
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország nem érdekelt a háború gyors lezárásában

Sean Bell, a Sky News katonai elemzője szerint is könnyen beállhat az a harctéri patthelyzet, amiről tegnap az ukrán főparancsnok, Valerij Zaluzsnij tábornok beszélt. A pozíciós harc a lőszerfogyasztáson kívül szinte semmi más eredményt nem hozna.

Az elemző szerint Ukrajna egyelőre nem mutatja jelét kompromisszumnak, Oroszország pedig nagyon valószínűtlen, hogy a jövő novemberi amerikai elnökválasztás előtt a konfliktus lezárására törekedne.

Oroszország számára minden hír, ami arról szól, hogy az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatása csökkenni fog, új optimizmust jelent, hogy Oroszország katonai céljai megvalósíthatók.

06:56
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 2-án az ukrán-magyar határszakaszon 6309 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6720 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 66 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:35
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna drónokkal lőtte Zaporizzsját

Oroszország azt állítja, hogy légvédelme kilenc ukrán drónt lőtt le Európa legnagyobb atomerőművének, a Zaporizzsja atomerőműnek a közelében.

A 2022. március eleje óta orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai üzemben hat, szovjet tervezésű VVER-1000 V-320 típusú, vízhűtéses és vízzel moderált reaktor található, amelyek urán-235-öt tartalmaznak. Az erőmű orosz üzemeltetője szerint a reaktorok közül négyet leállítottak, kettő pedig úgynevezett "forró leállás" üzemmódban van.

"A kijevi rezsim továbbra is provokációkat hajt végre azzal a céllal, hogy katasztrófa veszélyét keltsék a Zaporizzsja atomerőműben, és megzavarják a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) alkalmazottainak rotációját" - áll az orosz védelmi minisztérium közleményében. Ukrajna nem kommentálta az állításokat.

08:04
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Korai előnyöket adna Németország Ukrajnának

Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön kijelentette, bízik abban, hogy az Európai Unió a jövő hónapban előmozdítja Ukrajna csatlakozási szándékát a blokkhoz azon a csúcson, amelyet Kijevnek a nyugati integrációra irányuló erőfeszítéseinek kulcsfontosságú mérföldkövének tekintenek.

Németország részletes és innovatív ütemtervet javasolt az EU bővítésére, amely a tagjelölt országoknak, például Ukrajnának korai előnyöket biztosítana, beleértve a megfigyelői státuszt a teljes jogú tagság előtt a brüsszeli vezetői csúcstalálkozókon.

08:42
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukrán főparancsnoknak üzent a Kreml

Oroszország visszautasította Ukrajna legmagasabb rangú katonai tisztviselője, Valerij Zaluzsnij tábornok megjegyzéseit, miszerint a csaknem két éve tartó konfliktusuk holtpontra jutott. „Nem, nem jutott patthelyzetbe" – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak. „Oroszország folyamatosan hajtja végre a különleges katonai műveletet. Minden kitűzött célt teljesíteni kell" – tette hozzá, a Kreml kifejezést használva a teljes körű katonai beavatkozásra.

09:13
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

425 millió dolláros segély

A Biden-kormányzat 425 millió dollár értékű új katonai segélyt tervezett Ukrajnának – idézett a Reuters két amerikai forrást. A tisztviselők elmondták, hogy a hosszú távú forrást az Ukrajna Biztonsági Asszisztencia Kezdeményezésén keresztül biztosítják, amely olyan nagyobb fegyverrendszerekre vonatkozó szerződéseket finanszíroz, amelyeket védelmi cégeknek kell megépíteni vagy módosítani.

09:45
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Börtönbe kerül két mariupoli ukrán katona

Oroszország közölte, hogy börtönbüntetést szabott ki két ukrán katonára, akik Mariupol városában harcoltak, több tucat fogságba esett társukat pedig bíróság elé állítják.

Ukrán harcosok ezrei kerültek fogságba, miután Oroszország tavaly májusban átvette az irányítást Mariupol felett, néhányukat Oroszországba küldték, vagy a Moszkva által támogatott bíróságok elé állították a megszállt kelet-ukrajnai országban. Jogvédő csoportok és nyugati országok bírálták Moszkvát a bírósági eljárások miatt.

10:31
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az oroszok drónokkal támadták Harkovot

Orosz drónok civil célpontokat találtak el, és tüzet nyitottak péntek hajnalban Harkovban, Ukrajna második legnagyobb városában és környékén. Harkov regionális kormányzója, Oleh Szinehubov a Telegramon azt mondta, hogy a támadások egy része az Ukrajna északkeleti részén található város polgári infrastruktúrája ellen irányult.

10:55
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyel kamionosok blokádja

Lengyel kamionosok a jövő héttől több határátkelőt blokkolnak Ukrajnával, tiltakozásul amiatt, hogy az ukrán fuvarozók szabadon dolgozhatnak Lengyelországban, ami sérti az üzletüket – közölte a tüntetés társszervezője.

11:29
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Odesszában

Oroszország november 3-án több dróntámadást mért Ukrajnára, amely során infrastrukturális létesítmények sérültek meg Odessza régiójában– jelentették a regionális hatóságok.

11:55
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Fennakadások a moszkvai légiforgalomban

November harmadikán három moszkvai repülőtéren 18 járatot töröltek, a többi járatnál pedig jelentős késések voltak tapasztalhatóak – derül ki a Yandex Schedules szolgáltatás adataiból.

Domodedovonál négy repülőgépjárat késett, kettőt pedig töröltek. Három Vnukovóba tartó járatot elhalasztottak, négyet pedig töröltek. Öt járat késett Szeremetyevóban.

A fennakadások okát nem hozták nyilvánosságra.

12:19
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna elismeri a közelgő összeomlást

Ukrajna gyors összeomlással néz szembe, ha megszűnik a nyugati országok támogatása - ismerte el az ukrán védelmi minisztérium (HM) képviselője, Gennagyij Kovalenko.

Kovalenko kifejtette, hogy Kijev partnerei fókuszában most az izraeli-palesztin konfliktus áll, ráadásul Ukrajna számára problémát jelenthetnek az Egyesült Államokon belüli politikai viták is.

12:48
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Átcsoportosítások Avdejevkánál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) áthelyezik a Tavria hadműveleti-stratégiai csoport egységeit a front Vremevszkij-i szakaszából Avdejevkába – számolt be az „Együtt vagyunk Oroszországgal " mozgalom elnöke, Vlagyimir Rogov a TASS-nak .

Rogov megjegyezte, hogy Avdiivka elvesztésének veszélye, nagymértékben akadályozza az ukrán hadsereget.

13:22
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Tűz keletkezett egy infrastrukturális létesítményben Lvivben

Lviv régióban egy kritikus infrastrukturális létesítményben keletkezett tűz – számolt be Maxim Kozitsky, a regionális katonai közigazgatás (OVA) vezetője a Telegram csatornán.

13:47
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyszabású orosz dróntámadás

Dróntámadás következtében az Ivano-Frankivszk régióban megsérült egy katonai létesítmény - közölte Szvitlana Oniscsuk kormányzó .

Oroszország egyik legnagyobb dróntámadása érte most az ukrán infrastruktúrát. A támadás során magánházak és kereskedelmi épületek rongálódtak meg. Oroszország a támadást Harkov, Odesszaa, Herszon, Ivano-Frankivszk és Lviv ellen indította.

14:15
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Herszonban óriási tűz keletkezett

Az ukrán sürgősségi szolgálat a közösségi médiában közzétette, hogy eloltották az éjszakai dróntámadás okozta tüzet Herszonban. Állításuk szerint 1000 négyzetméter területen égett a tűz és csaknem 70 mentő egység küzdött a lángok megfékezéséért.

Az orosz támadás miatt a város egyes részein megszakadt a víz- és áramszolgáltatás – írja a Suspilne.

14:44
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

24 orosz drón megsemmisült

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója reggeli hírösszefoglalójában azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők Oroszország által az éjszaka folyamán indított 40 drónból 24-et lelőttek.

15:14
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna több tucat harcost veszített Bahmutnál

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tapasztalatlan tartalékosokat küldtek harcba Bahmut közelében, és két nap alatt több tucatnyian meghaltak közülük – számolt be Yan Gagin, a Donyecki Népköztársaság (DPR) vezetőjének tanácsadója.

15:52
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Az orosz erők lelőttek egy drónt Belgorodnál

Oroszország azt állítja, hogy légvédelmi rendszerei megsemmisítettek egy ukrán drónt a Belgorod régió feletti égbolton – írja a Tass.

16:32
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Hollandia további katonai segítséget nyújt Ukrajnának

Hollandia további 500 millió eurós katonai segítséget nyújt Ukrajnának – mondta Kaisa Ollongren, a királyság védelmi minisztériumának megbízott vezetője.

„Szükségük van némi támogatásra a harc folytatásához. Ebben az esetben lőszerről beszélünk. Ezzel kapcsolatban új segélycsomagot tudtunk felajánlani Ukrajnának" – jegyezte meg a védelmi osztály vezetője.

A hírek szerint a katonai segélycsomagból 260 millió eurót tüzérségi lövedékekre, a fennmaradó 240 milliót pedig harckocsi tüzérségi lövedékek vásárlására fordítják. A segítség 2024-ben érkezik.

17:00
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Azonosítatlan helikoptert észleltek az ukrán határon

Egy ismeretlen helikoptert észleltek Ukrajna nyugati határa közelében – számolt be a Lenta.

A lap tájékoztatása szerint az Eurocopter EC135 először moszkvai idő szerint 14:00 körül észlelték a lengyelországi Serakosce falu közelében, amely másfél kilométerre található Lviv régiójától.

A következő egy óra során a gép mintegy 70 kilométert tett meg, szigorúan észak felé haladva, közel Ukrajna területéhez. Az ukrán Grebenne faluba érve a helikopter megfordult.

17:30
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Kuleba új lőszerszállítást jelentett be Ukrajnának

Ukrajna hamarosan újabb lőszerszállítmányokat kap Nyugatról – jelentette be Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter az X közösségi oldalon.

A külügyminiszter elmondta, hogy megbeszélést folytatott a német Rheinmetall konszern vezetőjével, Armin Pappergerrel, és új fegyverek szállításáról tárgyaltak.

„Ukrajna fegyvereket és lőszert kap önvédelemi célból, a civilek védelmére és az infrastruktúra védelmére" – jelentette be Kuleba.

17:59
november 03, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország elfogott négy amerikai ATACMS rakétát

Az orosz csapatok egy héten belül elfogtak négy amerikai ATACMS rakétát a különleges katonai művelet (SVO) övezetében - tájékoztatott az orosz védelmi minisztérium.

Ezen túlmenően három JDAM irányított bombát, három HARM antiradar rakétát, 51 HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszert , valamint 274 pilóta nélküli légi járművet is sikerült elfogniuk.

07:23
november 04, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.