Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Az ecet nemcsak salátaöntethez használható

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Már nagyanyáink idején is köztudott volt, hogy az ecet remekül eltávolítja a vízkövet és a lerakódott koszt. Hűtőszekrényünk igen érzékeny terület a higiénia tekintetében. Ha frizsiderünk nincs ellátva antibakteriális bevonattal, ajánlatos hetente egyszer ecetoldattal (1 liter vízhez 10 ml ecet) kitisztítani. Ha ezt rendszeresen megtesszük, ezzel megakadályozzuk a penész és a rozsda kialakulását, mivel az ecet fertőtlenítő és szagtalanító hatású. Ha a sütőnk belsejét rendszeresen ecetes vízzel töröljük át, az meggátolja a zsír lerakódását. A konyhai lefolyók dugulását is megelőzhetjük, ha havonta egyszer tömény ecetet öntünk bele.

Az ecet a vízköves edények - pl. kávéfőző üvegedénye vagy csaptelep - tisztítására is alkalmas. A vízforralót vagy kávéfőzőt ecetes oldattal főzzük ki, ekkor a vízkő leoldódik. A fürdőszobai csapokat és konyhai csapot is ecetes vízzel tudjuk fényessé és foltmentessé varázsolni.

Az ecet nemcsak készülékeinket, hanem ételeinket is szebbé varázsolja. A karfiol főzésekor tegyünk egy kávéskanálnyi ecetet a vízbe, ettől hófehér színe lesz a zöldségnek. Ha lágy tojást főzünk, szintén adjunk a vízhez egy kis ecetet, amivel megelőzhetjük, hogy feltörésekor a sárgája összefolyjon a fehérjével.

Az almaecet szervezetünkre van kiváló hatással:
- elősegíti a fogyást,
- kezeli az ízületi gyulladást,
- vízzel és mézzel hígítva ideális szomjoltó,
- enyhíti, csillapítja az enyhébb égési sérüléseket és a leégést,
- jó csuklás ellen,
- rovarcsípések csillapítására alkalmas,
- megkönnyíti az emésztést,
- serkenti az anyagcserét,
- csillapítja a torokfájást és a köhögést,
- jó korpásodás ellen,
- halványítja a különböző bőrfoltokat,
- elpusztítja a baktériumokat,
- óvja és szépíti a hajat és a bőrt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről