Felfrissülés tavasszal

Vágólapra másolva!
A hosszúra nyúlt tél után szinte mindannyian kimerültnek és fásultnak érezzük magunkat. Ennek oka többek közt az, hogy a napsütéses órák száma jóval az átlag alatt volt, s ez kihatott hangulatunkra. De vajon szervezetünk hogyan reagált a hosszúra nyúlt hideg hónapokra? Bizony testünknek is szüksége van a felfrissülésre.
Vágólapra másolva!

A téli hónapok a szervezetünket jobban igénybe veszik. Ennek oka, hogy legtöbbünk helytelenül táplálkozik, sokat és egysíkúan étkezünk. Ezen kívül a szervezetünkbe bevitt vitamin mennyisége sem elegendő - a narancs nem mindenre elég - s erre még rátesz egy lapáttal, hogy a komor, csapadékdús időjárástól hangulatunk sem az igazi.

Mindenképpen fel kell frissíteni szervezetünket, ezért azonban áldozatokat kell hoznunk. Igaz a végeredmény majd minket igazol. Nem csak tavasszal, de a jövőre nézve téli időszakban is fogyasszunk minél több mézet. Az ember vérében ugyanis huszonnégyféle ásvány található, míg - bármily hihetetlen is - a mézben ebből huszonkettő fellelhető. Vagyis a méznél komplexebb ásványi turmixot el sem lehet képzelni. Óvakodjunk azonban attól, hogy forró teába tegyük a mézet, mert hatóanyagai megsemmisülhetnek. Ha önmagában nem szívesen fogyasztjuk, várjuk meg inkább, míg egy kissé kihűl a teánk.
Ha van rá mód, gyógynövény üzletekben beszerezhető gyógyteákat fogyasszunk. Ezeknek ugyanis nincs koffein tartalmuk, és nem tartalmaznak tartósítószert sem. Kora tavasszal legjobb a petrezselyem tea, mely remek méregtelenítő.

Alkalmazzunk gyümölcslé-terápiát. Igyunk minél több növényi levet, és ne csak gyümölcsök levét, bátran fogyasszunk zöldségleveket is. Hiszen tudvalevő, hogy főzés közben a zöldségek vitamintartalmának kilencvenöt százaléka elpusztul, ezért inkább nyersen fogyasszuk azokat. Ihatunk répalét, zeller levét, petrezselyem levét, és kombinálhatjuk gyümölcsök, például alma, citrom vagy narancs levével is. A leghatásosabb, ha homoktövislét iszunk, melyet bármely fitotéka vagy bioboltban beszerezhetünk. Egy-két hetes kúra után, azt érezzük majd, mintha teljesen kicseréltek volna minket.

Tartózkodjunk a primőröktől, hiszen a mesterséges melegben, műtrágyával megnövesztett paradicsommal, paprikával, hagymával, eperrel nem hogy használnánk, inkább ártunk szervezetünknek, a sok méregbevitel miatt. Helyette este együnk hagymát, ami szintén sűrített vitamin kapszula.
Együnk minél több gabonafélét - a müzli megfelelő lehet erre a célra, de amennyiben csak tehetjük, bio boltban vásároljunk - és hüvelyest, valamint mértékkel olajos magvakat (mandula, mogyoró). A tejtermékek közül a legideálisabb a natúr joghurt, a kefir, az író vagy az aludttej - mivel a tejnek a legértékesebb része a tejsavó. Amennyiben szeretjük, fogyaszthatunk kecsketejet vagy kecskesajtot.

Végezetül pedig minél kevesebb hússal terheljük le szervezetünket, hadd regenerálódjon minél hamarabb és könnyebben. Ha húst eszünk, próbáljunk fehér húst vagy vadat enni, s minden étkezés után együnk egy almát, ami semlegesíti a szervezetünkbe a hús által bevitt állati húgysavat.

Hogy teljessé tegyük az újjászületésünket, azt tanácsoljuk: amikor csak tehetjük, menjük a szabadba, kiránduljunk egy jót, hiszen a legjobb "gyógyszer" a hátizsák. Nemcsak a friss levegő miatt érdemes az erdőket járni, hanem a fák által kibocsátott energiamezők miatt is. Öleljünk csak át egy terebélyes fát, vagy csak üljünk a tövébe egy félórára, meglátjuk majd mennyivel jobb lesz a közérzetünk.