Vágólapra másolva!
Csoportokra bontottuk - zöldség, gyümölcs, innivaló stb. - és listáztuk a különböző ételeket, megadtuk azok GI-értékét. A "veszélyes" ételek is helyet kaptak a listában. Ezek, bár alacsony a GI-értékük, mégis egészségtelenek, mert pl. magas a zsírtartalmuk vagy túl sósak, és érdemes kerülni őket. A "szabadon fogyasztható ételek" között találhatóak az egészséges, könnyen emészthető, GI nélküli ételek.
Vágólapra másolva!

Ajánlások

- Háromszor egyél és kétszer csipegessél egy nap. Ez segít állandó szinten tartani a vércukorszintedet, és megakadályozza annak le-föl ingadozását, ami túl sok inzulin termelésére kényszerítené a szervezetet. Amikor kihagysz étkezéseket, a véred cukorszintje lezuhan, és késztetést érzel a magas GI ételek fogyasztására.

- Emlékezz, nem minden szénhidrát egyforma! Ha csak annyit teszel, hogy az olyan magas szénhidráttartalmú GI-ételeket, mint fehér rizs, fehér kenyér, cukros müzlik, és burgonya, helyettesíted alacsony GI-kre, már megtettél egy nagy lépést.

- Ha mégis magas GI-értékű ételt ennél, kövesd tanácsainkat, és csökkentsd azok káros hatását.

- Ne feledd, a zsíros ételek nem jók a szervezetnek. Válassz telített zsírsavban szegény, de szívbarát telítetlen zsírokban - olajos hal, mogyorók, magvak, avokádó - gazdag ételeket.

- Az innivaló sem tűnik el nyomtalanul. Ne ronts el egy alacsony GI-étkezést azzal, hogy cukros üdítőitallal, gyümölcslevekkel vagy alkohollal öblíted le azt. Alkoholból tartsd be a biztonságos limitet.

- Mindig rostban gazdagon reggelizz! Ez megakadályozza a nap hátralévő részére az indokolatlan éhségérzetet, és feltölti az éjszaka folyamán kiürült energiaraktárakat. A rostban gazdag reggeli elősegíti az emésztést, és könnyebbé teszi az energiát adó tápanyagok felszívódását más ételekből. Megelőzi a székrekedést, ami egyik jelentős oka a fáradékonyságnak.

- Használd a GI-piramist, ami megmutatja, hogy egy nap hányszor ehetsz bizonyos ételekből.

- Egyél eleget, érezd magad telítve, de ne túltelítve.

- Alacsony GI-diéta során a mozgás elengedhetetlen, mert az csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, és felgyorsítja a fokozatot, ahol a szervezeted elkezdi termelni a glukogén hormont. Legyen a cél minden héten legalább 2 óra mozgás: sétálj, táncolj, eddz, játssz, vagy csak mindig mindenhol lift helyett használd a lépcsőt.

Gyümölcsök
(érték a táplálék mellett)

Alacsony GI Közepes GI Magas GI
Meggy22Sárgabarack57Görögdinnye72
Grépfrút25Ananász59
Aszalt alma29Papaja59
Alma38Mazsola64
Körte38
Szilva38
Eper40
Narancs42
Őszibarack42
Szőlő46

Mangó

51
Banán52
Kivi53