Szabadulj meg a mérgeidtől!

Vágólapra másolva!
Az óriási téli evészetek és punnyadás után csodát tud tenni egy jó kis böjt: nemcsak a testet tisztítja meg a mérgektől, hanem a lélekre és a koncentrációra is pozitív hatással van. Három tuti tipp kezdőknek, haladóknak és edzetteknek.
Vágólapra másolva!

Mérgek az életünkben

Olyan világban élünk, ahol a nap szinte minden percében találkozunk valamilyen, a szervezetünkre káros anyaggal: mérgező anyagok vannak a levegőben, az ételekben és a vízben is. Káros anyagokkal teli otthonokban élünk, vegyszerek tömkelegét visszük be a testünkbe még akkor is, ha a legegészségesebbnek tartott zöldségeket és gyümölcsöket esszük.

Ezt persze nem tűri a testünk a végtelenségig. A szervezetünk egy idő után már nem tud a méreganyagoktól természetes módon megszabadulni: ezek felhalmozódnak a testünkben, a szerveinkben, és komoly betegségeket okozhatnak. Az urbánus világban alig néhány olyan ember van, akinek tökéletes lenne az emésztése, ne fájna rendszeresen a feje vagy ne lenne valamire allergiás. Szinte mindenki panaszkodik időnként fáradékonyságra, kimerültségre, depresszióra. Ezek azok a jelzések, amelyeket a testünk küld nekünk, mikor már nem tud mit kezdeni a felhalmozódott káros anyagokkal.

Miért érdemes méregteleníteni?

A méregtelenítés során tehermentesítjük, pihentetjük szerveinket, így azok lehetőséget kapnak arra, hogy regenerálódjanak és hatékonyabban végezzék el a feladataikat. Ezzel sok betegséget előzhetünk meg, sőt, már létező betegségeink tüneteit is csökkenthetjük vagy akár teljesen meg is szabadulhatunk tőlük. A méregtelenítés után sokkal tisztább, egészségesebb lesz a bőr, eltűnnek a pattanások, csökken a narancsbőr. Jelentősen javul az emésztés, nyugodtabban tudunk aludni és több lesz az energiánk. Összességében egészségesebbek, nyugodtabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.

A méregtelenítés nem fogyókúra! Természetesen egy-egy tisztítókúra vagy böjt során könnyebbek leszünk néhány kilóval, de elsődleges célunk nem a fogyás, hanem a káros anyagok kiűzése a szervezetből.


Mikor vágjunk bele?

A méregtelenítésre a tavasz a legjobb időszak, hiszen megjelennek friss zöldségek és növények, többet süt a nap, kimehetünk végre a szabadba anélkül, hogy lefagyna kezünk-lábunk, jótékony hatással van ránk, hogy az egész természet megújul körölüttünk. Ugyanakkor, méregtelenítést nem csak ebben az évszakban lehet végezni, rövidebb, egynapos tehermentesítő programokat akár minden hónapban beiktathatunk.

Ami a legfontosabb: mi magunknak kell azt éreznünk, hogy felkészültünk egy tisztító programra, az ugyanis a legtöbbször rengeteg lemondással, az addigi kényelmes szokásaink megváltozásával jár. Vegyük azt is figyelembe, hogy legalább három olyan napra lesz szükségünk, amikor nyugalmat igénylünk. Válasszunk tehát egy csöndes hétvégét, amikor nincs semmilyen fontos kötelezettségünk vagy sürgős munkánk, és esetleg a gyerekeinket is rábízhatjuk valakire.

Kivel érdemes méregteleníteni?

Bár a test külső-belső megtisztítása legtöbbször teljes egyedüllétet kívánó feladat, hiszen az elménket, a lelkünket, az érzéseinket is "meg kell tisztítani", mindig jó érzés, ha van az ember mellett valaki, aki ugyanazokkal a gondokkal küzd, mint ő. Válasszunk ezért olyan partnert a kúrához, aki közel áll hozzánk, aki előtt nem szégyeljük magunkat és akiben teljes mértékben megbízunk.

Hogyan kezdjük el?

Ahhoz, hogy minél kedvezőbb eredményt érhessünk el, össze kell hangolnunk a test méregtelenítő szerveinek (a bőrnek, a tüdőnek, a májnak, a vesének és a bélrendszernek) a működését, és egyszerre kell őket tehermenetesíteni. Ez csak elsőre tűnik bonyolult feladatnak, ha odafigyelünk napirendünkre, könnyedén megvalósíthatjuk.

A bőrt nagyszerűen méregteleníti a száraz ledörzsölés. Naponta dörzsöljük át az egész testünket természetes anyagból készült kefével, apró, körkörös mozdulatokat alkalmazva. Ez felpezsdíti a vérkeringést és megszabadít az elhalt hámsejtektől is.
A salakanyagok távozását segítheti a talpmasszázs vagy reflexológia is. Ha lehetőségünk van rá, mindenképpen próbáljuk ki.


Mielőtt elkezdjük a méregtelenítést, érdemes arra minél jobban ráállítani magunkat egyaránt lelkileg és fizikailag. Készüljünk fel mindazokra a tünetekre, amelyekkel találkozhatunk a méregtelenítés során (a lepedékes nyelvtől és a pattanásoktól a koncentráció csökkenéséig és a depresszióig). Érdemes előre bejelentkezni egy masszázsra, kozmetikai kezelésre az adott időszakra. Keressünk olyan helyet, ahol megismerkedhetünk a jógával vagy a pilates tornával is. Vásároljunk olyan könyveket, magazinokat, cd-ket, amelyek már régóta érdekeltek minket és amelyek segítik az ellazulást, a relaxációt (a borzongató krimiket azonban kerüljük el).

Vásároljunk be elegendő gyógyteát és ásványvizet. Szerezzünk be egy természetes anyagból készült kefét, amellyel naponta ledörzsöljük majd a bőrünket. A méregtelenítést megelőző héten csökkentsük vagy teljesen hagyjuk el a koffeintartalmú italokat és az alkoholt, a finomított cukrot, a húsféléket, a tejet és a cigarettát.