Az ínyenc spárga

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!







Vásárláskor a világos, zsenge, lédús, középvastag spárgasípokat keressük. Személyenként kb. 25-50 dkg friss spárgát számítsunk. A frissen szedett spárga a legízletesebb, ezért vásárlás után legkésőbb egy napon belül használjuk fel.
A klasszikus spárgaételekhez lehetőleg egyforma méretű, középvastag sípokat válasszunk. Salátákhoz, levesekhez és főzelékekhez az olcsóbb, vékonyabb spárgát vásároljuk.
A spárga tisztításához legjobb a speciális hámozókés, de a krumplihámozóval is ügyeskedhetünk. A fehér és lilás spárga tisztítását a csúcs alatt 4 cm-rel kezdjük. A zöld spárgának elég csak az alsó harmadát meghámozni. Végül vágjuk le a spárga legalsó fás végét.
Zöldségkoktélokhoz, ínyenc salátákhoz, levesekhez és díszítéshez csak a spárga hegyét használjuk fel.
A spárgának jellegzetes aromája van, ezért nem kell erősen fűszerezni. A főtt spárgát locsoljuk meg olvasztott vajjal, szórjuk meg vajban pirított zsemlemorzsával, tálaljuk hollandi mártással, nyers vagy füstölt sonkával, sültekkel, lángossal vagy újkrumplival.

A spárga főzése

A spárgát vagy széles lapos, vagy magas és keskeny edénybe téve főzzük meg. A főzővízbe tegyünk egy csipet sót, cukrot és egy darabka vajat. A spárgát főzéshez adagonként kössük össze cérnával, így könnyebben kezelhető. A fehér és lila spárga kb. 17, a zöld kb. 12 perc alatt készül el.

Spárga párolása mikrohullámon

Receptek spárgával