Mikulás-meglepetések a konyhából

Vágólapra másolva!
Összeállításunkban újabb különleges ünnepi sütemények receptjét ismerhetik meg. A klasszikus mézes kalácsok mellett érdemes kipróbálni a mézes tésztából készült adventi naptárat, és még a Mikulás-ajándéknak is beillő süti-csizma is elkészülhet a hét végéig.
Vágólapra másolva!

Hozzávalók (egy sütőlaphoz):
a tésztához: 5 dkg RAMA margarin, 25 dkg méz, 10 dkg barna cukor, 1/2 csomag szalalkáli, 2 evőkanál rum, 35 dkg liszt, 10 dkg darabolt dióbél, 1 csomag mézes fűszerkeverék, 1 teáskanál ánizsmag, RAMA margarin a forma kikenéséhez
a díszítéshez: 25 dkg porcukor, 1 db tojásfehérje, zöld és piros ételfesték

Forrás: ORIGOA mézet, a cukrot és a margarint egy edényben addig melegítjük, amíg a margarin és a cukor megolvad. Kézmelegre hűtjük. Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval, a mézes fűszerkeverékkel, az ánizsmaggal és a szalalkálival. A tésztát zárható edénybe vagy fóliával letakart tálba tesszük és legalább 3 napig állni hagyjuk.
A tésztát átgyúrjuk és fólián kinyújtjuk, majd áthúzzuk a sütőlapra. A kés tompa élével 24 mezőt rajzolunk be. A 21-től 24-ig terjedő mezőket a fotó szerint csillag-formával alakítjuk ki a tésztában. A tésztát 200 °C-ra előmelegített sütőben, kb. 15 percig sütjük.

Átszitáljuk a porcukrot, majd a felvert tojásfehérjével és néhány csepp vízzel csomómentes mázzá keverjük. A mázat háromfelé osztjuk: egyik részét pirosra, másik részét zöldre színezzük, míg harmadik része fehér marad.
A három különböző színű mázat kis műanyag tasakokba töltjük, ezek sarkait levágjuk, és az előrajzolt vonalakat megfestjük. A csillagokat fehérrel kitöltjük, és a számokat felfestjük.