Szexbojkott-felhívás az iraki háború ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Március 3-án világszerte felolvasóestet tartottak Arisztophanész kitűnő komédia-író Lüszisztraté című komédiájából. A Kr.e. 415-ben írt darabban görög nők megtagadják háborúzni vágyó férjeiktől a szexet, akik végül beadják a derekukat, és kiegyeznek a békében.

Forrás: HölgyfórumDániában a kezdeményezést népszerűsítő csoportosulás, amelynek élére népszerű dán színésznők álltak, szó szerint vették a komédia üzenetét, és arra buzdították a háborút ellenző nőket, hogy tegyék fel képzeletbeli erényöveiket, ha férjeik továbbra is háborút szeretnének.

A Lüszisztraté Projekt felelősei 56 országban szerveztek felolvasóesteket, amelynek bevételeit a közel-keleti békéért küzdő jótékonysági szervezetek kapják meg. A népszerű dán színésznő, Anne-Marie Helger a BBC News Online-nak azt nyilatkozta, hogy Mrs. Bush, Mrs. Blair, és Mrs. Rasmussen, a dán miniszterelnök felesége is távol kéne tartsák magukat a hitvesi ágytól, míg férjeik nem mondanak le a háború gondolatáról.

Rhea Leman amerikai színházi rendező, aki a koppenhágai Lüszisztraté-előadást rendezte, elmondta, röviden és velősen: - Ha nincs béke, nincs szex! Amíg ezek a férfiak nem fejezik be a háborúsdit, addig nem részesülnek szexuális örömökben.
Hozzátette, hogy a darab azért komédia, mert a protestáló nőknek ugyanolyan nehéz az önmegtartóztatás, mint férjeiknek. De elvi okokból megteszik.