Madrid: hercegi esküvő szigorú intézkedésekkel

Vágólapra másolva!
Szigorú biztonsági intézkedésekkel készültek Spanyolországban a trónörököspár szombati esküvőjére, melynek idején Madridban szakadt az eső. Fülöp herceg és Letizia Ortiz esküvői menetére 200 mesterlövész vigyázott, lezárták a metró több állomását és a spanyol főváros légterét. Az eseményre összesen 1400-an kaptak meghívót a világ minden pontjáról.
Vágólapra másolva!

Délben tartotta esküvőjét Madrid Almudena katedrálisában a spanyol trónörökös és szíve választottja. Fülöp herceg tavaly novemberben jelentette be, hogy feleségül veszi Letizia Ortizt, a hazájában jól ismert televíziós újságírónőt. Fülöp herceg, akinek nőtlensége évek óta a média egyik fő témája volt, rendkívül népszerű Spanyolországban. Letizia ugyancsak kivívta a spanyolok elismerését újságírói munkájával.

A hercegi esküvőre szigorú biztonsági intézkedésekkel készültek Spanyolországban. Az ország eddigi legnagyobb biztonsági előkészületei keretében 24 ezer rendőr és csendőr áll szolgálatban. Spanyolország már egy héttel az esküvő előtt felfüggesztette a schengeni egyezmény hatályát és átmenetileg határellenőrzést vezetett be. Az esküvői menet biztosítására 200 mesterlövész helyezkedik el házak tetején.

Forrás: EPAA spanyol királyi pár, János Károly és Zsófia mellett részt vesz az eseményen a királyi család minden tagja, negyven külföldi állam- illetve kormányfő, politikusok százai, és számos, a világ minden pontjáról Madridba érkezett királyi rokon. Összesen 1400-an kaptak meghívót. A szakadó eső ellenére, a szigorú protokoll-előírások miatt a meghívottak nem használhattak esernyőt. A menyasszony fehér ruhájának 4 méteres uszálya van, az oltárhoz édesapja kísérte. Fülöpöt anyja, Zsófia királyné vezette be a templomba. A hírügynökségek jelentése szerint a katedrális előtt és a környező utcák tucatjaiban közel egymillió ember várakozott az esőben az esküvői menetre.

Forrás: [origo]Az esküvő idejére lezárták a madridi földalatti vasút több belvárosi állomását. Az elmúlt napokban a rendőrség ellenőrzést végzett lakások ezreiben, a metró alagútjaiban és szennyvízcsatornákban. Számtalan autót vontattak el a madridi belvárosból. Lepecsételték a szennyvízakna-fedőket és papírkosarakat szereltek le. Lezárták a spanyol főváros légterét is. A menetrend szerint közlekedő gépeket meghatározott légi folyosókra terelték. A NATO megfigyelő-repülőgépei és F-18-as harci gépek ügyeltek arra, hogy senki ne hatolhasson be a lezárt övezetbe.