Szilágyi zseniális vívással lett kétszeres olimpiai bajnok

Daryl Homer, Szilágyi Áron, kard, vívás, Rio 2016, döntő
Hungary's Aron Szilagyi celebrates after beating USA's Daryl Homer in the men’s individual sabre gold medal bout as part of the fencing event of the Rio 2016 Olympic Games at the Carioca Arena 3 in Rio de Janeiro on August 10, 2016. / AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
Vágólapra másolva!
1988 óta először védte meg címét egy férfi kardozó az olimpián, és ami nekünk igazán fontos, hogy ez a sportoló nem más, mint Szilágyi Áron, aki 15-8-ra verte a döntőben az amerikai Daryl Homert. Ezzel már öt aranynál tart a magyar csapat Rióban.
Vágólapra másolva!

Szilágyi Áron két hosszú sorozatot készült megtörni a riói karddöntőben,

magyar zászlóvivő 1948, a kalapácsvető Németh Imre londoni győzelme óta nem nyert ugyanis olimpiát.

Férfi kardban pedig 1988 óta nem volt címvédés, akkor a francia Jean-Francois Lamour ismételte meg Szöulban a Los Angelesben aratott győzelmét.

Egész nap nagyon magabiztos volt Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A tavalyi vb-ezüstérmes jött a döntőben

Szilágyi sorrendben mexikói, fehérorosz, román és dél-koreai ellenfelet tüntetett el az útjából, így jutott el a döntőbe, ahol a tavaly vb-ezüstöt szerző amerikai Daryl Homer volt a riválisa.

„A világklasszisok között annyira kicsi a különbség, hogy

Technikailag és fizikailag olyan érett sportolók szoktak eljutni a végjátékig, hogy ott már az dönt, hogy a másfél-két perc aktív vívásra ki tudja jobban összerakni magát mentálisan” – mondta még 2013-ban, a budapesti vébé után – ahol Szilágyi bronzérmes lett – a vívó sportpszichológusa, Kárpáti Róbert.

Álomrajtot vett a címvédő

Márpedig Szilágyi most is rendben volt fejben, és volt egy nagy előnye az amerikaival szemben, tudta, milyen érzés olimpiai döntőt vívni. A kard nem az a sétálós, ráérős sport, 12 másodperc ment el, amikor már hét tus született, és ezek közül ötöt Szilágyi adott.

Szilágyi végig sokkal jobb volt amerikai ellenfelénél Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Mondhatnánk, hogy ez természetes, miért ne verné meg a hagyományos vívónemzetnek számító Magyarország képviselője az amerikai ellenfelet, de a térkép már régóta átrajzolódott, a bronzért például dél-koreai és iráni vívott egymással.

Nem volt kérdés, mi lesz a vége

Szilágyi hullámvölgy nélkül hozta le az első felvonást, 8-4-gyel mehetett az egyperces szünetre, majd egy kiadós videózás után megkapta a kilencedik tust is. Jött előre az amerikai, de folyton Szilágyi pengéjébe rohant,

és kettőjük testbeszéde is nagyon árulkodó volt.

Az amerikai csóválta a fejét, lekapkodta a sisakját, Szilágyi pedig rezdületlenül állt a páston.

És közben egymás után adta a találatokat. 14-6-nál-nál az amerikai megpróbálta kizökkenteni egy videózással, fel is jött 14-8-ra, de ennél közelebb nem tudott jönni. Szilágyi 15-8-ra nyert, és ezzel megvédte a címét,

amivel a magyar csapat már öt aranyéremnél tart Rióban, és mind az ötöt a Vasas sportolói nyerték.

Az aranyöröm Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

„Egy nagyon áldott ember vagyok, hogy ezt másodszor is átélhetem – kezdte az M4-nek Szilágyi rögtön a döntő után. – Amíg meg nem történik, hogy a nyakamba akasztják az érmet, addig el sem hiszem, hogy

kétszeres olimpiai bajnok vagyok.

Tudom, hogy mennyi munka volt ebben, és nemcsak az enyém, hanem a környezetemben lévő embereké is.”