Kicsi maradhat a Fidesz-logó

Vágólapra másolva!
Miközben a nyomdának kedden már el kell kezdeni nyomtatni a választási szavazólapokat, a belügyminiszter és a Fidesz közötti logó-vita egyre élesebb. A Fidesz egyre több fórumon támadja meg a belügyminiszter döntését, amellyel meghatározta a pártemblémák méretét. Ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, sem az Országos Választási Bizottság, sem a Belügyminisztérium nem érzi magát illetékesnek, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Az [origo] által megkérdezett politológus nem hallott ilyen esetekről a külföldi demokratikus választások során. 
Vágólapra másolva!
Forrás: ORIGO
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Az Állami Nyomda ma mutatta be az önkormányzati választásokra készített szavazólapokat. A pártok emblémájának mérete már az országgyűlési választásokon is vitát okozott, most viszont még annál is nagyobb feszültség alakult ki. A szavazólapokról bírósági, alkotmánybírósági és választási bizottsági döntések várhatók.

A Fidesz már szerdán nemzetközi sajtótájékoztatón tiltakozott az ellen, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter rendeletben szabályozta a szavazólapokon megjelenő jelölőszervezetek emblémáinak méretét. A rendelet szerint mindegyik szervezet logójának egy 20 milliméter átmérőjű körben kell megjelennie. Így a Fidesz emblémájának mérete csak szélességében egyezik meg a szocialisták logójával.

Áder János frakcióvezető a belügyminiszter eljárását törvénysértő manipulációnak nevezte. A Fidesz szerint Lamperth Mónikának nem volt joga ahhoz, hogy rendeletben határozza meg a pártok és más jelölőszervezetek emblémájának átmérőjét. Az ellenzéki párt az Alkotmánybírósághoz fordul a panaszával.

Sajtótájékoztatón tiltakozott a Fidesz Vas megyei szervezetének alelnöke is. Pajor András elmondta, a Fidesz sérelmezi, hogy a Vas megyei területi listás és polgármesteri szavazólapokon a párt emblémáját annyira lekicsinyítették, hogy azon a felirat szinte már olvashatatlanná vált. Pajor szerint a szavazólapok készítői tudatosan próbálták meg hátrányos helyzetbe hozni a Fideszt, s választási csalást követtek el.

A gond az, hogy a Fidesz logójának a narancsba írt Fidesz szó mellett részévé vált a Magyar Polgári Párt kiegészítés is. Ezzel viszont széles formájúvá vált az embléma. Az MSZP logója a szegfű alatt mindössze három betűt tartalmaz. Így a 2 centiméteres helyen sokkal kisebbre zsugorodik a Fidesz logó, míg az MSZP emblémája nagynak tűnik.

Az [origo] megkeresésére a Belügyminisztériumban azt közölték, ők nem foglalkoznak a kérdéssel, az esetleges kifogásokról ugyanis az Országos Választási Bizottság (OVB) hivatott dönteni. A kérdésre, miszerint miért egy 2 cm-es átmérőjű körben határozták meg a pártlogók helyét, a minisztérium szintén azt a választ adta, hogy az OVB illetékes az ügyben.

A Fidesz beadványait kedden tárgyalta az OVB. A párt több kifogást is emelt a megyei területi választási bizottságok (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Somogy, Borsod-Abaúj Zepmlén, Tolna, Baranya, Jász-Nagykun, Vas) határozatai ellen, amelyeket a testület minden alkalommal ugyanazzal az indokkal utasított el. Az indoklás szerint az OVB-nek nincs hatásköre annak vizsgálatára, hogy a belügyminiszter a választási eljárási törvénynek megfelelően járt-e el a vitatott rendelet meghozatalakor.

Az Állami Nyomdában csütörtökön mutatták be az önkormányzati választásokra készülő szavazólapokat. A bemutatón elmondták, a vitatott szavazólapokat csak a jogi eljárás lezárulta után fogják nyomtatni. Az [origo] kérdésére elmondták, ahhoz, hogy ezeket is időben ki tudják nyomtatni, jövő kedden el kell kezdeni a szavazólapok nyomását.

Az [origo] megkérdezte Fábián Györgyöt, a Szegedi Tudományegyetem választáspolitológiával foglalkozó oktatóját, aki elmondta, ehhez hasonló problémával még nem találkozott a külföldi választások vizsgálatakor. A politológus szerint ennek egyik oka az lehet, hogy más országokban ügyelnek arra, a szavazólapokon is egyenlő elbánásban részesüljenek a pártok. Fábián ugyanakkor hozzátette, azért sem fordulnak elő ilyen esetek más demokratikus választások során, mert több országban - például az eltérő választási rendszerrel rendelkező Angliában - nem engedik, hogy a pártlogó is szerepeljen a szavazólapon. Vannak példák arra is, amikor csak az embléma szerepel a lapon, ez azonban főképp az analfabétizmussal küszködő országokban jellemző - fűzte hozzá a politológus. Fábián egyébiránt úgy véli, a szavazólapon szereplő logóknak nincsen nagy befolyásuk a szavazóra.