Szerbia
ÉLŐ
Anglia

P.L.U.R. Ozorán innen és túl

Vágólapra másolva!
A nagy, nyári openair psy-pörgésből Ozorára és az utána meghirdetett Porn, dance and stars fesztiválra készültünk a leginkább. Várakozásainknak meg is felelt mind a két rendezvény, csak azt sajnáltuk, hogy mindeközben a színfalak mögött torzsalkodás és rosszindulat bújt meg, később pedig előjött és a közönségen is éreztette hatását.
Vágólapra másolva!

Peace, Love, Unity, Respect. E szavakkal írják körül (kicsit közhelyesen) magukat itthon és külföldön az igazi goások. Az egyszerűség kedvéért maradunk most a "goás" elnevezésnél, bár jól tudjuk, hogy a szcéna sem zeneileg, sem más szempontból nem írható le ilyen egyszerűen. De most nem az elnevezésen van a hangsúly, hanem az elnevezés mögé felsorakozó szervezők, dj-k és a közönség, illetve a bűvös négybetűs mozaikszó kapcsolatáról.

Messze ment a híre annak az örvendetes ténynek, hogy kis hazánkban annyira erős a Unity, hogy képesek vagyunk egy nyár alatt megszervezni egy No Man's Land fesztivált, egy Ozorát és egy Porn, dance and stars fesztivált is. Magyarország az új Goa? - hangzott a kérdés az Isratrance fórumán. Legyünk büszkék és örüljünk, hogy ilyen jól élünk.

Ozora abban a szerencsés helyzetben van, hogy egy csodálatosan sikerült napfogyatkozás-buli 1999-ben örökké beégette a fesztivál nevét a legnagyobbak (Full Moon, Boom, Solartribe) közé. Akkor még külföldi kézben volt a szervezés, de rá öt évre, 2004-ben már magyar szervezőerők élesztették újra a legendát. A csodás területet bérbe adó Birkás-család - csupán becenévről van szó - sem tudta nem észrevenni a fesztiválban rejlő üzleti lehetőséget, így mind tavaly, mind idén ugyanabban a mesés környezetben rendezték meg az egyhetes heppeninget.

Az idei feszt igazán szépre sikerült: monumentális dekoráció, földből kiálló kristályformák, fákból "épített", ősi szent helyekre hajazó tánctér, shopok a világ minden tájáról, ételek és italok Japántól Dél-Amerikáig, kisszínpad ambient-, elektro- és progresszív muzsikákkal, hangulatos szénabálából épített zuhanyzók, megfelelő mennyiségű és tisztaságú Toi-Toi. Bár közel kétezer résztvevő volt jelen, az infrastruktúra és a helyszín elbírt volna akár ötezret is. Így viszont családias volt a hangulat, a világsztár dj-k oly jól érezték magukat, hogy egymás szettjeire táncoltak az esőben-sárban.

Honi és külföldi pedig egyaránt örült annak, hogy - amint az ozorai honlapon is szerepelt - rögtön az utolsó nap után egy tisztán progresszív after vár rá, eszméletlen jó line-uppal. Népünk nagy része azonban ódzkodik a tökéletességtől, ezért már jóval a fesztivál kezdete előtt súrlódások voltak az ozorai helyet bérbeadók és a Porn, dance and stars szervezői között.

Fotó: Greksa László
Porn, dance ans stars

Hétfőn tehát átutaztunk az afterparty - megjegyzendő: hogy külön fesztiválként is bátran becézhető - helyszínére. Furcsálltuk, hogy mennyire kevesen vannak, aztán a szállingózó emberek hozták a hírfoszlányokat: odaát még mindig szól a zene a kisszínpadon, sokan ott maradtak. A birtokos és az aftert szervezők nézeteltérése majdnem tönkretette a bulit, hadd lássák a külföldiek, hogy mi tényleg szeretünk egymásnak keresztbe tenni.

Igazi gyöngyszemek kerültek lassan felszínre. Peter Digital, nagyszínpad színpadmenedzsere például szóvá tette, szólt: nem illő keresztbe tenni azoknak, akik nem messze még csak most próbálják felépíteni egy gyönyörű hét legalább olyan gyönyörű folytatását. Erre azt tehette zsebre útravalónak, hogy aki átmegy az afterpartyra játszani, jövőre nem léphet fel Ozorán. A kijáratnál pediog a helyiek azzal kábították a távozókat, hogy a másik fesztivál elmarad. Respekt!

Ennek ellenére az after sem maradt el. Dekó nem, de büfé egy volt, hideg csapolt sörrel. És ami a legelképesztőbb volt: senki nem mondta le a fellépést, annak tudatában, hogy ötven-száz emberrel lehetett számolni. Az első nap ugyan csúszás volt, de aztán mindenki végigjátszotta, amit vállalt. Aki nem jött el, csak azért nem, mert a szervezők előzékenyen lemondták - Tobias, D-Nox -, hogy ne kelljen ennyire kevés ember miatt ideutazniuk. Ritkán lesz még olyan, hogy a Tolna megyei dombok között, amikor mondjuk Atmos játszik, a tánctéren találjuk James Monroe-t, Peter Digitalt, Emokot, barátnőiket, szervezőket, magyar dj-ket, három-négy külföldit, meg egy hülye firkászt. Love and Peace!

Fotó: Greksa László

Találkoztunk egy angol sráccal, aki nem tudott Ozorára menni, mert nem volt elég szabija. A haverjai elmentek, mondván, vele majd csak az afteron találkoznak. Persze a haverok sehol. Kiderült, hogy hazaindultak Londonba, mert úgy tudták, elmarad az after. A srácnak sátra sem volt...

Ennyi legyen elég, mi mindenütt olyan jól éreztük magunkat, hogy drukkolunk. A jövő évi Ozorának, az újabb Porn, dance and starsnak és magunknak. Hátha jövőre csupa unalmas ajnározást kell majd írnunk.

Greksa László

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről