Ajándéktárgy, testbeszéddel, kazikra

Vágólapra másolva!
Detroiti house, techno és minimal, aztán igazi partyslágerek a Nagy Almából a !K7 gondozásában, és végül a régóta várt visszatérés: Tom Jenkinson, azaz Squarepusher is új hangzóanyaggal jelentkezik.
Vágólapra másolva!

Kedves Máté: Testbeszéd
A detroiti Matthew Dear készíti a berlini Get Physical kiadó Body Language-sorozatának a hetedik részét. Az otthonában neves indie sztárként is ismert lemezlovas a jelenlegi kedvenc house és techno zenéit mutatja be a kiadványon.

Matthew Dear nem ismeretlen most már Európában sem: számos kiváló megjelenés köthető mind a polgári nevéhez, mind az Audion alteregójához. Míg azonban Dearként mostanában már inkább az indie színtér felé kacsintgat, addig Audionként még mindig a minimal és a techno a két fő irányzat, aminek hódol.

A Body Language vol. 7 a két énjének az egyesítése: megtalálható rajta az összes house, techno és minimal felvétel, melyek az utóbbi időkben felkeltették Dear figyelmét, ugyanakkor az egészet körbefonja valami indie-s, popsztáros attitűd, ami jelenleg a szerző Amerikában betöltött pozícióját reflektálja. A kevésbé ismert előadók ne ijesszenek el senkit: a jövő klubzenei trendjeit hallhatjuk, melyek mellé nem volt rest Dear írni egy saját zenét sem, Free To Ask címmel.

New York - kicsit másképp
A Rapture nyitja a !K7 legújabb, Tapes címre keresztelt mixsorozatát. A new yorki négyes a kedvenc, rég elfeledett zenéiket, a rájuk nagy hatással lévő jelenkori slágereket és az elektronikus zene holnapjának legnagyobb műveit válogatta össze.

A diszkó, house és rock gyökerekkel rendelkező Rapture jelenleg a harmadik nagylemezén dolgozik, ám mivel a tagok egytől-egyig imádnak DJ-zni, ezért úgy döntöttek, hogy eleget tesznek a berlini !K7 kiadó felkérésének, és még mielőtt jobban belemerülnének a saját számaik írásába a stúdióban, összeállítanak egy kizárólag kedvenc zenékből álló mixet.

The Rapture: I Need Your Love

Az így létrejött Tapes-en gyakorlatilag minden rajta van, ami egy new yorki alakulatot inspirálhat: régi funk és diszkó, illetve mai hiphop, house és techno. A huszonkét felvételből álló szett olyan kaliberű előadókkal van tele, mint Martin Circus, Vaughan Mason, Ghostface Killah, Richie Havens, Armand Van Helden, Thomas Bangalter (Daft Punk), a Galaxy 2 Galaxy, Syclops és DJ Mujava.

A végeredmény egy eklektikus és fenomális szett, ami nem csak, hogy házibuliban megállja a helyét, de egyben hitelesen mutatja meg a hallgatónak a new yorki underground partyvilágot.

Végre, végre!
A tizenegyedik albumával jelentkezik a Warp kiadó egyik legnagyobb sztárja, Squarepusher. Tom Jenkinson egy képzeletben átélt tudományos-fantasztikus rockkoncert fantáziaképeivel örvendezteti meg a rajongóit a Just A Souveniren, és nemsokára Budapesten is fellép.

Squarepusher munkái úttörőnek számítanak a kísérleti elektronika világában: őrült drill and bass és idm felvételeinek köszönhetően nemcsak, hogy együtt komponálhatott zenét a London Sinfoniettával, de fellépett a BBC 2 Culture Showjában is. Thom Yorke, a Radiohead énekese már többször is beszélt róla elismerően a nyilvánosság előtt, míg André 3000 az Outkastből közvetlenül az újságírókon keresztül kérte meg, hogy dolgozzanak együtt, a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa, Flea szerint pedig egyenesen Squarepusher a világ legjobb basszgitárosa.

Squarepusher: Planet Gear

A briliáns elméjű zenész mostanában Mike Pattonnal is jó viszonyt ápol, illetve nemrég Bootsy Collinsszal és Brian Enóval is kapcsolatba hozták a nevét, de ismert ő a zenei világon kívül is, hiszen Sofia Coppola több filmjéhez is felhasználta már a műveit. A legújabb lemeze, a Just A Souvenir eme reputációnak a visszatükröződése: elismertsége és sokszínűsége egy képzeletbeli rockkoncert képében manifesztálódik, ahol az előbb felsorolt művészek hatásai gyönyörű filmes képekkel párosulnak. 2008. november 22-én Squarepusher Budapestre, a Club Dieselbe is elhozza a Just A Souvenir álomvilágát, ahol elővételi jeggyel olcsóbban megveheted a lemezt.

Neon Music Hungary

Matthew Dear dj-szett Detroitban