Tavaszi eklektika - Yodától a holdszafariig

Vágólapra másolva!
Kollázshiphop, progresszív átmenetek, feltűnő dob és basszusok, napfény vegyítve neonfényekkel, valamint a holdszafári is újraindul. Öt stílusból válogattuk ki azokat a lemezeket, amelyek a tavasz legizgalmasabb pillanatait nyújthatják.
Vágólapra másolva!

A FabricLive sorozat soron következő darabját, az április 7-én megjelenő FabricLive 39-et a brit dj Yoda készíti. A régóta dj-ként tevékenykedő Yodáról legyen elég annyi, hogy a mixelésében a "minden mehet" elvét követi, megspékelve egy adag humorral.

A 2001-es DMC dj-világbajnokságon Az év szkreccselőjének kijáró díjat bezsebelő lemezlovast How to Cut & Paste mixtape-sorozatának három darabja tette méltán híressé. 2006-ban adta ki The Amazing Adventures of DJ Yoda című nagylemezét, melyen az oldszkúl hiphop hőseivel, Biz Markie-val és a Jungle Brothersszel is együtt dolgozott.

A FabricLive 39-en Yoda újfent a táncolható zene iránt érzett szeretetét mutatja meg, ígérete szerint huszonöt számba keveri a hiphop, gengszterrap, valamint a soul, a Baltimore club, a drum'n'bass és a dubstep stílusok legjavát. Saját útmutatása szerint zenéjét nem kell komolyan venni, de azért ironikusnak se kell tartani.

"Az irónia teljesen kiábrándít a zenében. Semmi ilyesmit nem csinálok - idegesít, amikor az emberek megpróbálják rámaggatni. Egy egyszerű szabályt követek: ha szeretek egy dalt, lejátszom. Csak azt a zenét játszom, amit őszintén szeretek" - így a nagy Yoda.

John Digweed a Transition mixsorozatának negyedik darabjával tér vissza, a Renaissance-nál kiadott lemez április 14-től kapható. Az album előjegyezhető, az első kétszáz rendelő cédéjét Digweed saját kezű dedikálása dísziti majd.

A kiadvány különlegessége, hogy Digweed huszonkét dalt vágott össze tíz trekké - hetvenhárom percben. "A lemez elkészítésénél a legmodernebb technikai felszereléseket használtam, így aztán ez a hangzás egyáltalán nem hasonlít ahhoz, amit élőben játszom".

A mixben a már bejáratott producerek (Pascal Feos, Two Lone Swordsmen, Jörg Burger, Claude VonStroke) mellett kevésbé ismert előadók (Julien Parise, Ink & Needle, Sian) munkáit is felhasználja. Magyar vonatkozása az albumnak, hogy az ifjú producer, Soliquid egyik munkája is felkerült rá.

Soliquid: Le Cheque (Original Mix)

A drum'n'bass-fenegyerek High Contrast mixeli a Harmless kiadó Watch The Ride sorozatának ötödik részét. Az eklektikus felhozatalú kiadványon vannak újoncok, mint a The Brookes Brothers és Agent Alvin, és régebbi slágerek, mint a Chase & Status Hurt You és Lynx Disco Dodo című szerzeménye.

Emellett természetesen helyt adott a Hospital kiadó producereinek, így Logistics, Nu:Tone, Danny Byrd és Mistabishi munkáinak, valamint High Contrast legutóbbi szerzői albumáról, a Tough Guys Don't Dance-ről képviselteti magát négy szám az ötödik Watch the Ride-on. Az albumbemutató partyt a napokban tartják Londonban.

High Contrast: Everything's Different

A Booka Shade duó harmadik albumának hangzását illetően azt ígéri, hogy még inkább dalközpontú lesz: nagyzenekari hangzás, emberi hangok és akusztikus hangszerek keverednek elektronikus zenei alapokkal. The Sun & The Neon Light május végén jön ki.

Az album egy százötven állomásos, húszhónapos turné közepén érkezik a Booka Shade stúdiójából, és természetesen a sok utazás rányomta bélyegét a hangzására. Két számban (az Outskirts-benés a címadó dalban) élőzenekar szólal meg, aztán van négy vokális darab (köztük a Control Me és a Solo City), egy latin (Comacabana) és még egy country-ihletésű is (Dusty Boots).

Bookáék persze a partyarcokat sem hagyják magukra. Igazi klubslágerek a Redemption, a Charlotte és a Psychameleon, de ugyancsak ide sorolható a lemez talán legszokatlanabb száma, a You Don't Know What You Mean To Me (J's Lullaby), melyet egyikük újszülött gyermekének írt.

A hangzás ismerősnek tűnhet, hiszen Samim a Heater című klubhimnuszának videójában hallható harmónikaszólóját hangmintázta be. A lemez május végén jelenik meg, természetesen a Get Physical kiadónál - előtte március 13-án adnak ki egy kétszámos maxit.

Booka Shade: Karma Car

Tízéves jubileumi kiadásában jelenik meg az Air együttes Moon Safari című albuma, melyhez eddig ki nem adott felvételek, élő videoklippek és egyéb finomságok csatlakoznak. A francia banda sikeresen összehozta a Pink Floyd prog-rockját az elektronikus zenével, és ennek köszönhetően több mint két millió példányban kelt el a nagylemez.

A második lemezen rengeteg extra található, B-side-felvételek, valamint kiadatlan és élő felvételek az azóta eltelt időkből. Emellett kiadnak egy, a két tagról (Nicolas Godin és Jean-Benoit Dunckel) szóló könyvet és dokumentumfilmet DVD-n. Mindez az Astralwerks gondozásában március utolsó napjától elérhető.

party.[origo].hu

Air: Sexy Boy