OECD: Magyarország rászorul a külföldi bevándorlókra

Vágólapra másolva!
Bevándorlás nélkül Magyarországon csökkenhet az egyik legnagyobb mértékben a munkaképes korú lakossok száma az elkövetkező tíz évben az OECD harminc tagállama közül - írja a szervezet jelentésére hivatkozva szerdai számában a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az OECD szerint 2020-ig Magyarországon 6 százalékponttal csökkenhet a munkaképes korú lakosság számaránya.

Magyarországon a térség többi államához hasonlóan jelenleg sokkal alacsonyabb a külföldi munkavállalók aránya, mint Nyugat-Európában vagy pláne a tengeren túli "olvasztótégelyekben".

Ennek oka részben az, hogy Magyarországon a kilencvenes évek óta létrejött, gépesített ipar sokkal kevésbé munkaerő-igényes, mint mondjuk a dél-európai országoké, és a leggazdagabb államok munkaerőigényét tápláló, helyhez kötött szolgáltatások iránti igény is kisebb - véli Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki vezető kutatója.

Kérdés, hogy a válság után mikor és milyen sebességgel indul meg a gazdasági kilábalás, és ennek során mely ágazatokban lesz hazánknak igénye vendégmunkásokra. Az OECD mindenesetre arra figyelmeztet, hogy a fellendülés beköszöntével a fejlett országokban alacsonyan képzett bevándorlókra is szükség lesz.