Háromszáz munkaügyi ellenőrt vesznek fel

Vágólapra másolva!
Újabb háromszáz munkaügyi ellenőr bevonását tervezik a feketemunka elleni küzdelembe. A létszámbővítést követően egyre gyakrabban számíthatnak a cégek komplex ellenőrzésekre és akár 2-3 hónapot igénylő teljes körű átvilágításra - nyilatkozta a Világgazdaságnak Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter. A jogsértéseken kapott cégek feketelistára kerülnek és állami támogatásoktól is elesnek.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatok során idén is a legfertőzöttebb területek- a mezőgazdaság, a kereskedelem, a vendéglátás, a személy-és vagyonvédelem - területét veszik górcső alá az ellenőrök. "A hatósági ellenőrzések eredményeképpen egyértelműen látjuk a kapcsolatot a munkaügyi és munkavédelmi szabálytalanságot elkövetők között. Hiszen a dolgozóik után járulékot fizetni nem hajlandó foglalkoztatók a munkavédelemre sem költenek"- emelte ki a munkaügyi miniszter. Hozzátette: a feketegazdaságban foglalkoztatottak munkabaleseteit nem jelentik, erről csak becslések állnak rendelkezésre. Az eltitkolás mértéke jelenleg mintegy 20-25 százalékra tehető - így ezen a területen is kiemelt célkitűzés a foglalkoztatás biztonságának növelése.

Nyilvános feketelista az illegálisan foglalkoztatókról

A munkaügyi bírságok felső 20 milliós határa ugyan nem emelkedik. Ám a súlyos jogsértéseken kapott cégek kiszorulnak a közbeszerzési eljárásokból és állami támogatásokat sem kaphatnak-mindez tavaly 21 ezer hazai vállalkozást érintett. A renitens cégek neve és az elkövetett szabálytalanság pedig továbbra is feketelistára kerül, amely az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség honlapján nyilvánosan elérhető. A tervek szerint az alkalmi munkavállalói könyvvel kapcsolatos foglalkoztatás szabályai is szigorodnak majd. Ezzel párhuzamosan megváltozna a foglalkoztatáshoz kapcsolódó bejelentési, valamint az adó- és járulékfizetési kötelezettségre vonatkozó eljárás is. A foglalkoztatóknak az alkalmi munkavállalói könyv és közteherjegy alkalmazása helyett elektronikus úton kell bejelentési kötelezettségüket teljesíteniük.