Gondok a szerződéssel: bátrabban perelhetnek a munkavállalók

Vágólapra másolva!
Egyre több a jogellenes szerződésmódosítás, míg a rendkívüli felmondás indoklása az esetek nagy részében nem felel meg a törvényeknek - állapították meg a Jogpont munkajogászai. Az idén változó szabályok miatt bátrabban perelhetnek a munkavállalók.
Vágólapra másolva!

Idén a februártól júliusig tartó időszakban több mint nyolcezer esetben keresték fel jogi tanácsért a Jogpontok munkajogászait a munkavállalók.

Az esetek harmadában a munkajogviszony megszüntetésével kapcsolatos kérdésről esett szó, de a munkaszerződés módosításával kapcsolatos ügyekben is jellemző volt az előzetes tájékozódás. Mintegy 400 esetben találták jogellenesnek a munkáltató szerződésmódosítási ajánlatát a jogászok.

Az előző évhez képest sokkal több, mintegy száz ügyben tapasztalták azt, hogy a munkáltató jogellenes fenyegetéssel próbálta meg a munkavállalót a szerződésmódosításra rákényszeríteni.

Nem megfelelő indoklás

A munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos törvénytelenségek kapcsán a munakajogászok megállapították, hogy az elmúlt félévben a rendes felmondások közül az esetek harmadában, míg a rendkívülinél az esetek kétharmadában nem felelt meg az indokolás a jogszabályban írt feltételeknek.

A munkabér megfizetésével kapcsolatos kötelezettségek megsértése a szállítás, a raktározás, a posta, a távközlés, a vendéglátás és a szállodaipar területén növekedett. A munkaidő, a munkabér és a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos jogsértéseket pedig a kereskedelemben, a feldolgozóiparban és az építőiparban tapasztalták a leggyakrabban a szakemberek.

A Jogpontok egy európai uniós program keretében 2009 elején kezdték meg működésüket az ország különböző pontjain. A szolgáltató pontok jogászai ingyenesen nyújtanak munkajogi, társadalombiztosítás-jogi, cégjogi tanácsadást, valamint segítik a vállalkozási ismeretek bővítését is.



Pereskedés: a költségkedvezmény bátrabbá teheti a munkavállalókat

Idén január 1-től a munkavállalók a munkaügyi perekben költségkedvezményt kapnak akkor, ha a bruttó havibérük nem haladja meg a két évvel korábbi nemzetgazdasági bruttó átlagkereset kétszeresét. Mivel az átlagkereset 198 900 forint volt 2008-ban, ezt kell figyelembe venni az idén induló perekben.

2008-ban a munkavállalóra nézve rendkívül hátrányosan változtak a költségszabályok (azzal a nem titkolt céllal, hogy tehermentesítsék a bíróságokat). Idén januárig a munkavállaló, pervesztesség esetén, utólag köteles volt megfizetni az államnak járó illetéket és az esetleges egyéb költségeket (például az ellenfél által igényelt ügyvédi díjat). Ez sokakat visszatartott attól, hogy fellépjenek munkáltatójukkal szemben: tavaly országosan csaknem 2500 üggyel kevesebb érkezett a munkaügyi igazságszolgáltató fórumokra, mint az előző esztendőben.