Dübörög az EFOTT

Vágólapra másolva!
Ma már, a fesztiválok kavalkádjában, aligha lehet számon tartani minden egyes eseményt, az EFOTT azonban, még elindulása után harminc évvel is biztos pont maradt a nyári programban, nemcsak az egyetemisták és főiskolások számára. Túlzás nélül állíthatjuk, hogy az eredetileg turisztikai találkozóként indult rendezvény, mára az ország harmadik számú zenei fesztiváljává nőtte ki magát - a Sziget és a Volt után. Lássuk, idén mire számíthatunk.  
Vágólapra másolva!

Az EFOTT (ha valaki nem tudná, mit jelent, oldjuk fel a rövidítést: Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója) egyik legfőbb jellemzője, hogy - lévén eredetileg turisztikai találkozó - a legtöbb esetben más helyszínen rendezik meg: az eddigi harminc találkozónak huszonöt település adott otthont. Az idei pörgéshez nem is választhattak volna jobb helyszínt a szervezők, a Balaton déli partján fekvő Zamárdi ugyanis ideális hely a bulizásra. Ráadásul az EFOTT után, akár még Siófokra is átugorhatunk, ahol többek között a Beach House szabadtéri koncertjei várják a látogatókat.

A fesztivál hivatalos programja július 18-án, kedden kezdődik, igaz, hogy ezen a napon még csak a Kisszínpad üzemel. Bemelegítésnek viszont egyáltalán nem rossz a fellépők listája, kezdetnek ugyanis a magyar rock és blues nagy öregei szórakoztatják a közönséget. Deák Bill Gyula után a Beatrice lép fel, majd a Hobo Blues Band és a Bikini is feltűnik a színpadon. Az első, lazább estét, az EFOTT honlapja szerint, a The Rock Band zárja, amely, afféle igazi all-star csapatként, tagjai között tudhatja például Závodi "Zacskó" Jánost a Piramisból vagy az Edda dobosát, Donászy Tibort. A The Rock Band honlapján viszont azt találjuk, hogy az egyik tag, Zeffer András kórházi kezelése miatt az összes fellépés elmarad a közeljövőben.

A következő napokban annyival vagyunk nehezebb helyzetben, hogy már több helyszín közül választhatunk, egyedül zenei programok tekintetében négy lehetőségünk van: szerdától a Kisszínpad mellett természetesen a Nagyszínpad is megkezdi működését, de mehetünk a Globe Party Arénába vagy a DeWalt Tribute színpadhoz is. A Party Arénéban tényleg komoly partikra lehet számítani, nemcsak a fajsúlyos előadók (Karányi, Sub Bass Monster, KFT stb.) miatt - az EFOTT már kiadott programjában figyelmezteti a fesztivál vendégeit, hogy az arénát csak tizennyolc éven felüliek látogathatják. A Tribute színpad - mint azt a neve is mutatja - egy-egy zenekarnak emléket állító, egy előadó dalait éneklő zenészeket vonultat fel. A megszokott Janis Joplin-, illetve Doors-emlékzenekarok mellett, friss bandákkal is találkozhatunk, akik például Tom Waits, Sting, a U2 vagy a System of a Down szerzeményeit játsszák.

A Nagyszínpad programjában találkozhatunk szinte az összes olyan magyar zenekarral, amely a nyári fesztiválok állandó szereplője. Így az EFOTT-ról sem maradhat le a Kispál és a Borz vagy a Tankcsapda, sőt az előbbi énekese szabadidős együttesével, a Kiscsillaggal is fellép, az utóbbi zenekar pedig dedikálást is tart a fesztiválon. Magyar vonalon legerősebb nap talán a csütörtök lesz, amikor is a Sziámit és a Ghymest követően a Republic és a Hooligans lép színpadra, akik közül a Republic ráadásul új albumát is bemutathatja a közönségnek. A Nagyszínpad programját nézve, a reggae műfaj szerelmesei inkább a pénteki napra voksolnak, amikor a jamaikai I-Wayne / Firestar / Harmony and the Lava Band mellett, tiszteletét teszi nálunk az osztrák Karlstetten városát, a reggae fellegvárává emelő House of Riddim is, a magyar vonalat pedig a Ladánybene 27 képviseli.