Program nélkül nincs karácsony

Vágólapra másolva!
Közeledik a karácsony: egyesek számára ez már ténylegesen az év végét jelenti, mások egy négynapos, hosszú hétvégének néznek elébe. Akárhogy is van, nem muszáj az egész ünnepet pontyot és bejglit majszolva, otthon töltenünk, hiszen ezekben a napokban is számos program vár minket - tegyük hozzá, inkább csak Budapesten, a vidéki városok nagy része "alszik" ebben az időben. Cikkünkben így csupán a fővárosi kínálatból nyújtunk egy kis ízelítőt, de talán még ötletet is tudunk adni az utolsó pillanatban, hiszen egy remek program akár a fa alá is kerülhet, a konkrét, tárgyi ajándékok mellé.
Vágólapra másolva!

Akik szeretik a karácsonyi hangulatot, csak épp ki is akarnak mozdulni kicsit az ünnep ideje alatt, azokat többek között a Budapest Karácsony számtalan rendezvénye várja, melyek közül talán a Vörösmarty téri, hagyományos vásár emelkedik ki leginkább. Mint azt bizonyára sokan tudják (és esetleg évről évre tapasztalják is), a Vörösmarty tér nem csak a nép- és iparművészeti alkotásokat felvonultató karácsonyi vásárnak, de kis színpadával az ünnephez illő programoknak is helyet ad. Idén sincs ez másként: a jó hangulatot bábszínházak, népi zenekarok és néptáncegyüttesek biztosítják, melyek hét közben tizenöt órától, hétvégén tizenegy órától lépnek színpadra. Ezenkívül minden nap fűtött kézműves foglalkoztatóban tehetjük próbára kézügyességünket, és készíthetünk ajándékokat vagy díszeket, valamint vár minket egy kiállítás is, mely művészeti szakközépiskolák diákjai által készített, betlehemi jászolokat vonultat fel.

A Vörösmarty téri vásárhoz hasonlóan, immár sokéves hagyomány az is, hogy a Nemzeti Filharmonikus Zenekar karácsony előtt hangversenyt ad Kocsis Zoltán vezényletével. Erre az alkalomra a karmester mindig neves - magyar vagy külföldi - vendégművészt hív meg, ezúttal éppen Till Fellner osztrák zongoraművészt. A színvonalas előadásra Fellner személye már önmagában is biztosíték, hiszen alig volt huszonegy éves, amikor megnyerte a Clara Haskil Nemzetközi Zongoraversenyt, azóta pedig olyan híres karmesterekkel dolgozott együtt, mint Nikolaus Harnoncourt, Kent Nagano vagy Jukka-Pekka Saraste. Ez alkalommal, a mi Filharmonikusainkkal karöltve, Beethoven G-dúr zongoraversenyé-t és Brahms IV. (e-moll) szimfóniájá-t adja elő. December 26-án hasonlóan élvezetes komolyzenei koncertben lehet részünk, ekkor a Budapesti Fesztiválzenekar mutat be egy válogatást, Ravel és Dvorák műveiből - az ő munkájukat a holland gordonkaművész, Pieter Wispelwey segíti.

Ha azonban könnyedebb zenei programra vágynánk, és nem mellesleg, egy egyedülálló vizuális élménnyel is szeretnénk megajándékozni magunkat, akkor irány a Március 15. tér, ahol az immár kettévált Berkes-Kozma alkotópáros hölgytagjának, Berkes Dórának a fényfestményeiben gyönyörködhetünk. A hatodik éve, a Magyar Telekom által támogatott program idén kapott új helyszínt, az előző években a Krisztina körúti Telekom-székházon láthattuk a festményeket. A hangulatos Fényevolúció mellé finom forralt bor is jár, valamint minden este különféle stílusú zenéket hallgathatunk. Négynapos hétvégénken, jelesül 23-án, még magát a fényfestményeket gyártó művésznőt is elkaphatjuk a DJ-pult mögött: a hölgy DJ Dork néven pakolja a korongokat - előtte pedig, a már-már legendás Minimalheadz alapítója, Isu tűnik fel a színen. A szenteste ugyan itt is csendes, de mindjárt másnap Vázsonyi János Shades of Bach című szerzeményét hallgathatjuk meg, amelynek keretében, a címben jelzett zeneszerző műveinek szaxofon-átiratával találkozhatunk; 26-án pedig Kongó és barátai népzenei produkciójának lehetünk fültanúi.