Képregényfesztivál - már harmadjára

Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt a magyar képregényt temette a szakma és a rajongótábor, mára viszont mintha már szárba szökkent volna a hiányolt képregénykultúra. A március 31-én már harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Képregényfesztivál és a rendezvényre frissen megjelenő kiadványok sora mindenesetre ezt bizonyítja. Szombaton a Gödörben bevásárolhatnak a rajongók: kapható lesz a Kázmér és Huba, Frank Miller 300-a, és egy új képregényes szaklap, a Buborékhámozó első száma.
Vágólapra másolva!

A három évvel ezelőtti első képregényfesztivál óta sok minden történt a képregények frontján: megszületett a Képregény Akadémia, napvilágot látott több antológia, lapok alakultak, kiállítások kaptak helyet az ország különböző pontjain, sőt konferencia is indult Pécsett. A 3. Képregényfesztiválra megjelenő újdonságok folytatják a sort: megjelent Frank Miller egy újabb kultikus képregénye, a 300, amely - a Sin City-hez hasonlóan - a mozipremierrel egy időben került a boltokba: a thermopülai csatát történelemkönyv helyett képkockákból tanulhatjuk.

A Képes Kiadó másik nagy újdonsága a két képregénymagazin, a Papírmozi és a Buborékhámozó kiadása. Bayer Antal, akinek a nevéhez fűződött a Míves Céh kiadó hat kötetes Fekete-Fehér Képregényantológiá-ja, a Képes Kiadónál Papírmozi néven indít új gyűjteményes képregénysorozatot, amelynek első száma az árulkodó Ugyanaz pepitában alcímet viseli.

A Buborékhámozó interjúkat, cikkeket, elemző írásokat mutat be, ennélfogva hiánypótló magazin, hiszen a képregénynek eddig igazi szaklapja nem volt. Az első szám címlapján Vass Richárd grafikája, belül pedig képregényszociológia, Sörmesterek-elemzés, manga. A Képregény Akadémia lapja, a Pinkhell harmadik számát jelenteti meg a fesztiválra, a Vad Virágok Könyvműhely pedig Kázmér és Hubá-val érkezik - a metróban felmarkolható újságból már jól ismert figurákkal így könyv alakban is találkozhatunk.

Az igazi rajongók már hetek óta fenhetik a fogukat Scott McCloud amerikai rajzoló Understanding Comics című, képregényről szóló képregényének várva várt magyar kiadására. Alapmű mindazoknak, akik csak egy kicsit is érdeklődnek a képregények működése iránt. A képregény felfedezése című kötet borítóját úgy nézze mindenki, hogy megtervezésébe a képregeny.net olvasóinak javaslatait is beledolgozták. Kertész Sándor Comics szocialista álruhában című új magyar képregénytörténetét, amely a Füles-időszakról beszél bővebben, a fesztivál napján csábítóan nagy kedvezménnyel gyűjthetjük be.

A képregényfesztiválon hirdetik ki a Rejtő-pályázat nyertesét. A klasszikus Korcsmáros Pál-féle Rejtő-képregények némelyikét Garisa H. Zsolt és Varga "Zerge" Zoltán gyönyörű kivitelben már felújította, de a kiadó szeretne új alakot adni a népszerű szereplőknek. Ezért hirdetett pályázatot, amelyre bárki küldhetett be rajzokat. Most derül ki, lesz-e új Fülig Jimmy.

A képregényfesztiválhoz kiállítás is kapcsolódik: a Magyar Képregény Akadémia alkotócsoport munkáiból láthatunk válogatást a Gödörben március 26-tól. Gróf Balázs rajzai is láthatóak lesznek, így megbizonyosodhatunk arról, hogy nem csak Butapest-et rajzol.

Forrás: [origo]

Lapok Scott McCloud most megjelenő képregénytörténetéből