Idétlen, vicces, és még a feje tetejére is áll

Vágólapra másolva!
Hatalmas plakátok invitálnak minket tekintélyes, nagy kiállításokra, de néha van úgy, hogy az embernek elege van a komolykodásból, és valami viccesre vágyik. Ki mondta, hogy ilyenkor nem lehet bekanyarodni a múzeumba? A Nemzeti Galériában apró birkanyáj legelészik, az Andrássyn fejre állított busz jár, pestises patkányok várakoznak az üveg alatt, és ezek után még nevethetünk mexikói koponyákkal. Csupa vicces kiállításra invitáljuk az olvasót.
Vágólapra másolva!

Összeállításunkban azt próbáljuk bizonyítani, hogy a múzeumbajárás nem csak száraz intellektuális elmélkedésről, hanem a humorérzékről is szól, és nem fog haragudni a teremőr-néni, ha vinnyogunk a tárlaton a röhögéstől. A kortárs nem szitokszó, hanem humorforrás, az optikai trükkök az iskolai fizikalaboron kívül sokkal szórakoztatóbbak, és az első hallásra furcsa témák kirángatnak az unalmas verkliből.

Tikkadt birkanyájak cáfolják az időt a Várban

A Nemzeti Galériát például kortárs művek lepték el - szerencsére a vicces fajtából. Még mielőtt azt gondolnánk, hogy megint érthetetlen és elvont munkák várnak ránk, gyorsan leszögezzük, hogy közel sem erről van szó. Igaz, elég abszurd a kollekció, de garantáltan élvezni fogjuk az Írokéz nevű, szombathelyi papír-írószer cég magángyűjteményének kétszáz darabját. Nagy a tárlat, sok a látnivaló, és látszik, hogy két fiatalember (a vállalat két tulajdonosa) gyűjtötte össze az évek során a műveket.

Általában úgy nézi végig mindenki a kiállításokat, hogy az elején szépen komótosan vonul a képek előtt, büszkén a tudattól, hogy múzeumban tölti idejét, majd felgyorsul, a végén már nem vonul, hanem lohol, végül szusszan, és bólint, igen, ezt is láttuk. Ez bizony nem ilyen tárlat, erről lelkesen gondoskodik az asszonyfejek között bujkáló pókember, a minket mustráló tekintet-tekercs, meg az pár film, amit nem azért tettek ki a rendezők, hogy végigszaladjunk rajtuk. Apropó, aki végignézi a filmeket, az garantáltan egész nap nevetni fog, például becsomagolják nekünk a Szabadság-szobrot egy szellem kinézetű lepellel - így létrehozva a szabadság szellemét.

A földszint eldugott szegletében Margit nénitől megtudjuk, hogy most akkor hogyan is született Ádám és Éva, ki csinálta őket és milyen módszerrel - a néni a kocsmából szedte össze az alapokat, "oszt szerinte így lett az ember". Ezen kívül van még pár vicces, a hallucináció és álomvilág határán mozgó film, amelyek nélkül nem egész a kiállítás élménydózisa. Aki pedig rájön, hogy a Bayern München-Valencia 2000-es mérkőzésének előterében mik a felületet betakaró számok, az nyugodtan mehet haza -megértette a tárlat lényegét.

A több kiállítótérbe gyűjtött művek csomópontokba szedett, de egymástól élesen nem elhatárolódó együttest alkotnak - játszanak a fény-árnyék hatásokkal, a térrel, a virtuális és modellezett valósággal, jön egy kis zene, technika. Az alapozó mű Várnai Gyula sajátos Az idő legújabb cáfolata című műve, amelyről a kiállítás is kölcsönözte a címét. A tükrökkel megtört tér láttán elgondolkodunk, akkor most létezik egyáltalán az idő, vagy sem. Ebből a mély elmélkedésből hamar kiszakítanak az árnykacsák, a "fakabát vicc" és a többiek.

Forrás: [origo]
Kovách Gergő: Fésülködő nő, 2007 | Nézz még képeket a kiállításokról!

Készüljünk fel rá, hogy ez olyan kiállítás, ahol a kezdetben butaságnak tűnő felszín mögött igenis elgondolkodtató tartalom van - vagy néha nincs, akkor csak nevetni kell. Mindenesetre merjünk agyalni a műalkotásokon, mert akad, amelynél csak egy idő után jövünk rá, mi az ábra. Az elmélyülést segítik a gondosan elhelyezett babzsákfotelek és a süppedős műanyag díványok, amelyeken elgondolkodhatunk, milyen szellemi értéke van a pisztoly diszkógömbnek, miért szőrös a porcelánbaba és hogy csoportosulnak az instant bárányok, akik engedelmesen hallgatnak a sarokban. Másfél órányi nevetés, és közben még meg is ismerkedtünk a legprogresszívebb hazai műgyűjteménnyel.

Az idő legújabb cáfolata - Nemzeti Galéria (Budavári Palota - I., Szent György tér 2.). Nyitva: 2008. október 31-től 2009. február 1-ig, hétfő kivételével minden nap 10.00 és 18.00 között. Jegyár 1200 Ft.