Mága Zoltán hegedűművész jótékonysági koncerttel és újévi gálával készül

Vágólapra másolva!
A 2009-es év első jelentős hazai zenei eseménye a szervezők reményei szerint hagyományt teremt: január 1-jén, a Papp László Budapest Sportarénában újévi koncertre kerül sor Mága Zoltán hegedűművész kezdeményezésére, ahol világszerte ismert művészek szólaltatják meg Strauss, Vivaldi, Suppé, Kodály, Beethoven, Bizet klasszikusait. Az előkészületek mellett Mága Zoltán más meglepetést is tartogat az elkövetkezendő hetekre: jótékonysági koncert gyerekeknek, a Parlament kupolatermében, december 22-én.
Vágólapra másolva!

A világhírű hegedűművész nemrég kapta meg a Budapestért-díjat, illetve a budapesti Príma-díjat, ám nem feledkezett meg arról, hogy maga is szegény, ötgyermekes szolnoki családból származik. A díjakért járó pénzt a zsidó kórház, valamint beteg gyerekek kapják meg, emellett pedig - immár második alkalommal - karácsonyi gyermekhangversenyt is ajándékoz a rászorulóknak és az érdeklődőknek. A művész naponta több levelet kap olyan szűkös körülmények között élő emberektől, akiknek nehézséget jelent az ünnepi vacsora elkészítése vagy az ajándékozás költsége. Bár segíteni nem mindenkinek tud, szeretne mégis maradandó emlékkel kedveskedni a gyerekeknek, a 2007-ben hagyományteremtő jelleggel életre hívott koncert bevételéből közel 4 millió forinttal támogatott két beteg gyermeket és a Heim Pál Kórházat.

Mága Zoltán hangsúlyozta, hogy nem csak az ünnepi időszakban fontos, hogy megnőjön az adakozókedv, hanem egész évben szükség van adományokra. A fiatal tehetségek felkarolása ugyanígy szívügye, hiszen ő maga is tizenkét évesen került a fővárosba, a Rajkó zenekarhoz. Amit tud, azt javarészt ott sajátította el, éjjel-nappal gyakorolt, kollégiumban lakott. "A zene mindenkié, minden gyerekhez szeretnénk eljuttatni a muzsika örömét" - hangsúlyozta többször is.

A gyerekek mellett természetesen a felnőttek is kapnak Mága-féle ajándékot idén: a 2009-ben hetvenedik évfordulóját jubiláló bécsi újévi koncert hagyományaira építő hangverseny minden bizonnyal a hegedűművész eddigi legnagyobb dobása. Strauss, Vivaldi, Suppé, Kodály, Beethoven, Bizet klasszikus alkotásai csendülnek fel világhírű magyar előadók tolmácsolásában, remélhetőleg a bécsi gálához hasonló hagyományt teremtve. A Strausshoz hű miliővel több mint tízezer vendéget vár a Papp László Budapest Sportaréna. Az esten fellépnek az Operaház szólistái, a Bartók Vonós Négyes, a Budapesti Operett Színház társulata és balettkara, az Aranyhedegű Szimfónikus Zenekar Siló István vezényletével, valamint 300 fős gyermek és felnőtt énekkórus. Közreműködik Janza Kata, Bándi János, Fischl Mónika, Dolhai Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Galambos Lajos, Bíró Eszter, Bangó Margit, Németh Anikó, Primarius Szimfonikus Zenekar - egyesített énekkar - tánckar - gyerekkar. Az estet Kerényi Miklós Gábor, az Budapesti Operett Színház direktora rendezi.

Külön fontos megjegyezni, hogy a zenei élet hasonlóan nagyszabású eseményeivel szemben itt a jegyárak kialakításnál a szervezők célja az volt, hogy az eseményre bárki ellátogathasson, aki szereti a zenét és szeretné különleges környezetben ünnepelni az év első napját. A jegyeket 2.000 Ft és 12.000 Ft között vásárolhatja meg a közönség.

Forrás: [origo]